Mateřské školy a děti!

Tak co maminko, už vám ratolest také povyrostla, dostala se do té doby, kdy je najčastějším slůvkem - a  proč....? Nekonečné série otázek .. a proč nezpívá ryba, ... protože žije ve vodě... a proč se nedá ve vodě zpívat ... protože to prostě nejde .. a proč to nejde .... atd. atd. atd. ...  však to znáte. Je to přibližně doba, kdy se maminka chystá pokračovat v zaměstnání a ukončit svojí mateřskou dovolenou. Co s ratolestí? Před lety to nebyl zase tak veliký problém, za dob předrevolučních byly produkovány stovky učitelek MŠ a i školek samotných bylo dost. Dokonce to bylo tak,  že právě ony učitelky neměly zaměstnání a tak často pracovaly jen na záskoky za mateřské apod. Snad i dnes by jich bylo dost, jen těch zařízení tolik není. Jak je to možné, je otázka!

A tak se zčista jasna dostává rodinka do problému. Co s dítětem. Maminka musí do zaměstnání, neboť jinak už jí nebudou držet místo - pokud ovšem firma po dobu její mateřské nezkrachovala, z různých důvodů. Školka prostě není.... je nám líto, ale Verunku vám do školky nevezmeme, je plno, třeba někdo odřekne.  Třeba, ale jste na pětačtyřicátém místě, opravdu jich odřekne šestačtařicet? Těžko! Co dál, vždyť peníze potřebujeme a z manželova platu i když je slušný to prostě nezvládneme. Zkuste soukromou učitelku, či profesionální "hlídačku". No to víte nic není zadarmo a tak vám taková paní na hlídání vybere téměř polovinu z vašeho platu, ale co s tím naděláte, vždyť ohlídat dítě je potřeba a zaměstnání i peníze také. Že by postavit novou školku - kdo by do toho investoval, vždyť do budoucna bude méně dětí, dozvíte se od obecního úředníka. Tohle není otázkou dne. Je to prostě bludný kruh, kdo vyřeší tyto problémy. Dnes není doba kdy by stát pomáhal, nejste přeci malí a nepotřebujete vodit za ručičku tak, jak to s vámi dělali v minulé době. Postarejte se sami o sebe. Jen nikdo moc neřeší, že jsou věci, kdy to prostě není v silách rodičů. Snad kdyby si postavili novou školku v akci Z..? Kdo ví, třeba by pan starosta kývnul, ale museli by si jí zaplatit... no a to jsme tak trochu zase na úrovni socialismu  a filmu  HEJ  RUP.... a kdo ví, kolik takových hejrupáků by se dnes našlo. Od státu nic nechtějte, ten vám spíš vezme,,, třeba ten nápad s hrazením oprav na přípojkách vody - úžasný nápad. Jedni si vybírají peníze za vodné stočné a že se rok od roku zvyšují ví každý ale opravy se musí platit také a do toho se nikomu nechce, neboť jsou také stále dražší a když je málo peněz a nikdo z nejvyšších si snížit platy nehodlá, spíš naopak tak přijdeme s nápadem - zaplat si majiteli přípojky opravu když to praskne .. spočítal někdo náklady na opravu, zamyslel se nad tím zda jsou lidi schopní uhradit takové částky? Budeme si v budoucnu za naše peníze či snad svépomocí opravovat třeba elektrickou přípojku až na sloup vysokého napětí...???

Ale zpět k maminkám, dětem a školkám. K tomu lze ještě přidat zaměstnávání. Prostě kolem a kolem je to jeden blázinec. Kdo ví, jestli nemá štěstí - maminka, která už několik roků hledá zaměstnání, jako vysokoškolačka prostě nemá místo - nechtějí jí.... vy tu chcete pracovat a máte kolik roků praxe?  Jo žádný, že jste byla po škole na mateřské - tak to máte smůlu.  No výhodu to jistou má, maminka nemusela shánět školku pro dítě. No ale co peníze, z čeho zaplatit složenky, poplatky, potraviny, léky atd.? Jóó mít tak babičku a dědu, to by bylo terno. Jenže né každý tuto výhodu má. Kdo ví, třeba ten co má babičku na hlídání, nemá zase zaměstnání.. a když má zaměstnání tak je tak málo placené, že poplatit všechny platby a uživit se, se stává hororovou záležitostí.  A tak si říkám kolik je asi těch, kteří mají u nás "všechno"!

Neruda napsal ... Kam s ním...., zkusím  parafrázi ... Co s tím?

Autor: Miroslav Nigrin | sobota 6.4.2013 17:12 | karma článku: 14,65 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69