Manipulace je když...

...jistě, když s něčím manipulujete. A manipulace s vědomím, nebo názorem, jeho ovlivnění je součástí propagandy! Asi by o tom mohli vykládat někteří manipulátoři - Hitler, Goebels, ale později i mnoho jiných v jiných zemích. Manipulací a propagandou se zabývají zpravodajské služby, je s ní spojena politika zemí atd.  Jedním z posledních pěkných příkladů je manipulace s přejmenováním Volgogradu na Stalingrad. V dnešním článku na Idnes, pod názvem Putin oživil myšlenku měst-hrdinů. Může se vrátit i Leningrad i Stalingrad. Dál se v článku dočtete, že vlastně to vůbec není Putinův nápad, ale že si vzpomněli komunisté z Petrohradu. A jak k tomu vlastně ten Putin přišel?

Inu docela snadno. V pátek údajně jeden z veteránů, účastnící se slavností v Normandii, přejmenování města opět zmínil a Putin na to reagoval slovy, že by o tom mohli rozhodnout občané. To, že to zachytili novináři není vyjímkou, protože ať už si myslí o Putinovi kdo chce, co chce, je celebritou za kterou poběží novináři pro každé slovíčko. Ostatní už je věcí manipulace těch dalším. Určitě to taky znáte onu hru na šeptanou a když si k tomu přidáte ještě trochu protiruské a protiputinovské propagandy, tak tady máte "novinářskou bombu". Výsledek - Putin chce oslavovat Stalina. Nesmysl - no jistě že nesmysl, ale vykládejte to zmanipulovaným lidem. Nevidím nic nelogického pokud by vrátili název měst do doby, kdy tato města skutečně něco dokázala. No víte co, zkuste si třeba na vyhledávači najít "  bitva u Volgogradu" .. nenajdete nic ... bude tam bitva u Stalingradu, stejně tak

nenajdete výraz  "obléhání Petrohradu"   ale Leningradu. A to je to, oč vlastně běží. V  historii jsou uváděny původní  názvy z doby vlastenecké války a bude na obyvatelích těchto měst, jak se k tomu postaví. Putin na dotaz k vrácení dřívějšího názvu - Stalingrad, řekl, že jemu by se více líbil vůbec původní název Caricyn, ale že si o tom mají rozhodnout lidi v referendu.  Je to trochu jiné uvažování nežli u nás, když názvy mnohdy skutečných hrdinů, kteří padli při osvobozování, nebo byly významnými osobnostmi naší historie, nahradila jména disidentů a lidí, kteří nemají z historického hlediska žádný význam.  Ostatně ani přejmenování letiště Ruzyně, nebylo moc košér, když se nikdo, ostatně jako vždy, neptal, zda s tím lidé budou souhlasit, protože z průzkumů vyplývalo, že by to neprošlo, ta ani dotaz vznesen nebyl.

Takže onen článek o Putinovi měl mít v nadpisu spíš - Putinovi by se místo Stalingradu líbil Caricyn!  Jenže to by netáhlo a z hlediska propagandy by to byl článek PROPADÁK ... kdo ví, třeba i tenhle můj s mým názorem na věc bude propadákem - ale víte co říká jedno hezké přísloví - Není na světě ten, aby se zavděčil lidem všem! ... A potom jsem rád že mohu říci i svůj názor a nikdo na mně neposílá střelce jako v jiných zemích!

Děkuji za pozornost a přeji příjemné, klimatizované odpoledne!

Autor: Miroslav Nigrin | pondělí 9.6.2014 16:56 | karma článku: 30,47 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69