Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je vlastně pravda?

Někteří jsou zděšeni, někteří se ohrazují, někteří k tomu nemají slov, jiní jsou pobouřeni a další žádají zrušení KSČM.... A mně by stačilo, kdybych se dozvěděl pravdu - prostou pravdu, kterou se vší pravděpodobností vyznával i student Palach. V naší společnosti se už prakticky nelze dočkat nějakého výroku, který by člověk mohl pokládat za ryze pravdivý, bez nějaké ideologické příměsi ať už jakékoliv. A mně napadá otázka - skutečně, znají všichni ti poslanci, kteří odcházeli při Grebeníčkově projevu ze sálu, opravdu znají přesně to, co se tehdy na počátku roku 1969 stalo, jaké byly motivy, jaký byl Palach člověk. Skutečně tu historii zná třeba pan Benda, a mnoho dalších, kteří se narodili až mnoho let poté a sami by takový čin nedokázali udělat, protože kdyby přišlo na lámání chleba - co myslíte že by udělali? Sebrali by si všichni své naspořené a nakšeftované a zmizeli by. V činu Palacha vidím kus snahy o to zvednout národ, který byl po pozitivních změnách jara 1968 ušlapáván zase do bláta a zpět do systému poslušného vazala. Byla v tom činu i část nerozvážnosti a mladického vzbouření. On vlastně nebyl sám. V té době, byla celá skupina studentů, kteří se chtěli postupně na protest proti okupaci naší země upalovat. Je možné si tady najít audio záznamu výzvy básníka Seiferta nebo tehdejšího prezidenta Svobody, aby nemarnili své životy.

Mluví se o Palachovi, ale už se zapomíná na dalšího studenta Jana Zajíce, který udělal totéž 25. února a zanechal vzkaz: ..."„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí,“ píše v něm, „rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše vědomí jako Pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavným, anebo snad, že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali s sebou vláčet několika diktátory! Pamatujte: ‚Když někomu vystoupí voda nad hlavu, je už jedno o kolik.‘ (…) Ať moje pochodeň svítí na cestu k svobodnému a šťastnému Československu. (…) Jen tak budu žít dál.."  

A nyní se vrátím zpět k Palachovi a výrokům poslance Grebeníčka ,,,,"například tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádejici… néé,  Jan Palach se nezapálil na protest  proti komunistické straně československa,  jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu ve všech strukturách  svazu vysokoškolského studentstva .. .atmosféra nadšení,  hrdost na vlastní zemi a podpora vedení státu, byla tenkrát až neuvěřitelná!.." - tolik slova pana Grebeníčka....

.."Lidé, kteří se s ním tehdy znali, shodně vzpomínají, že Palach byl nadšeným příznivcem reformně komunistické politiky, té, která se začala prosazovat od nástupu Alexandera Dubčeka..." toto jsou výsledky obsáhlé studie historika Petra Blažka která vyšla v knize Jan Palach v roce 2009

Vidíte ten rozdíl?  Ano Grebeníčkovo hodnocení je červené a to historika Blažka je modré. Jen se nenechme oblbovat nějakými ideologickými výkřiky, které nemají žádný autentický podklad.

Dál lze najít jeho autentický rozhovor v nemocnici, kde sděluje, proč to udělal - .."Kvůli cenzúře, kvůli tomu abych zburcoval lidi...   aby se mohly předávat zprávy..."

Studenti, kteří jej znali, o něm hovořili jako o chlapci, který vynikal v diskusích o dělnickém hnutí, jak uvádí jeden jeho spolužák - doslova tvrdí, že v tom byl nepřekonatelný, vybavený mnoha argumenty....a dále byl dle svých spolužáků čestný a chránící si své soukromí. (lze najít v audio archivu)

Je na vás co si z toho vyberete. Opět bych chtěl apelovat na to, aby jste se oprostili od své politické orientace - pokuste se pracovat s fakty a bez ideologie.

Už tady na toto téma bylo několik článků, takže nepředpokládám že by se tento stal nějakým vyjímečným.

Chtěl jsem tím článkem jen ukázat na to, že stále platí, když dva říkají totéž, nemusí to být totéž. Jen v tomto případě se sice dva shodli, ale mnoha ostatním se zatmělo před očima a vůbec nepracovali s fakty. V  této společnosti totiž namnoze vládne kolektivní rozum - ostatně bylo to vidět ve sněmovně - jeden se zvedne a ten druhý už nepřemýšlí proč se ten první zvedl .. protože by to pro něho mohla být stranická kaňka v profilu .. prostě nám tady z těch starých kovaných komunistů zůstaly tyhle hloupé manýry! Přijde mi to velice snadné odchodem ukázat že protestují - ale měl stát za dveřmi nějaký repotér a ptát se, proč odcházíte? Kolik bychom se dozvěděli jen ideologických výroků na adresu komunisty Grebeníčka. Jsem přesvědčen o tom, že nikdo onu historii nezná natolik do hloubky, aby mohl tomuhle komunistovi dát svými argumenty za uši. Prostě jednodušší bylo  odejít! Ještě stále jsme se nenaučíli přijímat i jíné názory a diskutovat o nich. Zvláště když máme tolik protiargumentů proti Grebeníčkově vystoupení .... nebo nemáme?!

 

 

Autor: Miroslav Nigrin | sobota 9.2.2013 18:59 | karma článku: 45,08 | přečteno: 7153x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

Věnovat se v současnosti dění na Ukrajině je asi zbytečné. Informace které nám jsou předkládány a napřed řádně prokátrovány i s drobnými fejky, známe všichni. To, že máme dnes na nejvyšších pozicích „politiky“

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55 | Přečteno: 662x | Společnost

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

nařiďte si hodiny, válka na Ukrajině začne ve středu. Takže si nezapomeňte pustit ČT24 kde se dozvíte jistě nejvíc. (jindy by to byla poplašná zpráva, ale tohle jsou jistě 100% informace od západních rozvědek, tedy ty správné)

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Politika

Miroslav Nigrin

Hrátky mocných aneb opět o nás bez nás!

Co myslíte, zkuste si odhadnout, kolik lidi u nás ale i v Evropě by vzalo zbraň a šlo bojovat proti Rusku. Vlastně tohle chrastění zbraněmi zase zaznívá jen od generálů a výrobců zbraní. Ono je dost těžké říci,

8.2.2022 v 13:55 | Karma: 31,40 | Přečteno: 573x | Společnost

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

Tak se v tom přestávám orientovat. Vy ano? Stále se dozvídám další a další věci ohledně plynu. Teď se do toho bude ještě „montovat“ Green Deal.

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69 | Přečteno: 795x | Společnost

Miroslav Nigrin

Potrestejme Rusko a střelme se do nohy!

Nějak se mi nechce uvěřit tomu co čtu. Připadá mi to jako jeden velký vtip, nebo spíš nějaká hra žáků zvláštních škol. USA se radí s Evropou, jak zakročit proti Rusku... zase sankce (úsměvné, když nefungují, nebo je to účel?).

8.12.2021 v 14:51 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1147x | Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Blíže smrtící pomoci. Čína Rusku vyvíjí drony podobné šáhedům, píše Bloomberg

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 935
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
jsem jednim z vas, narodil jsem se v domku na predmesti Plzne tady jsem i vyrustal a zazil dobu kdy jeste spolu sousede hovorili pres plutky, kdy sousedky se vzajemne zvaly na nedelni odpoledni babovku a bilou kavu. Zazil jsem dobu a lidi kteri mi ukazali co je to pracovitost,poctivost,rozvaha,odpovednost,vlastenectvi. Naucili mne mit rad lidi!

Seznam rubrik