Hádej, hádej, hadači!

Pamětníci si možná na tuhle televizní soutěž pamatují, třeba se pamatují i na pana Jana Pixu, který jí uváděl. Ono u nás je tohle docela oblíbená záležitost tyto vědomostí hry. V podstatě se dá říci, že si můžeme takovou hru zahrát i dnes. A nechce se mi věřit, že by jste neznali odpovědi na otázky, které si položíme. Je mnoho okruhů, které by se daly použít, ale zkusme to třeba s našimi financemi, výhodami a nevýhodami.

Jednou z otázek je záležitost v podstatě nedávná - tedy financování a následná kauza PROMOPRO. Přichází první otázka. Kdo zaplatil navýšení oné audio zakázky na ozvučení našeho předsednictví v Evropě. Víme, že byla částka předražena zhruba o třista miliónů korun. Dokonce víme i to, že ony peníze sháněl a posléze sehnal pan ministr financí Kalousek. Víme i kdo byl zodpovědným člověkem na vládní úrovni (pochopitelně - nedotknutelným) pan Vondra. Otázka zní - kdo dodal panu Kalouskovi oněch třista mega které zaplatili firmě PROMOPRO? Možná mi to někdo bude schopen vyčíslit jinak, ale já si myslím, že to byli daňoví poplatníci, kteří tuto akci dotovali. A hned přichází další otázka - kdo zaplatí pokutu úřadu vlády - 500 miliónů za předraženou zakázku PROMOPRO. Laik by řekl - pan Vondra a spol rozbijou prasátka a složí se. Omyl! Zkuste mně někdo přesvědčit že to bude někdo jiný, nežli opět  daňoví poplatníci ČR. Přichází další aktuální záležitost tentokrát z Bruselu. Hádejte kdo sáhne hluboko do kapsy pro půjčku Ukrajině. Laik by řekl - no nejspíš Ukrajina začne pořádně pracovat, splácet dluhy a potom USA jim slíbily půjčku. No k tomu onu půjčku ale slibila i EU. Takže říkejte si co chcete - ale tuhle Ukrajinskou taškařici, podobně jako tu Řeckou a další zaplatí daňoví poplatníci členských států unie, včetně daňových poplatníků ČR.  Další humorný kousek - současný šéf NATO pan Rasmussen bude v ČR žádat o to, aby se zvýšily výdaje na armádu - nejspíš i poplatečky do NATO. A soutěžní otázka zní - kdo to zatáhne?  Ano máte sto bodů ... daňový poplatník ČR. Nedávno se nechal slyšet pan ministerský předseda Ukrajiny Jaceňuk, že zdražení plynu z Ruska je ekonomickou agresí, že nebudou respektovat stanovené ceny....kdo na to doplatí - to by mohla být další otázka - domníváte se že Rusko? Chyba! Pan prezident Ruska Putin žádá EU o srovnání této situace -a celkem logicky když si EU bere Ukrajinu do svého opatrovnictví - takže pokud si Ukrajina - možná přesněji - Kyjev, postaví hlavu a nebude platit, jako že uz je dlužna přes dvě miliardy dolarů pak dochází k tomu, že Rusko odstřihne od plynu EU - kdo na to doplatí - kdo to zaplatí? ... Ano správně už tomu bludnému kruhu rozumíte - daňový poplatník EU - potažmo i daňový oplatník ČR.

Asi by se daly pokládat další a další otázky, třeba tu o financích pro církev, tu o všech těch uniklých penězích ze zlodějin které se tady po dvě desítky let ve velkém dějí. Všechny ty "drobáky" pánů Kožených, Krejčířů, Pitrů a dalších ... všechno tohle zaplatí daňoví poplatníci této země. Víte co je divné? Že v této zemi mají stále ještě lidi chuť žít a pracovat. Tomu se dá říci odvaha. Po těch letech kdy si odstáli fronty na banány a citrusy, játra a džíny v Tuzexu, po těch letech co tyhle fronty vystřídaly fronty na pracáku - že vůbec mají ještě nervy na to, platit za všechny tyhle šlendrijány. Ti kteří nesou odpovědnost si přidávají a ostatní táhnou tuhle káru, kterou oni stále víc a víc zadlužují. K tomu aby to nebylo všechno, ještě navíc začínají až nápadně brnkat na válečnou strunu - nebezpečí RUSKA! To nebezpečí jsou oni i ti, kteří nám vytváří tyhle nekonečné dluhy a čas od času nám přehodí nějakou ohlodanou kost abychom se z ní těšili. Zeptejte se těch kolem sebe, přátel známých - jaké mají platy a jakou maji naději na jejich zvýšení, jakou dělají práci a kolik těch prací dělají?

Nevím, ale naskýtá se otázka - chtěli jsme to? Chceme to?!  Hádej, hádej, hadači!

Autor: Miroslav Nigrin | čtvrtek 10.4.2014 19:19 | karma článku: 16,08 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69