Bipolární porucha - Sebevražda

Dnes jsem se rozhodl pustit do tématu na které jsem ještě včera neměl koule. Nejsem moudřejší ani chytřejší i když jsem o den starší než včera. 

To co teď napíši je čistě můj názor na věc i když vím, že je dost kontroverzní. Stále si spousta lidí myslí, že ten kdo o sebevraždě mluví ji přitom nikdy nespáchá. Což je velký mýtus. Já osobně o ni často mluvil, několikrát se o ni pokusil a vzhledem k tomu, že teď něco píši je jasné, že se to asi úplně nepovedlo.

V poslední době, kdy se necítím úplně v pořádku nad ní také přemýšlím i když né tak intenzivně, že bych si šel zítra hodit. Samotná myšlenka mi totiž přináší úlevu, že existuje trvalé řešení na ty nepříjemné stavy. V některých zemích existuje možnost asistované sebevraždy pro nevyléčitelně nemocné, kteří trpí (netýká se duševně nemocných) . V našem světě dokonce "zachraňujeme" ty, kteří se rozhodli odejít dobrovolně sami od sebe. Přičemž utrpení duševního onemocnění zůstává nadále na nich. Já se léčím s bipolární poruchou 15 let , výsledkem je, že nejsem vyléčený, ale jen zaléčený a ty šílenosti v hlavě se mi dokola vrací. Vidina dobrých zítřků se nekoná. 

Ukončit svůj vlastní život není dle mých zkušeností vůbec jednoduché, člověk vystrašený , bojící se bolesti, že bude umírat v bolestech a dlouho, že se to nepovede a zůstane postižený atd. V Americe i vězni odsouzení na smrt mají právo odejít ze světa bezbolestně. Proč tedy upírat právo ukončit svůj život minimálně za stejných podmínek lidem pro které je každá další hodina žití utrpením. 

Tímto určitě nechci tvrdit, že jsou všechny zastávky konečné a dle mého by společnost měla vytvořit prostor jak lidem, kteří se náhle ocitnou v nouzi pomoci. Nízkoprahových center jako je Centrum krizové intervence v areálu pražských bohnic je  po republice, že by se dala spočítat na prstech jedné ruky. 

Právě probíhá remorma psychiatrické péče. Jsou u toho všechny zájmové skupiny až na pacienty. Jsou to přeci blázni.  
Pokud se vám blog líbil poprosím o karmu  Rád se s vámi připojím do diskuze, ptejte se na co chcete a já na co chci odpovím  

 

 

Autor: Miroslav Linda | středa 19.1.2022 12:44 | karma článku: 17,20 | přečteno: 465x