Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko je expanzivní velmoc, kterou je potřeba potrestat?

Já chápu, že západní politici a média musí z Ruska a prezidenta Putina osobně udělat zloducha nejhoršího kalibru, nějakého novodobého Stalina nebo Hitlera, chcete-li, ale je to pouze proto, aby ospravedlnili, co je v podstatě jinak neospravedlnitelný fakt.Fakt, že to není Rusko, kdo se snaží dostat svět pod svůj dohled, ale NATO. Expanze NATO je hlavní problém této geopolitické krize. A měli bychom si dobře pamatovat, že po rozpadu Sovětského svazu tu byla nejenom dohoda, že NATO nebude expandovat na východ, ale také to, že většina představitelů v mezinárodních kruzích chápala, že expanze je nejenom nepotřebná, ale také nebezpečná. I přesto všechno během posledních 20ti let jsme neviděli nic jiného než expanzi NATO. Střední Evropa, Pobaltské státy, Gruzie, umělé vytvoření kolonie NATO v Kosovu a další bývalé sovětské republiky - to všechno není nic jiného než expanze NATO na východ.Ovšem v souvislosti s démonizací Ruska nám to politici a média neprezentují jako expanzivní politiku, ale jako defenzivní přípravy proti strašlivému Rusku a jeho válkou a dobýváním posedlému vládci, prezidentu Putinovi.

Krym se v referendu rozhodl připojit k Rusku. Rusko ho přijalo. Dále to zostřuje situaci na Ukrajině. To je hotová věc.
Netvrdím, že je to správné, konstatuji fakta. Uznávám, že i NATO/USA i Rusko vyhrocují situaci, ovšem odmítám, že by nesly tyto státy oba stejný díl viny. To je blud, který se vděčně užívá v západním světě. Ostatně, kdo se snažil přemístit strategické rakety do východní Evropy a ohrožoval Rusko tzv. raketovým deštníkem? Kdo rozšířil nepochybně největší armádní celek na světě? A kdo rozjel a sponzoruje napjatou situaci v podstatě na hranicích Ruska?
Američané říkají, že je Putin a s ním celé Rusko paranoidní. Ptám se, jak může nebýt? Co svržení zvolené vlády a prezidenta za pomocí ozbrojených žoldáků na majdanu? Co návštěvy zahraničních kašpárků z USA a EU na demonstracích proti legitimní vládě v zemi pod ruskou sférou vlivu? Co protiruskojazyčný zákon? Co uniklý telefonát Victorie Nuland a další podobné eskapády? Napomáhání referendu a připojení Krymu v tomto světle nebyl žádný tah paranoidního šílence ani dobyvačná choutka vzniklá z Putinova plánu znovuoživení SSSR. Byla to odpověď na figurky USA ve vládě Ukrajiny. Odpověď na Ukrajinskou asociační dohodu s EU. Určitě to v této dohodě nebyl žádný stěžejní bod, ale jsem si téměř jistý, že někde v tom předlouhém dokumentu je také obsažena vojenská spolupráce s EU, resp. zadní vrátka pro akce NATO na území Ukrajiny, jakožto státu EU. Rusko si toho bylo velmi dobře vědomo, a tak západ předešlo a ochránilo si poklidnou cestou své strategické zájmy v Černém moři. To není žádná šílená expanzivní politika, to je čistě logický a defenzivní tah dobrého stratéga, kterým Putin je.
Stejně veselé je, kterak prezident Obama porovná intervenci a okupaci v Iráku, tj. (i nepřímé) zabití cca 1 000 000 lidí a vytvoření totální parodie na fungující stát oproti tomu, co Rusko udělalo na Krymu bez jediného výstřelu, a stále považuje Irák za správnější věc. Dále pak se mu nepozdává referendum na Krymu, a to i přes to, že NATO/USA vytvořili precedenc ve formě Kosova a Jižního Súdánu, a odvolává se na porušování mezinárodního práva.
Pan Obama si zřejmě neuvědomuje, že nemůže být provinilec proti mezinárodnímu právu jeden den a jeho obhájce a vykonavatel jiný den. Pokud chce ohýbat mezinárodní právo ve svůj prospěch, uniká mi jeho překvapení a znechucení z toho, že pan Putin podle jeho vzoru ohne mezinárodní právo tak, aby ochránil svůj strategický záměr také.
Západní mocnosti si rády hrají na tvůrce a ochránce mezinárodního práva, ale sami tyto jejich vlastní pravidla beztrestně porušují. Myslí si, že mohou interpretovat tyto pravidla jak uznají za vhodné pro každou situaci, tak aby ochránily vlastní zájmy. Kdo je k čertu ta "mezinárodní komunita", na kterou odvolávají Spojené Státy? Kdo je konkrétně v této komunitě? Myslel jsem, že v USA, Kanadě a Evropě není soustředěna většina světové populace. Ostatně pro všechny země světa tu máme OSN. Skoro bych řekl, že tato mezinárodní komunita znamená "ti, kteří chtějí poslouchat rozkazy z USA".
To je ovšem katastrofální situace, která přispěje pouze k rozhořčení Ruska a ostatních nečlenských zemí světa, které vidí, že se chystá velká hra a USA si namíchaly karty. Bude zajímavé vidět, jaké se vytvoří protialiance. Obzvláště bych sledoval, jak rychle se utuží svazky BRICS, když pomyslím na ekonomickou i politickou krizi v západním světě.
Na závěr je potřeba se zeptat, kdy je potřeba se ohlížet na práva a ústavu, a kdy ne? Když se zapalují policisté a ničí majetky na Majdanu, na právo se nehraje. Když je legitimní prezident Janukovyč odvolán "téměř" dostatečným počket hlasů, tedy protiústavně, na ústavu se také nehraje. Když Krym vyhlásí referendum, je to protizákonné a protiústavní?
Proč se nikdo nevzpírá tomu, že se NATO a s ním převážně americká armáda roztahuje do celého světa? Proč nikomu nevadí, že Barack Obama veřejně LŽE, když při své návštěvě v Evropě řekne, že v Kosovu proběhlo referendum? Ne nezapomněl jsem na to. Není možné podpořit názory USA tím, že se vymyslí fakta! Proč nikomu nevadí, že NATO/USA po světě rozpoutávají krize v zemích, kde mají geopolitické zájmy, vyhrotí tam situaci k násilí, aby tam poté mohli pod nějakou záminkou vtrhnout, a nainstalovat tam proamerické loutky jako vládu? Copak si nikdo nevšimnul, že NATO/USA se snaží systematicky ničit celé státy, protože se jim dobře ovládá chaos, který v těchto státech vytvoří? A co hůř, jak to dopadne, až NATO/USA vyprovokují některý stát (třeba Rusko) natolik, že jim to přeroste přes hlavu?

Autor: Miroslav Kříž | úterý 1.4.2014 12:05 | karma článku: 46,85 | přečteno: 12979x
  • Další články autora

Miroslav Kříž

Otevřený dopis Ministerstvu zdravotnictví

Mé drahé, předrahé Ministerstvo zdravotnictví! Zdravím Tě! A ještě pozdrav! Předně bych Ti chtěl poděkovat za Tvůj skvělý nový nekouřící a nezapáchající zákon, kterým jsi můj život včera obohatilo pro další zítřky

1.6.2017 v 7:42 | Karma: 29,42 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Miroslav Kříž

Robinsonův ostrov – Týden 3 – Stockholmský syndrom

“Pokud bude tohle fungovat, krutý, pokud ne, bojím se o holej život.“ - Todd Herzog, vítěz Survivor: China

4.2.2017 v 6:01 | Karma: 11,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Média

Miroslav Kříž

Robinsonův ostrov – Týden 2 – Spousta otřesného hraní

"Jsou dva způsoby, jak hrát tuhle hru: Mám tě rád, tak pro tebe nebudu hlasovat, nebo mám tě rád, ale musím pro tebe hlasovat, abych se ve hře posunul dál." - Jonathan Penner, Survivor : Cook Island

29.1.2017 v 15:01 | Karma: 11,55 | Přečteno: 691x | Diskuse| Média

Miroslav Kříž

Robinsonův Ostrov - týden první

"Je mi úplně jedno, kdo mě tahá do lesa (aby mi nabídl spojenectví), ANO je vaše odpověď." - Jeff Varner, Survivor Second Chances

20.1.2017 v 12:02 | Karma: 11,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Média

Miroslav Kříž

Ostrov na tv Markíza

Myslel jsem si, že se Markíza rozhodla vzít jednu z nejúspěšnějších reality show světa a udělat důstojnou vlastní verzi, o které bych mohl psát blog... Rozumějte blog o strategii... Ach Bože můj všemohoucí, jak jsem se mýlil....

8.9.2016 v 18:45 | Karma: 17,69 | Přečteno: 1160x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2286x
Kouč.

Seznam rubrik