Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nestačí motivovat. Musíme posílit důvěru lidí a poskytnout naději

V popředí zájmů EU respektive zemí eurozóny stojí v současnosti dluhová krize. Je veřejným tajemstvím, že dluhy dosáhly takových výší, že nebudou nikdy splaceny. Je možné za situace, kdy se jednotlivé evropské státy potýkají s neutěšeným stavem svých veřejných financí udržet evropské sociální státy? Je možné se do budoucna vyvarovat problémům a střetům vyplývajících ze soužití rozdílných sociálních skupin?

V Řecku se již několikrát demonstrovalo za zachování stávajícího sociálního systému a proti úsporným opatřením předkládaných vládou. Demonstrace zasáhly i Velkou Británii, kde hlavní příčiny demonstrací spočívaly především v sociálním vyloučení, nezaměstnanosti a existenčních potížích některých skupin obyvatelstva. Problematika sociálního státu a sociálně vyloučených lokalit se dotýká celé Evropy včetně České republiky. V České republice se demonstrovalo zejména na severu Čech, neboť se jedná o region s největším počtem sociálně vyloučených lokalit. V Česku však již v současnosti neexistuje kraj, který by tento fenomén minul. Dnes se tak již nevyhneme otázkám o narůstající sociální nerovnosti. Jak tedy zmírnit napětí a zklidnit situaci?

V první řadě je třeba v nejvíce postižených oblastech zajistit bezpečnost všech obyvatel a zamezit dalšímu šíření násilí a nenávistných kroků. Bojí-li se místní posílat své děti do škol, či vycházet po setmění, nemůžeme očekávat, že se zdejší obyvatelé budou podílet na jakémkoli řešení situace. Přitom bez jejich účasti a zapojení je jakékoli řešení předem odsouzeno k neúspěchu.

Sociální pomoc musí směřovat opravdu pouze k těm potřebným. Jakékoli její zneužívání nelze tolerovat. V rámci výplaty sociálních dávek je tak jednoznačná tendence k posílení motivace a probuzení aktivity obyvatel. Vedle motivace je však třeba lidem dodat i naději. Jako velmi důležitou tak zde vnímám sociální práci v terénu a komunikaci místní samosprávy s občany, neboť jen tak lze pochopit jednotlivé lidské osudy, ke kterým je třeba přistupovat zcela individuálně.

Z dlouhodobého hlediska však existuje pouze jediné řešení a tím je vzdělávání a posílení míry odpovědnosti a tolerance ve společnosti. Je třeba opustit systém praktických škol a snažit se děti integrovat a vzdělávat společně. Rodiče musí posílat své děti do školy. Zde musíme jít opravdu cestou nulové tolerance. U dospělých osob, které jsou v řadě případů dlouhodobě nezaměstnaní a léta žijí na dávkách, musí být opět vytvořeny pracovní návyky a zvýšena finanční gramotnost. Ze strany státu bude tedy klíčová právě podpora zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách.

K naplnění výše uvedených skutečností nesmíme dopustit ztrátu důvěry místních obyvatel ve starosty měst, policii a stát. Musíme jasně ukázat zájem a snahu problémy řešit a nepodlehnout jednoduchým a populistickým řešením.

Autor: Miroslav Jeník | čtvrtek 8.12.2011 11:42 | karma článku: 7,64 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

ČSSD proti živnostníkům, důchodcům a vůbec proti všem

Nedávno jsem zde psal o nutnosti větší podpory malých a středních podnikatelů. Neboť jsou to právě oni, kteří mohou přispět ke zkrocení rostoucí nezaměstnanosti. A zároveň představují kvalitní a stabilní základ našeho národního hospodářství. Na mém postoji a ocenění práce živnostníků a drobných podnikatelů se nic nezměnilo, i když víkendový sjezd ČSSD se nás snažil přesvědčit o opaku.

21.3.2013 v 11:43 | Karma: 27,36 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti by se měly zvýšit

Podle posledních údajů Úřadu práce ČR bylo ke konci února 2013 bez práce 593 683 lidí, což je o 7 874 více než na konci ledna. Oproti loňskému roku tak přibylo 51 998 nezaměstnaných a podíl nezaměstnanosti dosáhl 8,1%. Podíl výdajů na tzv. aktivní politiku zaměstnanosti k HDP je u nás přitom hluboce pod evropským průměrem.

12.3.2013 v 11:07 | Karma: 6,68 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Nezaměstnanost může zkrotit podpora malých a středních podniků

Jak zvládnout armádu nezaměstnaných? Odpověď je jednoduchá, vytvořme nová pracovní místa a dejme lidem práci. Zabráníme tak sociální a politické nestabilitě. Realita je však o poznání komplikovanější, jak už to tak bývá. Přesto jsem přesvědčen, že například cílená podpora malých a středních podniků může rostoucí nezaměstnanost pomoci zkrotit.

6.3.2013 v 11:16 | Karma: 15,30 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

„Demokracie, není-li kázní, se zbortí a rozplyne…“

Zítra tomu bude již 23 let, co žijeme ve svobodné a demokratické zemi. Naše společné rozhodnutí pro demokracii bylo jednoznačné a o jeho správnosti nikdo nepochyboval. V současnosti však někteří z nás pochybovat začínají. Všechny ty, kteří pochybují, chci ujistit, že tak činí zbytečně. Nejistota není na místě. Pochybovat lze o volbě vhodného zaměstnání, partnera či nových bot, nikoli o demokracii a svobodě.

16.11.2012 v 18:20 | Karma: 11,29 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Politické dopady krize a falešné vábení sirén

„Člověka lze charakterizovat jako živočišný druh, který je schopen poučit se ze svých chyb a jeho neochotou tak učinit,“ řekl americký spisovatel Mark Twain koncem 19. století. Podíváme-li se na současný politický vývoj v Evropě, musíme mu dát za pravdu. Poučit se nám opravdu nechce.

8.11.2012 v 11:14 | Karma: 9,40 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik