Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezaměstnanost může zkrotit podpora malých a středních podniků

Jak zvládnout armádu nezaměstnaných? Odpověď je jednoduchá, vytvořme nová pracovní místa a dejme lidem práci. Zabráníme tak sociální a politické nestabilitě. Realita je však o poznání komplikovanější, jak už to tak bývá. Přesto jsem přesvědčen, že například cílená podpora malých a středních podniků může rostoucí nezaměstnanost pomoci zkrotit.

V období ekonomické stagnace, kdy se firmy spíše snaží o přežití, než o tvorbu nových pracovních příležitostí, je obtížné nejen nové pracovní místo získat, ale zároveň si ho i udržet. Nezaměstnanost tak dosahuje nejen v České republice, ale i v Evropě jednoho pomyslného vrcholu za druhým a armáda nezaměstnaných postupně nabírá na síle. 
 
Tuto skutečnost pak dokazují následující čísla. V únoru 2008, před nástupem finanční krize, byla nezaměstnanost v eurozóně 7,2 %. V listopadu 2012 však již vzrostla na 11,8 %. Tento trend kopíruje i ČR, kde nezaměstnanost v prosinci 2012 vystoupala až k 9,4 %. Přitom ve stejném období v roce 2008 byla nezaměstnanost v ČR na úrovni 6 %. Tato čísla přece musí rozpálit každého i v tomto zimním období. 
 
Za příčinu růstu nezaměstnanosti lze bezesporu považovat nástup finanční a dluhové krize. Ne že bychom si do té doby žili v Evropě bez problémů, ale nezaměstnanost nás tenkrát až tak nepálila. Jak nyní snížit nezaměstnanost a vrátit její čísla alespoň na úroveň roku 2008? Anebo je vysoká míra nezaměstnanosti budoucností Evropy? Jako politik a Evropan se s tímto odmítám ztotožnit. 
 
Bez vyváženého národního hospodaření a zdravého stavu veřejných financí to však nepůjde. Jakkoli se mohou některá vládní opatření jevit jako příliš tvrdá, z dlouhodobého hlediska, i vzhledem k boji s nezaměstnaností, jsou nezbytná. Chceme-li však úspěšně bojovat s nezaměstnaností, nestačí pouze brzdit výdaje a škrtat. Je třeba udělat krok vřed.
 
Pro mě je tím krokem cílená podpora malých a středních podniků. Podpora velkých, zejména nadnárodních firem, na úkor těch malých, musí skončit. Doby, kdy rychlým a jednoduchým řešením pro vznik nových pracovních míst bylo získat velkého investora, jsou pryč. Řada velkých firem v současnosti přesouvá své závody a výrobny dál na východ za levnější pracovní silou a tím logicky ubývá pracovních míst. 
 
Podpora tak musí směřovat právě malým a středním firmám, které v ČR působí od revoluce a i do budoucna zde působit budou. Tyto firmy možná tak rychle nevytvoří tolik pracovních míst, na druhou stranu pracovní místa, která generují, jsou stabilního a trvalejšího charakteru. Snížit byrokratickou zátěž, přestat s nesmyslnými regulacemi, či poskytnout daňové úlevy malým a středním podnikům, tak vidím jako klíčové.
 
Neméně podstatná je podpora zaměstnanosti a odborných znalostí zaměstnanců. Proto vítám projekt „Vzdělávejte se pro stabilitu“, který byl inspirován německým kurzarbeitem. Firma, která nemá dost finanční prostředků či zakázek na to, aby si zaměstnance udržela, ho ještě hned nemusí propustit. Firmy si mohou zažádat o příspěvek na rozvoj a další vzdělávání svých zaměstnanců. Zaměstnanec se bude moci v rámci tohoto projektu po část pracovního týdne vzdělávat a svoji práci si tak udrží. 
 
Boj s nezaměstnaností vidím jako možný, s reálným pozitivním výsledkem. Nicméně již nebude tak „snadný a rychlý“ jak bychom si představovali. Budeme muset jít více do hloubky jednotlivých problémů. A spokojit se s postupnými, zato však trvalými změnami. Jen tak nám členů armády nezaměstnaných ubude a jako celek se stane méně sociálně výbušnou.
 

Autor: Miroslav Jeník | středa 6.3.2013 11:16 | karma článku: 15,30 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Miroslav Jeník

Perné léto evropských lídrů bojujících s nezaměstnaností

Dosud nejednotný postup v boji s nezaměstnaností mladých lidí se v uplynulých týdnech pokusila EU změnit. Prvním na pořadu bylo setkání evropských lídrů v Bruselu, které se zabývalo rozpočtem EU a finanční pomocí pro boj s nezaměstnaností mladých lidí. Poté na pozvání Angely Merkelové zavítali evropští lídři do Berlína, na konferenci věnující se výhradně nezaměstnanosti mladých.

2.8.2013 v 8:44 | Karma: 6,23 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem

Při pohledu na statistiky nezaměstnanosti mě v první řadě znepokojuje pohled na rostoucí míru nezaměstnanosti mladých lidí. Ti jsou naší budoucností, ale jejich perspektiva bez pracovního uplatnění není nijak růžová. Je tak zcela přirozené, že pozornost Evropy se nyní soustředí právě na tuto skupinu nezaměstnaných. V tabulkách se statistikami ale oči sklouznou ještě k jiné věkové kategorii, a to k osobám starším 50 let.

24.7.2013 v 16:19 | Karma: 18,81 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Zabraňme vzniku ztracené a frustrované generace

Vysoká míra nezaměstnanosti již nějaký čas trápí Českou republiku. V důsledku krize a celkového hospodářského útlumu není v ČR dostatek pracovních míst. O jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. A jednou z nejvíce postižených skupin, která trpí důsledky krize, jsou pak mladí lidé.

27.5.2013 v 13:52 | Karma: 16,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Českého podnikatelského ducha probudíme v inkubátoru

Ministryně práce a sociálních věcí Müllerová představila svůj plán v boji s nezaměstnaností. Jeho součástí má být mimo jiné až osmdesátitisícová injekce začínajícím podnikatelům. Určitě podstatná část z těchto sedmi miliard korun, které má ministerstvo na boj s nezaměstnaností k dispozici, lze podle mého názoru využít smysluplněji – například jejich nasměrováním do činnosti a podpory tzv. podnikatelských inkubátorů.

16.5.2013 v 11:33 | Karma: 8,63 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Jeník

Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu. Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

6.5.2013 v 15:17 | Karma: 17,52 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  11:04

Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do pondělního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 806x
Ekonom a politik

Seznam rubrik