Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zajímavé statistiky o článcích na Wikipedii (např. o Klausovi)

Dnešním článkem bych vám, čtenářům mého blogu, představil jednoduchou, ale zajímavou stránku se statistikami o článcích na Wikipedii. Napadlo vás někdy zjistit, jaké články jsou na Wikipedii nejčtenější? Anebo by vás zajímalo, jaká byla čtenost článku v určitém jazyce v určitém měsíci? Pojďme si představit jednoduchý projekt Wikipedia article traffic statistics.

Projekt Wikipedia article traffic statistics se nachází na poměrně zvláštní adrese: http://stats.grok.se/. Úvodní text názorně vysvětluje, co je cílem tohoto projektu: o které články mají čtenáři Wikipedii největší zájem? Je článek o Britney Spears populárnější než článek o Brittany? Je článek o Asia Carrera populárnější než článek o Asii? Kolikrát lidé hledali článek o Santu Clausovi v prosinci? Kolik lidí hledalo článek o Ronu Paulovi?

Pod tímto textem je jednoduchý formulář:

Jak vidíme, vlevo vybereme jazyk článku, který nás zajímá, dále měsíc a dále napíšeme název článku a klikneme na Go. Pokud z hlavy neznáte název článku, doporučuji samozřejmě nejdříve článek navštívit a zkopírovat jeho přesný název.

Ukažme si jednoduchý příklad pro články na české Wikipedii. Dejme tomu, že nás bude zajímat, jaká byla čtenost článku o lince metra C v Praze. Ano, takový článek na Wikipedii existuje a jmenuje se C (linka metra v Praze).

Tento název zkopírujeme do volného pole, v seznamu jazyků najdeme "Czech", měsíc si nastavíme, dejme tomu, na prosinec 2012 a klikneme na Go.

Výsledkem je následující graf a nad ním text o tom, že článek o lince metra C v Praze byl v prosinci zobrazen celkem dvatisícešedesátosmkrát.

Statistika pro článek o lince metra C

Můžete si zjistit i čtenost článku o lince metra C v Praze na anglické či polské Wikipedii, protože tyto Wikipedii obsahují články o lince C, nicméně nemají pochopitelně stejné názvy jako v češtině, proto - pokud budete chtít zjistit čtenost článku o metru linky C v Praze, musíte si nejprve zjistit, jak se článek v dané Wikipedii nazývá (pokud samozřejmě existuje, článek o lince metra C v Praze například nezná francouzská Wikipedie).

A jaká byla čtenost českého článku o Miloši Zemanovi v posledních 90 dnech? Vratíme se na úvodní stránku, jazyk bude opět "Czech", období zvolíme březen 2013 a napíšeme "Miloš Zeman".

Po té se nám zobrazí graf pro měsíc březen, kdy okamžitě vidíme, že největší čtenosti (9725 zobrazení) měl článek 8. března 2013, tedy dne, kdy se Miloš Zeman stal prezidentem České republiky. Rovněž doprovodný komentář o celkové čtenosti článku a pořadí tohoto článku v seznamu nejčtennějších článků stojí za povšimnutí.

Co když ale budeme chtít vědět, jaká byla čtenost článku o Miloši Zemanovi v posledních 90 dnech a porovnat si tuto statistiku s článkem o Karlu Schwarzenbergovi?

Pak je třeba kliknout na odkaz latest 90 days.

Nyní už získáme zajímavější graf.

Vidíme, že článek o Miloši Zemanovi byl na české Wikipedii v lednu v některých dnech mnohem populárnější než v den inaugurace.

Nyní si porovnáme čtenost článku o Karlu Schwarzenbergovi v posledních 90 dnech. Vrátíme se na úvodní stránku. Bohužel u stránky s grafem není přímý odkaz zpět, je nutno adresu smazat a zadat název článku znovu do formuláře.

Pokud si ale chceme usnadnit práci, můžeme poměrně jednoduše udělat změnu v adrese přímo, tedy: http://stats.grok.se/cs/latest90/Miloš Zeman - přepíšeme na http://stats.grok.se/cs/latest90/Karel Schwarzenberg.

Poznámka: Pokud by nás zajímala čtenost článku o Miloši Zemanovi na anglické Wikipedii, stačí v adrese za stats.grok.se/ nahradit "cs" dvojicí písmen "en", pro němčinu by to bylo "de", pro polštinu "pl" atd...

Následně se zobrazí následující zajímavý graf.

A tento graf o čtenosti jasně říká, že článek o kandidátu na prezidenta České republiky, Karlu Schwarzenbergovi, měl větší čtenost než článek o Miloši Zemanovi. Inu, že by zatím byla ta mediální masáž?

Ovšem, ani článek o dnes již bývalém prezidentu, Václavu Klausovi, neunikl pozornosti čtenářů Wikipedie v poslední době, což dokládá následující graf.

Tento graf dokládá, že o článek o Václavu Klausovi už takový zájem v posledních 90 dnech nebyl.

Důležité upozornění

Než se ještě dostaneme k odpovědi na to, které články jsou na Wikipedii nejčtennější, rád bych ještě upozornil na jednu důležitou věc. Je to jen statistika článků a ne úplně přesná - to, že některý článek měl v určitý den zvýšenou čtenost, je také dáno tím, že jej v ten den mohlo upravovat velké množství Wikipedistů a tím pádem byla zvýšena jeho čtenost.

Nejčtenější články

Ovšem, tento projekt zvládne zobrazit i nejčtenější články vůbec. Vrátíme se na úvodní stránku a všimneme si, že pod formulářem je sekce s novinkami. Vidíme, že v březnu 2008 byl přidán seznam top článků na Wikipedii v angličtině. Další jazyky pak budou přidávány. Klikneme na tento odkaz a zobrazí se nám tabulka s 1000 nejčtenějšími články (v prosinci 2010). První desítku obsazují spíše "nečlánky", tj. speciální stránky týkající se Wikipedie (včetně úvodní stránky), ovšem na desáté stránce už je situace jiná - neboť desátým nejčtěnnějším článkem je článek o Vánocích (v anglické Wikipedii) a hned na dvanáctém místě je článek o sociální sítí Facebook (článek o Twitteru je v pořadí 462., sít Googlu "Google+" se do seznamu 1000 nejčtěnějších článků nedostala, ovšem článek o Googlu v anglické Wikipedii je na 25. místě).

Co když nás ale zajímá, které články jsou nejčtenější na české Wikipedii? Žádný problém, i to lze zjistit - stačí změnit adresu http://stats.grok.se/en/top na http://stats.grok.se/cs/top. Vidíme, že i tato statistika je dostupná pouze pro prosinec 2010, není proto moc aktuální, nicméně je vidět, že na sedmém místě je článek o Vánocích, Facebook je v pořadí 21. nejčtenější článek.

A jak tuto službu používám já?

Teď si možná říkáte, jaký význam má pro mne tato služba? Jak asi víte (nebo se to právě teď dozvíte), věnuji se jazyku esperantu. Čas od času si tedy tuto stránku se statistikami zobrazím a zjistím, zda u některých jazykových verzí článku o Esperantu nedošlo k nějaké významné změně, tj. náhlému zvýšení čtenosti. A někdy se tomu tak skutečně děje, zejména pokud se v médiích objeví významná zmínka o tomto jazyce (kdy lidé poté hledají článek o Esperantu na Wikipedii). -mir-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hruška | sobota 30.3.2013 10:07 | karma článku: 10,21 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1967x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.