Vodafone a jeho reklamština v podobě prodeje dotovaných mobilů

Vodafone stejně jako O2 i T-Mobile nabízel dotované mobily. Doposud však platilo, že závazek byl na 6 měsíců. Po dobu 6 měsíců jste museli mít minimální měsíční plnění v určité výši, jinak byl problém. Teď si na nás ale Vodafone nachystal nepříjemnou novinku - úvazek bude 24 měsíců. V tiskové zprávě tato změna nepůsobí tak děsivě, neboť se píše: "Aby mohl Vodafone nabízet více zvýhodněné telefony než dosud, zavádí úvazky na 24 měsíců pro zákazníky, kteří si pořídí dotovaný telefon."... a hned pod tím uvádí příklad tří mobilů, které jsou nově údajně výhodnější... Jaká je však realita? Vodafone patrně spoléhá na to, že lidé jsou ovce a nenapadne je si stěžovat, že je u nás dražší volání než například v sousedním Polsku či Slovensku. A také spoléhá na to, a o to tu jde teď především, že nikoho nenapadne se podívat do ceníku platného do změny délky úvazku a zjistit si, jestli došlo ke skutečnému zlevnění nebo vlastně vše zůstalo při starém a jen se prodloužila doba povinného úvazku. Pochopitelně, ne všichni jsou bohudíky tak slepí a nevšímaví k cenové politice Vodafonu, operátora, který kdysi o sobě hlásal, že je férový a kdesi cosi... Takže jsem se rozhodl udělat si analýzu a porovnat si ceny mobilů v srpnu a v září.

Do srovnání jsem zařadil jen ty mobily, které se pochopitelně v obou měsících prodávají a tedy ne ty, které Vodafone z prodeje již stáhl.

Srovnával jsem ceny mobilů s měsíčním plněním s datovým tarifem a měsíčním plněním bez datového tarifu. Určitý problém nastal u mobilu Vodafone Smart II a Samsung Galaxy Ace, u nich totiž v srpnu Vodafone uváděl v ceníku v časopise ČILICHILI ceny s povinným závazkem na jeden rok. Výměnou za to nabízel tyto dva mobily ještě o 500 korun levnější. Aby tedy naše srovnání bylo objektivní, připočetl jsem zpátky 500 Kč a získal tak snadno u těchto dvou mobiů cenu s úvazkem na 6 měsíců.

A výsledek srovnání? Kdo by čekal, že díky úvazku na 24 měsíce budou mobily také o něco levnější, mýlí se...

Výsledky srovnání jsou přehledně k dispozici zde. Z tabulky jsou patrná následující fakta:

1. 18 nabízených mobilů zůstalo cenově beze změny.

2. Pouze u 5 mobilů došlo k tomu, že ceny jsou nižší u všech měsíčních plnění.

3. 8 mobilů bylo zlevněno, ale jen částečně - tedy, když máte měsíční plnění v určité výši, možná budete mít štěstí a tyto mobily získáte levněji. Ale platíte-li Vodafone měsíčně 277 Kč, pak došlo ke slevě jen u mobilu LG Optimus L3. Jinými slovy - platíte málo? Nejste zajímaví pro Vodafone...

4. I nadále platí, že na "blbé" telefony dotaci nedostanete - Vodafone si prostě usmyslel, že mobily, které moc nejde využít na prohlížení internetu, dotovat nebude...

Další dva body už nejsou týkající se tabulky, přesto stojí za přečtení.

5. Z cenové politiky našich tří operátorů je mi zle...jedinou útěchou je mi tarif ve spolupráci s Českými dráhami, kdy mám na tarif Nabito 350 slevu 75 %. Chtělo by to okamžitou výměnu lidí v ČTÚ. Z našich daní dotujeme úřad, který je nečinný a potichu situaci přihlíží, ale aby s ní něco dělal...?

6. Zajímavé je také to, jakým způsobem Vodafone komentuje zavedení úvazku na 24 měsíců.  Operátor mi sdělil jednou, že "...tož je to Vaše svobodná volba, ale my jsme mobily teď výrazně zlevnili. Dvouletý závazek je proto, že někteří zákazníci si vzali zlevněný mobil a po šesti měsících odešli, takže proto..."

Na profilu Vodafonu na Facebooku pro změnu argumentoval pracovník Vodafonu takto: "závazek 24 měsíců je v případě, pokud si vezmete zvýhodněný telefon. Zároveň nabízíme také lepší dotace na vybrané modely. Tarify jsou ovšem dostupné bez závazků."

...anebo další argumentace: "jestliže s cenovou nabídkou telefonů nesouhlasíte, nadále platí, že využíváním tarifního plánu se nevážete žádnou smlouvou, takže zvýhodněný telefon jako odměnu pro stávajícího zákazníka u Vodafonu využít nemusíte. "

... a dále: "pro závazek 2 let při koupi cenově zvýhodněného telefonu jsme se rozhodli proto, že vám můžeme nabídnout telefon za lepší cenu. Pokud si telefon nekoupíte, můžete naše tarify využívat bez závazku. "

Hmmm...k tomu už není co dodat...-mir-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hruška | středa 5.9.2012 21:57 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1707x