TZ: S esperantem lze vyhrát zájezd do zahraničí i vyzrát na demenci

5. listopadu 2011: Česká esperantská mládež (ĈEJ) pořádá soutěž, jejíž výherce se podívá do Esperantska. Mladí lidé do 30 let, kteří dosud nemají žádné zkušenosti s esperantem, případně je mají minimální, mají do konce ledna 2012 příležitost získat ceny, pokud se naučí esperanto alespoň na takové úrovni, aby dokázali vyplnit soutěžní test. Podle pořadatelů není nemožné se za tři měsíce mezinárodní jazyk naučit. Patronaci nad soutěží převzal známý teolog, psychiatr a spisovatel doc. Max Kašparů.

„Esperantsko je označení pro všechno, co souvisí s esperantem,“ vysvětluje předseda České esperantské mládeže Daniel Mrázek. „Označuje to prakticky celý svět. Od lidí, kteří esperantem mluví, přes esperantskou kulturu až po mezinárodní esperantské akce.“ Hlavní cenou v soutěži „Nauč se esperanto a vyhraj zájezd do zahraničí“ je zájezd na Letní školu esperanta 2012, která proběhne na Slovensku. Další cenou pak je roční členství ve Světové organizaci esperantské mládeže (což v praxi znamená předplatné esperantského časopisu pro mladé a zvýhodněnou účast na mezinárodních setkáních).

„Smyslem soutěže je ukázat široké veřejnosti, že esperanto se lze, ve srovnání s jinými jazyky, naučit velice rychle,“ říká hlavní pořadatelka soutěže Barbora Závodská. „Přitom nikterak nezaostává za přirozenými jazyky. Naopak, některé věci se mnohem lépe vyjadřují v esperantu než v národních jazycích.“

Záštitu nad soutěží převzal známý teolog, psychiatr a spisovatel doc. Max Kašparů. Ten už dříve v médiích uvedl, že esperanto může sloužit také jako prevence Alzheimerovy choroby. Učením se esperanta se cvičí mozek, a tím, že se esperanto učí snadno, člověk vidí, že jeho snaha má smysl. Díky tomu, že pomocí esperanta se navazují kontakty prakticky s celým světem, se člověk nutí k neustálé aktivitě a čilosti.

„Esperanto se hodí opravdu pro každého. Jak pro toho, koho jazyky baví, tak i pro toho, komu jazyky nejdou a chce se naučit nějaký snadný,“ pokračuje Mrázek a s úsměvem dodává, že on je zrovna ten druhý případ.

Jako každý jiný živý jazyk, má i esperanto uplatnění ve všech oblastech lidských činností. Esperanto má svou kulturu – vychází knížky jak překladové, tak originální literatury, včetně poezie, velice rozvinutá je esperantská hudba, v esperantu se natáčí i filmy. Esperanto se používá jak ve vědě, tak i v neformálním hovoru. Esperanto má dokonce i svůj slang a nespisovné výrazy.

Esperantisté se schází na mezinárodních setkáních. „Je skvělé, když si Čech povídá s Němcem, Rus s Američanem a nikdo si nepřipadá nějak znevýhodněný. Esperanto stírá veškeré rozdíly a díky tomu vznikají přátelství doslova napříč planetou – a právě i toto chceme soutěží zprostředkovat,“ sděluje své pocity Mrázek.

K soutěži vznikají nové internetové stránky soutez.esperanto.cz. Kromě důležitých informací o soutěži samotné se na nich návštěvníci dočtou, jaké kdo má s esperantem zážitky (například při kterých příležitostech kdo esperanto využil), dozví se, které slavné osobnosti se esperantu věnovaly nebo se mu věnují, seznámí se s historií esperanta a nebudou chybět ani rozhovory s esperantskými osobnostmi. „Na stránkách budou informace a zajímavosti o esperantském dění stále přibývat. To proto, aby návštěvníci měli motivaci se ke stránkám často vracet,“ doplňuje Závodská.

Esperanto vytvořil v roce 1887 židovský oční lékař Ludvík Lazar Zamenhof. Žil v polském Białystoku, tedy v místě častých národnostních konfliktů. Byl přesvědčen, že pokud světu nabídne jednoduchý a spravedlivý dorozumívací prostředek, mezinárodní a etnické konflikty ustanou. Jazyk tvoří 16 základních gramatických pravidel a neobsahuje téměř žádné výjimky. Esperantisty ve světě reprezentuje Světový esperantský svaz (Universala Esperanto-Asocio, UEA) a mladí do třiceti let se sdružují ve Světové organizaci esperantské mládeže (Tutmonda Esperantista Junulara Organizo, TEJO). V České republice působí Český esperantský svaz (Ĉeĥa Esperanto-Asocio, ĈEA), Česká esperantská mládež (Ĉeĥa Esperanto-Junularo, ĈEJ) a několik dalších organizací.

Obecné informace o soutěži:

Soutěž je rozdělena do dvou věkových kategorií:

1. kategorie: do 20 let včetně

2. kategorie: 21–29 let včetně

Zúčastnit se může ten, kdo nemá žádné (nebo má minimální) znalosti esperanta a dosud nebyl na žádné akci pro esperantisty.

Probíhá ve dvou kolech:

1. kolo: písemné, vstoupí se do něj vyplněním soutěžního testu, probíhá od 5. listopadu 2011 do 31. ledna 2012

2. kolo: ústní, v každé kategorii do něj postoupí 20 nejúspěšnějších řešitelů testu z prvního kola, proběhne v únoru/březnu 2012, termín a místo budou upřesněny

Výhry:

1. cena: Zájezd na Letní školu esperanta 2012 na Slovensku

2. cena: Roční členství ve Světové organizaci esperantské mládeže (obnáší předplatné esperantského časopisu pro mladé a výhody při mezinárodních setkáních)

3. cena: Knižní odměny

Podrobné informace: http://soutez.esperanto.cz

Kontaktní informace:

Daniel Mrázek

předseda České esperantské mládeže, o. s.

tel.: 728 864 870

e-mail: mladez@esperanto.cz

http://mladez.esperanto.cz/

Poděkování patří: Českému esperantskému svazu a Dětské tiskové agentuře

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 7.11.2011 23:11 | karma článku: 11,01 | přečteno: 846x