Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MF

falm

8. 11. 2011 0:57
Spíš urážka než cena

Hamba by mě fackovala dávat jako první cenu zájezd někam na Slovensko... Letní škola esperanta je pro mladé esperantisty možná zajímavá, ale raději bych jel na takovou školu aspoň do Rakous nebo do Německa než zrovna tam. Trošku mi to připomíná ceny vítězům socialistických soutěží... ;-)

A tohle je úplná demagogie: "esperanto může sloužit také jako prevence Alzheimerovy choroby. Učením se esperanta se cvičí mozek". - Mozek se cvičí jakýmkoli učením. Esperanto v tomto směru není nikterak výjimečné. To je stejný "objev" jako když nejmenovaná firma začala propagovat, že její žvýkačky čistí zuby. Zuby totiž z principu čistí jakákoli značka žvýkaček. :-P

0 0
možnosti
MH

miropiro

8. 11. 2011 11:40
Re: Spíš urážka než cena

Hlavní cenou není ani tak cesta na Slovensko (i když Slovensko je krásná země, tak nevím, proč by do ní nemohl být zájezd), jako spíše cesta do "Esperantska" - a to je jedno, kde to "Esperantsko" je. 

Doc. Max Kašparů je uznávaný odborník, takže určitě ví, o čem mluví. Jako odkaz mohu zmínit příspěvek na ČRo Leonardo: http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_zprava/737059. Ano, je pravda, že mozek cvičí jakýkoliv jazyk. Jenže esperanto má tu výhodu, že se učí snadno - to znamená, že to lidi motivuje k tomu, ten jazyk zvládnout. Když někdo nemá hlavu na jazyky, tak se na učení vykašle. Zatímco úspěchy dosažené v esperantu motivují k dalším výkonům. A nejde jen o jazyk jako takový, ale i o komunikaci, která se v esperantu navazuje mnohem snadněji než v jiných jazycích.

0 0
možnosti
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.