Turistický web GOtoBRNO - dodatek

Tímto článkem bych chtěl navázat dodatečně k dnes publikovanému článku o webu GOtoBRNO. Dnes po poledni jsem objevil na tomto webu ještě další "hlody". Aneb pokračování hitparády chyb veselostí.

Sekce "Ke stažení"

Tato sekce nabízí návštěvníkům možnost si stáhnout mapy a průvodce a také MP3 soubory.

Stránka s MP3 soubory pobaví. Jde jen o seznam souborů s mluveným slovem o brněnských pamatkách, která si mohou lidé poslechnout z elektronických panelů ve městě. Kromě toho, že jedna nahrávka je vložena duplicitně (a to o kostelech v Husovicích a na Křenové), postrádá tato sekce podle mne smysl. Být tyto soubory s nahrávkami u stránek o jednotlivých místech, ještě bych to pochopil. Ale jen tak vložit soubory do této sekce? Navíc, k čemu může být lidem taková nahrávka? Má svůj význam právě u elektronických panelů (například na ulici Joštova), ale na webu GOtoBRNO.cz?

Mapy a průvodci

Ani tato sekce dostupná z hlavního menu nezklame. Je nedotažená. V češtině je vše v pořádku. Ani anglická mutace není špatně provedená.

Horší situace je u německé verze. V menu je sice sekce "Zum Herunterladen", ale odkaz je nefunkční. Nikam se nedostanete, prostě to nefunguje.

Takže německá mutace webu nenabízí mapy ke stažení? Ale nabízí, ale musíte se k této sekci dopracovat oklikou přes předchozí návštěvu české či anglické mutace. Sezame, otevři se, stránka s německými dokumenty ke stažení se nachází na adrese www.gotobrno.cz/de/landkarten-und-reisefuhrer/t1165#. Dojem však kazí přítomnost dokumentů, které jsou jen v češtině a angličtině.

Ruská mutace stránky s dokumenty ke stažení pro jistotu neexistuje. A teď vážně. On "???????????? ?? ??????" neexistuje v ruštině? Ale jistě že existuje. Dokonce si jej můžete vyzvednout v informačním centru pro turisty na Radnické. Anebo si jej stáhnout ze stránky www.brno.cz/turista-volny-cas/informacnimaterialy-turista/. Perličkou však je u této stránky text.

Tento informační materiál obsahuje základní turistické informace o Brně a mapu, které Vám jistě pomohou zorientovat se v centru města a najít to, co hledáte.

Je úžasné vědět, že autoři této stránky mají takovou jistotu, že taková mapa a informace lidem pomůžou. Ale jo, samozřejmě pomůžou. Jen by to mohlo být formulováno lépe.

Každopádně na této stránce jsou brožurky i v dalších jazycích.

Mimochodem, dříve v této sekci byla i příručka o Brně v esperantu, ale vzhledem k aktualizacím brožurek už místní esperantský klub nevytvořil novou verzi brožurky, respektive ji nenechal znovu vytisknout na vlastní náklady.

V každém případě o kousek níže se na stránce www.brno.cz/turista-volny-cas/informacnimaterialy-turista/ nachází i průvodci městem.

Všimli jste si jedné věci? Že jak malý průvodce městem, tak i průvodce městem existuje v ruštině. Takže i v případě, že by neexistovaly jiné brožury přeložené do ruštiny a situace by vypadala stejně jako u německé verze stránek, tak by tato stránka již mohla existovat a být v provozu.

A když už jsme u té ruštiny, v menu v sekci ???? najdete položku ?????? ???????? ?????????. Odkaz sice funguje, ale návštěvník se dostane na anglický překlad přehledu nejdůležitějších telefonních čísel, nemocnic a ambasád.

A tímto končím dodatečný článek ke článku o turistickém webu GOtoBRNO.cz. Stejně jako v případě předchozího článku se mi chce říct "Do not Go to Brno." Přeji Vám pěknou neděli. -mir-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hruška | neděle 19.7.2015 14:40 | karma článku: 8,52 | přečteno: 447x