Polské rockové skupiny - díl I.: Lady Pank

Kdekdo zná v České republice hudební skupiny ze Slovenska a naopak. Není neobvyklé slyšet na Slovensku z rádia hrát českou písničku (asi před měsícem jsem slyšel po příjezdu do Partizánskeho Kabáty). Ale slyšet v ČR, tedy v rádiu, polský rock? Možná tak v pohraničí v Českém Těšíně. V tomto miniseriálu Vám stručně představím některé z nich, jmenovitě Lady Pank v tomto díle, v druhém díle pak Manchester a Ich Troje, v třetím díle bude řeč o Riverside a Yugopolisu.

Pokud jsem se rozhodl psát o populárních polských kapelách, je nutno začít skupinou Lady Pank. Tato kapela založená v roce 1981 ve Varšavě je známá po celém Polsku. Ačkoliv během 30 let existence této skupiny došlo k několika změnám v obsazení skupiny, frontmanem skupiny od počátku až dodnes je Jan Borysewicz. Téměř stejně dlouho, od roku 1982, je ve skupině Janusz Panasewicz. Ostatní členové nejsou takoví vytrvalci, nicméně pro pořádek, vedle již zmíněného Jana a Janusze je ve skupině dnes Kuba Jabłoński, Krzysztof Kieliszkiewicz a Michał Sitarski.

Jak už jsem uvedl, kapela je známá prakticky po celém Polsku, a hity této skupiny je možné slyšet často v rádiích v Polsku (což se mi "podařilo" během cesty autobusem v prosinci 2009 z Krakova do Zakopaného).

Já jsem se s touto skupinou seznámil v květnu 2008, kdy jsem se rozhodl vyjet na víkend za kamarádkou do Bydhoště a druhý den jsme spolu vyrazili na festival různých hudebních skupin. Vstup na tento festival byl zdarma, tak proč toho nevyužít, že. Na závěr programu nastoupila skupina Lady Pank. Že jde o někoho slavného, bylo poznat z množství lidí, kteří přišli na koncert právě skupiny Lady Pank, protože doposud žádná skupina neměla tak početné publikum.

Toho večera jsem příliš skupině ale nerozuměl, přesto jsem si zaznamenal video během písničky Zawsze tam gdzie ty (čili "Vždy tam kde ty").

Písnička Zawsze tam gdzie ty je slaďákem. Ostatně úryvek z této písničky mluví za vše:

Już teraz wiem, że dni są tylko po to, / Teď už vím, že dny jsou pouze o tom/

By do Ciebie wracać każdą nocą złotą / Abych se za Tebou každou zlatou noc vracel/

Nie znam słów, co mają jakiś większy sens /Neznám slov, které mají nějaký větší význam/

Jeśli tylko jedno - jedno tylko wiem: / Jestli pouze jedno - pouze jedno vím:/

Być tam, zawsze tam, gdzie Ty /Být tam, vždy tam, kde ty/

Celou písničku včetně textu si můžete pustit na tomto videu:

Další zajímavou skladbou od skupiny Lady Pank je Strach się bać (neboli Strach se bát) z roku 2007. Svým textem docela vtipně reaguje na současnost demokracie, ve které si každý může křičet co chce, nelze před ní utéct a svobodné volby asi známe, které se konají vždy jednou za čtyři roky. Videoklip k této písničce zde:

Kdo byl ve Varšavě, snáze pochopí tuto písničku z roku 2004. Je o Varšavě, název je jednoduchý Stacja Warszawa (čili Stanice Varšava). Písnička dle mého názoru poměrně vkusně vystihuje Varšavu jako město plné ulic, náměstí a do toho zpěvák vyznává své milé, že vše by bylo lepší, kdyby tu byla. Videoklip k písni zde:

Lady Pank, to ale nejsou jen tyto tři písničky. Zajímavé jsou i tyto písničky (odkaz vede na písničku na YouTube): Mała wojna, Znowu pada deszcz či Samotne noce.

Další písničky si již zkuste najít sami :) Věřím, že Vás některá z nich zaujme. A pro úplnost, nemůže chybět ani odkaz na oficiální stránky skupiny: www.lady-pank.com.pl.

 

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 15.9.2011 20:30 | karma článku: 11,38 | přečteno: 3150x