Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Loni jsem se na Rhodosu, v Turecku, v Paříži, ve Vídni, v Bavorsku a letos v Itáli v Dolomitech všude, bez problémů, domluvil anglicky. Jak si myslíte, že bych dopadl s esperantem? Na těchto příkladech ukazuji dceři, jak jsou jazyky důležité (Co je to globalizace? Když si já, jako Čech objednám v Paříži u Itala anglicky pizzu. A co je úspěšná globalizace? Když mi donese tu, co jsem si objednal.). Ale podporovat něco tak umělého, jako je esperanto by mě nenapadlo. Zde to byl přirozený vývoj daný i náskokem ve spotřební elektronice a IT a už s tím nikdo nic nenadělá. Ani vy ne.

2 2
možnosti
MH

Záleží, kde jste byl v Itálii. Taky jsem byl loni v Itálii a při jízdě regionálním vlakem po Sicílii jsem s místními moc úspěšný nebyl, když jsem začal s angličtinou...

1 1
možnosti
JH

J34a83n 98H63l46e56d98í84k

24. 2. 2013 21:49

jak můžete zavrhnout jazyk Shakespeara, Jonathana Swifta, Dickensona, Beattles, a dalších 5 set slavných lidí?? Když ne nejjednoduší angličtinu, -- pak bych navrhl MATER LINQUARUM-- matku řečí - latinu, polovina angl, franc, itals., španěls, portugals, rumuns jazyku je latina. ((kapku vzdáleněji je dánšt, vlámšt, švédšt a norština.))

0 1
možnosti
MH

Ale já nemám nic proti angličtině a její kultuře...pouze mi vadí ta úžasná jazyková rovnoprávnost v Evropě.

1 0
možnosti
JK

J61a88n 49K15o67m73á29r71e38k

24. 2. 2013 21:40

úplně zbytečný článek - jen, abyste si pohýčkal svoje ego

3 2
možnosti
MH

Můžete to trochu odargumentovat?

0 0
možnosti
Foto

Boj proti angličtině je bojem proti větrným mlýnům. Ten jazyk má několik nej.

1. Je nejjednodušší (ze všech, které by se nabízely)

2. Je společným dorozumívacím jazykem v mnoha, skoro všech, oborech

Třetí bod, který jsem chtěl napsat jsem mezitím zapomněl (stařecká demence) a tak řeknu jen, že v práci máme takový malý automat na kávu, kterému musíme dělat údržbu. A abych těm pokynům dobře rozuměl, tak jsem jeho jazyk přenastavil z češtiny na angličtinu. Je to prostě srozumitelnější.

3 4
možnosti
MH

Aha, takže esperanto se podle Vás nenabízí? A kdybyste ho postavil jako rovnoprávný kandidát, který by se nabízel, tak by Vám pořád nepřišel jednodušší než angličtina?

1 0
možnosti
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1967x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.