Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O trablích s ruskými bankami

Jak už jsem psal v tomto článku, vypravil jsem se v červenci na 67. Mezinárodní kongres esperantské mládeže v Kyjevě. Co však jsem nezmiňoval a zmíním teď, je to, že jsem si na této akci našel přítelkyni z Ruska z dalekého Jekatěrinburgu. Ač jsme se museli po týdnu rozloučit, v září Arina přiletěla do České republiky za mnou na návštěvu na necelé dva týdny. Pak se zase vrátila do Ruska, ale v kontaktu nadále pochopitelně jsme a tak si pravidelně píšeme, co je nového. Když mi ale Arina 7. října napsala sms, že toho dne měla nějaké problémy v bance s penězi, věřil jsem, že brzy peníze Arina dostane zpět. K mému překvapení ale peníze dodnes nedostala a tak jsem jí požádal, aby mi napsala nějaký text v esperantu o trablích se svou bankou a že tento text pak přeložím do češtiny a dám jej sem na blog k přečtení.

Text od Ariny přeložený do češtiny

Je to podivuhodná situace, která může být velmi divná a nepochopitelná pro všechny lidi kromě Rusů. V Rusku se často stává, že musíte trpět navzdory tomu, že nejste vinní a jste pouhou obětí.

Dějství první

Začalo to v pátek večer, 7. října. Můj kamarád mi vrátil poměrně velký peněžní dluh. Proto jsem se rozhodla tyto peníze hned poslat na mé konto pomocí speciální peněžní mašiny (pozn. autora: pravděpodobně jde o bankomaty, ale více mi Arina neřekla). Předtím jsem s tímto posíláním peněz neměla problémy. Ale toho dne se stala nějaká chyba v systému a moje peníze (něco přes 200 €) zůstaly v té mašině. Protože jsem nevěděla, co dělat, obrátila jsem se na jednu z pracovnic banky. Tu ale hlavně zajímalo její papírování a tak se na mne ani nepodívala, když mi řekla, že to se stává a že mám zkusit prostě peníze vytáhnout z mašiny. Odpověděla jsem, že si nedovedu představit, jak to udělat. Nespokojená pracovnice vzala nůžky (!) a pokusila se sama získat peníze zpět. To se jí nedařilo a já si už jen říkala, jestli se jí spíš nepodaří peníze roztrhnout. Díky bohu brzy pochopila, že toto není dobrý nápad a otevřela ten automat klíčkem. Moje peníze byly zachráněny (V jiné zemi by asi povídání skončilo v tuto chvíli, ale v mém případě zajímavější a podivuhodnější věci teprve začaly).

Marně jsem doufala, že mi banka vrátí peníze. Pracovnice řekla, že ona nemá právo mi peníze vrátit, protože si není jistá, zda mi ty peníze skutečně patří.

Není to divné? Já přeci věděla jasně, že tam jsou peníze. Já jsem přesně věděla, kolik peněz bylo takto zachyceno a mohu vám říct, kolik těch peněz je – ptala jsem se.

Ne, - docela klidně odpověděla pracovnice, zavřela automat a odešla s mými penězi.

Pak mne poprosila předložit petici o všem, co se stalo. Vyplnila jsem nějaký papír, ukázala jí můj šek, kde bylo zaznamenáno, že část mých peněz byla úspěšně poslána na mé konto. Pracovnice si tento šek zkopírovala a rovněž si provedla kopii pasu. Dala mi telefonní číslo, na které jsem měla zavolat v pondělí odpoledne a získat tak jasnější informace.

Dějství druhé

V pondělí během celého pracovního dne jsem zkoušela volat. Neúspěšně. Zdálo se, že toto telefonní číslo má jen dva režimy: buď je pořád obsazené nebo nikdo neodpovídá.

Dovolala jsem se úspěšně až v úterý. Mluvila jsem s tou stejnou pracovnicí, která mi pomohla (vlastně si nejsem jistá, zda mi skutečně pomohla nebo ne) v pátek v bance. Řekla mi, že si situaci pamatuje, že už si přečetla papír, který jsem napsala. Vše bude v pořádku. Během 2 týdnů oni vše zkontrolují a sami pošlou peníze na mé konto nebo mi zavolají, abych sama přišla do banky a vzala si peníze. Začala jsem být rozzlobená a nervózní...Nicméně v Rusku nikdy nejsou takovéto situace rychle vyřešeny, proto jsem se rozhodla čekat. A naštěstí jsem tyto peníze urgentně nepotřebovala a měla jsem jiné k dispozici.

Dějství třetí

Volala jsem do banky 31. října. Ti bankovní úředníci neměli dva, ale dokonce tři týdny na vyřešení problému!!! Jako vždy po dlouhých útrapách se mi podařilo zastihnout tu ženu v bance. Znovu jsem jí musela vykládat, kdo jsem a co se mi stalo...Potom hledala v počítači nějakou informaci o tomto problému a sdělila mi, že vše bylo předáno jiné, významnější bance a že budu moci dostat mé peníze asi 17. listopadu nebo možná i dříve. Moje otázka „Proč mám čekat tak dlouho na mé peníze, když to nebyla v této situaci moje chyba?“ zůstala neodpovězena. Pracovnice mi jen poradila zavolat bance pro kontrolu, kdy dostanu přesně peníze. Moje kolegyně v práci vtipkovala, že bude lépe, když mi peníze dají v prosinci, byl by to pěkný silvestrovský dárek od banky. :-)

Teď už jen čekám na ten den, kdy snad konečně dostanu mé peníze zpět. V mé hlavě mám jen dvě otázky (které jsou nejpopulárnějšími otázkami všech Rusů téměř ve všech situacích): co dělat a kdo je vinen?

Konec textu.

Co na to říct? No, mnoho to nebude. Když si tak někdy dnes říkám, co mne trápí například ve škole, tak jsou ty starosti oproti této starosti Ariny malicherností. Pěknou, pokud možno slunečnou a pohodovou neděli všem! -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 6.11.2011 10:56 | karma článku: 7,81 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.