Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O jednom městě a řešení dopravy pro lidi v něm...

Řekněme, že existuje jedno město. To město si pojmenujme čistě pracovně Lhotkov. Ve Lhotkově funguje MHD, lidé za její využívání platí a vše funguje v pořádku. Dopravní podnik tohoto města ale zajišťuje dopravu autobusy i do okolí. Město je situováno v horách a tak bývá občas v zimě problém při kalamitách.

Z okolních vesnic lidé každý den jezdí do práce a do škol. Nikdo z těchto lidí, co takto dojíždí, nemá problém platit za jízdné. Považují to za naprosto regulérní službu, za kterou se platí. V jedné vesnici, dejme tomu v Kotěhůlkách, ale bydlí lidé, kteří mají problém si najít práci a rodinám je vcelku jedno, jestli jejich děti chodí do školy nebo ne. Město ale chce, aby i tyto děti do školy chodily. Nastává ale problém, že rodiče těchto dětí si nemohou dovolit zaplatit za jízdné, respektive považují za zbytečné za MHD platit a vždy se při kontrole jízdenek ohánějí argumenty typu, že na jízdenku nemají, ale že to bude diskriminace a že si budou stěžovat, jestli je vyhodí. Tvrdí, že stát se má starat i o ně. Revizoři už si navíc i zvykli. A tak k neradosti ostatních cestujících revizoři tyto cestující raději nekontrolují, nechtějí si koledovat o napadení ze strany těchto cestujících. Některým dětem ale záleží na docházce do školy, ale nemají na jízdenku a jsou tak odkázány na chůzi po nebezpečné silnici, která ale v zimě je často neprůchozí kvůli sněhové kalamitě a děti tak musí zůstat doma.

Tento problém se rozhodlo město vyřešit vydáním speciálních jízdenek pro tyto děti. Jízdenky vydalo jako přenosné a začalo je prodávat v rámci testovacího provozu za sníženou cenu. A situace se zdánlivě vyřešila. Děti začaly jezdit do škol, po návratu ze škol ale jízdenku dostali rodiče a ti mohli také jezdit na tuto jízdenku do města. Jízdenka je stála 250,-Kč (na tuto částku tito lidé ještě peníze jakžtakž měli). Jenže radní na něco zapomněli: tito lidé dostávají od státu dávky, takže by na jízdenky i měli tito lidé, ale tito lidé se zkrátka rozhodli peníze namísto MHD investovat do automatů, alkoholu atp. A problém s těmito občany se vyřešil asi tak, že vlk se nažral (tito občané získali jízdenky) a koza zůstala celá (došlo k úbytku napadení revizorů).

Že Vám popsaný příběh Lhotkova přijde divný a postavený na hlavu? Že je trochu divné, že někdo poctivě pracuje, snaží se získat práci, pokud ji nemá a ten, kdo práci nemá a nevyjíjí iniciativu práci si najít? A že město Lhotkov špatně řeší tento problém a místo toho nenabídne těmto lidem alespoň nějaké úklidové práce a drobnou výpomoc výměnou za jízdenku?

Že Vám to přijde celé postavené na hlavu? Bohužel, příběh Lhotkova vychází z reálné situace. V Liberci se tomu tak stalo. Aby nedocházelo k napadení řidičů, vydal Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou speciální přenosnou jízdenku na úsek Měnírna - Jablonec nad Nisou v hodnotě 250,-Kč.

Že si nevymýšlím, tak zde zveřejním i tu jízdenku:

Nedalo mi to a podařilo se mi získat i tiskovou zprávu DPMLJ, a.s. (stačilo napsat e-mail na DPMLJ, a.s.), kterou zde přepisuji (pokud mi napíšete vzkaz a uvedete váš e-mail, pošlu Vám TZ v PDF formátu):

Tiskové prohlášení ze dne 21.10. 2011:

Testovací provoz - zvláštní jízdenka MHD

Snaha dostat děti bezpečně do školy v zimních měsících byla impulsem pro zřízení zvláštní jízdenky MHD. Jablonec nad Nisou je horským městem s vysokým podílem spadu sněhu, kde do koloritu zimních měsíců patří obtížně schůdné komunikace. Možnost jízdy městskou hromadnou dopravou a nabídnutá zvláštní jízdenka MHD, o kterou bylo požádáno vedení DPMLJ, a.s., řeší podle sociální pracovnice jediný možný přístup dětí z 1,5 km vzdálené sociálně vyloučené lokality do školy.

Sociální pracovníci mají zájem na tom, aby děti z lokality Zelené údolí navštěvovaly pravidelnou školní docházku. Do školy chodí po silně frekventované silniční komunikaci I. třídy, která je ohraničena svodidly bez chodníků. Se spadem sněhu je zcela znemožněna chůze po této dostupné cestě.

Jedinou možností pak zůstává tramvajová doprava, která třemi mezistaničními úseky na trase Měnírna – Jablonec n. N., Tyršovy Sady nahradí nebezpečnou chůzi dětí po silnici. Na používání městské hromadné dopravy ovšem tyto sociální skupiny zpravidla nemají dostatek finančních prostředků a jízda „černých pasažérů“ povolena není. Z těchto důvodů je na zkoušku od října 2011 do prosince 2011 připraveno 22 kusů přenosných zvýhodněných jízdenek MHD, které do rodin s dětmi prodají sociální pracovníci. Tyto jízdenky by měly umožnit dětem z tíživých rodinných podmínek dopravu za vzděláním a kamarády.

Projekt bude poté vyhodnocen a ukáže, zda se dají občané ze sociálně vyloučené lokality motivovat k řádnému používání MHD za stanovených přepravních podmínek a zda vstřícnost dopravce pomůže zajistit pravidelnou školní docházku u dětí ze sociálně slabých rodin.

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ, a.s.

Ještě než jsem dnes tuto tiskovou zprávu dostal, volal jsem na DPMLJ, pracovnice DPMLJ o této jízdence věděla a sdělila mi, že záleží na mé finanční situaci a že se mám obrátit na úřad práce v Jablonci, víc mi k tomu nesdělila.

Je to opravdu zajímavý přístup k řešení takovýchto problémů. Osobně mi to přijde jako diskriminace řádně platících cestujících. Vám nikoliv? -mir-

Autor: Miroslav Hruška | pátek 21.10.2011 17:10 | karma článku: 18,11 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.