Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se řekne "Polsko", "Poláci"...

Tento článek je reakcí na dnes (7.6. 2012) vydaný magazín Dnes. Hlavní článek je o Polsku...a protože jsem blázen do Polska, či jak někdy říkám, Pšonska, nedá mi to, abych v tomto článku zmínil, co se mi vybaví, když se řekne "Polsko", "Poláci"...

Poznámka na úvod: výčet je sestaven tak, jak mne myšlenky vedly, není tedy seřazen abecedně...

Polština - první, co se mi vybaví, je samozřejmě jazyk Polska. Absolvoval jsem pouze minikurz esperanta na mém prvním esperantském Silvestru v Novém Sączi, kde jsem pochytil základní výrazy typu "Děkuji", "Dobrý den", "Na shledanou" atp. Od té doby si polštinu udržuji například prostřednictvím občasného čtení polského internetového zpravodajství a samozřejmě i díky cestám. Jo, dělám v polštině pochopitelně chyby, to dá rozum díky tomu, že jsem neabsolvoval kurz například na univerzitě, ale i tak nevnímám Poláky jako národ, který šišlá. Člověk si zvykne, ačkoliv na začátku je potřeba si jazyk vždy trochu oživit.

Szukać - asi nejznámější polské slovo pro nás Čechy. Poláci velmi často "šukají" a když přijde na věc, tak vy v obchodě budete šukat taky. Ale nebojte se, nejde o žádnou činnost spojenou se sexem, ale jde o hledání. Szukać = hledat.

Den cvoka - když jsem tento film viděl poprvé, bál jsem se o své bránice, protože směšných a absurdních situací je v tomto filmu opravdu hodně. Mně osobně se nejvíce líbí pasáž, kdy hlavní hrdina Adam vykoná potřebu pod oknem...

Lady Pank - v květnu roku 2008 jsem navštívil město Bydhošť, kde se konal volně přístupný hudební festival, na kterém vystoupila i skupina Lady Pank. Ač jsem s postupem času poznal i další skupiny, například skupinu Manchester z Toruně (na jejichž koncert se chystám někdy vyrazit), občas si písničku od Lady Pank pustím a myšlenkami se přenesu do Polska...

Osvětim a Březinka - návštěva těchto koncentračních táborů by měla být povinná pro dnešní českou mládež. Je to silný zážitek, ale je to současně varování před tím, aby se tyto hrůzy neopakovaly. Navštívil jsem tyto dva tábory v létě 2007. Nečekejte pozitivní zážitky (ačkoliv já jsem návštěvu spojil s následnou návštěvou Krakova, což je moc pěkné město, takže nešlo o čistě negativně laděný výlet), ale podle mého názoru je třeba město Osvětim navštívit.

Rzeczpospolita - polské noviny. Oproti českým novinám mi přijde tento deník obsahově nabitější, tj. za srovnatelné peníze dostanete více informací.

Vlaky - kapitola sama pro sebe, o které by se daly psát statě. Na jednu stranu poměrně moderní Centralna Magistrala Kolejowa (nutno dodat, že ale celkem nudná, po celou dobu vede trasa nudnou polskou rovinou), na druhou stranu tratě, kde rychlost 30 km/h je naprosto normální... Další zajímavostí je přítomnost dvou hlavních dopravců a to Przewozů Regionalnych a PKP Intercity, kteří si s oblibou neuznávají jízdenky. Osobně nemám s polskými vlaky jinak negativní zkušenost, co jsem zatím v Polsku jel vlakem, tak nikdy se nestalo, že by se stálo v uličce. Další specialitou jsou poměrně časté změny v jízdních řádech, vyplatí se tedy vždy si ověřit, že vlak skutečně jede.

Esperanto - ano, tento mezinárodní jazyk byl vytvořen polským lékařem Ludvíkem Zamenhofem.

Katyń - drsný film, obzvláště závěr je velmi negativní. Začátek filmu na mostě výstižně ukazuje situaci Poláků za druhé světové války - ze západu šla do Polska armáda německá, z východu sovětská a Poláci neví, ke komu spíš jít.

Varšava - zvláštní město. Vystoupíte na hlavním nádraží v podzemní stanici (stanice Warszawa Centralna) a sotva vylezete ven, vidíte palác kultury a několik mrakodrapů. Jinak je ale "historické" centrum města celkem pěkné a já doufám, že ho letos navštívím konečně také jednou v létě (zatím jsem "historické" centrum viděl jen v zimě).

Bydhošť - o tomto městě jsem již psal samostatný článek. Toto město je zvláštní tím, že jsem jej navštívil dvakrát a klidně bych jej navštívil krátce ještě jednou.

Mohl bych pokračovat a rozepsat ještě několik dalších pojmů, ale osobně považuji tyto vybrané za nejzásadnější pro mne.

A co Vy? Co se Vám vybaví, když se řekne Polsko? Těším se na Vaše reakce v diskusi. -mir-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 7.6.2012 23:09 | karma článku: 15,50 | přečteno: 3345x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.