Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopravní podnik města Brna děkuje svým zákazníkům za přízeň ...

Patrně v souvislosti s tím, že skončil školní rok a začaly letní prázdniny, rozhodla nějaká hlava pomazaná na Dopravním podniku města Brna, že vždy před konečnou zastávkou každé linky si cestující poslechne poděkování, že zachovává Dopravnímu podniku města Brna přízeň. Na jednu stranu je to poměrně hezká a současně nízkonákladová forma budování dobrého vztahu s cestujícími, ovšem je třeba se dívat, jestli se mi také daří na konečnou dojet vůbec včas.

Bydlím v Brně na sídlišti Lesná v severní části Brna. Sídliště je ve špičce pracovních dnů obsluhováno poměrně kvalitně - jezdí sem přímo dvě tramvajové linky (9 a 11), k tomu navíc jedna (linka 5) kousek pod sídliště. Na tyto tři linky jsou poměrně dobré návaznosti - ve špičce pracovních dnů.

Potíž však nastává v momentě, kdy chcete jet z centra města na Lesnou večer a chcete na přestupním uzlu Halasovo náměstí přestoupit na linku 57.

Mně konkrétně se "poštěstilo" jet 3. dubna ze zastávky Česká právě tou linkou č. 9 na zastávku Halasovo náměstí, kde jsem chtěl přestoupit na linku č. 57.

Odjezd linky č. 9 měl být dle jízdních řádů v 19:23, jenže tramvaj číslo 9, na které jela tramvaj Anitra, odjela ze zastávky až 19:26.
Po cestě na Halasovo náměstí tramvaj ještě zpoždění mírně zvýšila, takže výsledek byl ten, že jsem na Halasově náměstí viděl spoj linky č. 57 v 19:39 odjíždět sice včas, ale již bez toho, že by na nás řidič počkal!
Svou jízdu jsem tedy raději prodloužil do smyčky Lesná, Čertova rokle a šel domů na Haškovu raději pěšky - než abych čekal v té úžasné zimě, která tehdy na začátku dubna panovala, venku na další spoj. A aspoň jsem něco udělal pro své zdraví.

Podobný problém nastal 11. dubna - tentokrát jsem jel z centra o něco později a chtěl přestoupit na linku č. 57, která měla jet v 20:09 z Halasova náměstí. Opět to však dopadlo tak, že tramvaj přijela se zpožděním a autobusu jsme tak jen zamávali. Tehdy jsem se rozhodl nakonec popojít pěšky na zastávku Slavíčkova a vyčkat na další spoj, který měl jet za deset minut.

Podobný problém, opět naštěstí jen se spojem linky č. 57 do zastávky Haškova, nastal dne 22.6. (v sobotu). Ve 21:56 měla jet linka č. 57 z Halasova náměstí a já jsem doufal, že tramvaj linky č. 9 přijede včas a nebude se opakovat situace z dubna. Jenže ouha, opět tramvaj jela se zpožděním a ejhle, opět jsme autobusu jen zamávali...

V těchto třech případech naštěstí šlo jen o to, že jsem se potřeboval dostat na Haškovu, nikoliv do Soběšic, respektive do Útěchova.

I tak jsem se ale domníval, že návaznost by večer měla fungovat a proto jsem poslal hned 3. dubna večer stížnost na Dopravní podnik města Brna.

A zde nastal zajímavý problém. Stížnosti jsou totiž běžně vyřizovány do 30 dnů, ovšem po měsíci jsem odpověď, respektive vyjádření, stále nedostal.

Zašel jsem tedy na Dopravní podnik si postěžovat, jak je možné, že mi ještě nikdo neodpověděl a nevysvětlil situaci.

Ujala se mne jedna paní pracující na oddělení stížností, které jsem zopakoval problém a ptal jsem se, jestli by nešlo s tím něco udělat, že by třeba to někdo sledoval, jestli půjde ten přestup a pokud ne, tak by se okamžitě volalo řidiči linky č. 57, aby počkal...

Odpovědí jinak na první pohled sympatické paní bylo, že doprava v Brně je postavená na přestupech. Jasně, beru. Dále, že Brno má i v rámci Evropy stále poměrně vysokou frekvenci spojů a pochopitelně může se stát, že někdy mi jeden spoj ujede a musím si počkat na další spoj. Fajn, beru, rozumím.

Na můj dotaz, jestli tedy večer se to řeší stejně, bylo řečeno, že ano. Paní navíc po chvíli prohlásila, že jsem mladý a že jak mne tak vidí, tak jsem to přeci mohl vyřešit pěší chůzí...

Hmm...kde je prozákaznický přístup? Paní mi právě sdělila, že jsem dotěrný hmyz, substrát a otravný cestující, který má mlčet a být rád, že MHD vůbec jezdí...

A na můj dotaz, že by to někdo sledoval, jestli tramvaj jede včas a přestup večer vyjde, mi bylo řečeno, jestli mi nepřeskočilo, že kdo by to dělal???

Ne úplně spokojen jsem z budovy Dopravního podniku odešel a říkal jsem si, že nakonec to snad nějak ten Dopravní podnik prošetří, protože mi paní přislíbila, že to zaurguje a do týdne dají vědět...

Po týdnu a něco samozřejmě žádný e-mail s omluvou nebo vysvětlením nedorazil. Inu, řekl jsem si, půjdu provokovat opět na oddělení stížnosti. Tentokrát jsem ale byl přijat jinou paní, mně již z dřívějška trochu známou.

Paní se snažila vysvětlit, že jedním z důvodů, proč linka č. 57 večer nemůže čekat moc dlouho na devítku z centra, jsou lidé, kteří cestují s jednorázovými jízdenkami a kvůli vyčkávání 2 minuty navíc na zpožděnou tramvaj by jim mohla platnost jednorázové jízdenky vypršet a byl by problém...ehm, a co tedy cestující, kteří mají jednorázovou jízdenku a jedou devítkou? Nezájem...A což teprve cestující, kteří mají předplatní jízdenky? Nezájem "na e-ntou".

Další argument byl ten, že lidé se potřebují dostat domů večer a že spěchají a totéž se týká někdy řidičů, protože večer se pak vrací zpátky do vozovny. A těmi spěchajícími cestujícími jsou podle paní na stížnostech lidé v autobusu č. 57, kteří již přistoupili dříve než na zastávce Halasovo náměstí, nikoliv já a další cestující, kteří přijeli devítkou - smůla...aneb, už podruhé mi někdo řekl, že jsem dotěrný hmyz, substrát a otravný cestující, který má mlčet a být rád, že MHD vůbec jezdí...

Má námitka, že co kdybych musel jezdit jedním daným spojem linky č. 9 večer a potom pokračoval až do Útěchova, už moc pochopena nebyla. Opět mi bylo řečeno jen to, že v takovém případě, kdy mi linka č. 57 jedoucí až do Útěchova, večer po deváté hodině ujede na Halasovo náměstí, si prostě budu muset počkat na další spoj za 30 minut...Spěchají lidé, kteří už v autobuse seděli před zastávkou Halasovo náměstí, ne já...A dále to nehodláme řešit...A jestli jsem byl v Londýně někdy se podívat, jak tam často jezdí MHD...

Uh, další divný argument... řešme Brno, neohánějme se Londýnem...děkuji.

Není to však jen Dopravní podnik, který se domnívá, že cestující je substrát a dotěrný hmyz...

Podobný pocit jsem měl v prosinci, kdy jsem pár dnů před Vánocemi navštívil odbor dopravy na magistrátě na Kounicově a přinesl s sebou jeden návrh na zlepšení dopravní obslužnosti Masarykovy čtvrti. Když jsem argumentoval, že můj návrh by mohl vyřešit to, že o víkendu se cestuje z Masarykovy čtvrti na Mendlovo náměstí špatně a že se musí na zastávce Úvoz přestupovat a čekat skoro 10 minut (dnes už to neplatí, jízdní řády se změnily, takže čekací doba se zkrátila), byla reakce pána na magistrátě, že kurnik, co šílím, deset minut přestup, co to jako je? Ať se zajedu podívat do Londýna, to uvidím teprve, jak se dlouho musí čekat...

Přístup některých zaměstnanců Dopravního podniku města Brna, ale zdá se, že i některých lidí na magistrátu, je tedy značně podivný s neochotou hledat řešení, které by dle mého názoru často ani nemuselo stát moc peněz. Ovšem ne, místo toho je mi řečeno, že jsem dotěrný hmyz a že vlastně bych měl být rád, že MHD vůbec jezdí. Jak krásně prozákaznické. Poděkování Dopravního podniku města Brna za přízeň vždy před konečnými zastávkami je tedy spíš úsměvné, neboť večer se klidně může stát, že na další spoj si počkám 30 minut. Pokud si ovšem mezitím nezavolám taxi nebo známého, aby pro mne dojel. Dobrá, v létě to ještě tolik nevadí, počkat, to je i celkem pěkně, horší už to ale je v zimě, kdy je silný mráz večer. To už je pak opravdu solidní trpělivost a přízeň z mé strany, když počkám půl hodiny na další spoj. Ale zatím se jeví, že Dopravní podnik města Brna na tom nic moc nechce měnit a vylepšovat. -mir-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 8.7.2013 8:16 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1967x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.