Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nového nabízí Duolingo?

Na začátku února tohoto roku jsem na tomto blogu publikoval článek o stránce Duolingo. V poslední době ale došlo k několika zajímavým změnám, které výuku pomocí Duolingo dělají opět o něco účinnější. Pojďme si je představit.

Základní systém zachován, ale přesto je změněn

Stále platí, že za každou úspěšně zvládnutou lekci získáte 10 mincí a navíc k tomu, pokud neuděláte chybu, až 3 mince navíc jako bonus. A rovněž nadále platí, že v rámci výuky máte před sebou pomyslný strom s větvemi. Jednotlivé větve představují výuku určitého gramatického jevu, někdy však také výuku určité skupiny slovíček v rámci jednoho tématu (například jídlo, zvířata).

Příjemnou novinkou je však zásadní změna konceptu větví. Nově již každá větev nemá povinnou a nepovinnou část, pro postup na další větev (respektive v některých případech na více větví) stačí splnit jen povinné lekce (někdy jsou to jen dvě lekce, někdy i šest lekcí). A co víc, nově už v rámci větví nejsou lekce, v rámci kterých musíte pomoci s překladem článků, takže se nezdržujete v rámci výuky s překlady frází, které byste stejně moc nedokázali přeložit.

V souvislosti se změnami v rámci konceptu jednotlivých větví však došlo i ke změně struktury samotného stromu.

Tento obrázek v původním článku tedy již aktuální není:

Nově (od dubna 2013) je struktura lekcí následující:

Všimněte si, že některé větve byly úplně nahrazeny, u některých větví navíc byly přidány lekce na další procvičení, definitivně však zmizely překládací lekce.

Aplikace pro mobily s Androidem

Velmi sympatickou novinkou bude od 29. května i spuštění aplikace pro operační systém Android. Doposud byla nabízena jen aplikace pro iPhone, za pár dnů už bude možné využívat Duolingo i na cestách bez nutnosti tahat s sebou notebook.

Profil v novém...

Změn se dočkal také uživatelský profil. Původní vzhled profilu vypadal takto:

Z něj nově zmizela informace, kolik frází jste již pomohli přeložit. Místo ní nyní vidíte, kolik dní už se jazyk učíte intenzivně. Pro uživatele, který se učí sám, je však tato informace spíš nezajímavá, využití to spíše najde v případě, že sledujete více lidí, respektive učíte se společně s dalšími kamarády.

Nový profil ukazuje, kolik mincí jste již nasbírali (vždy v rámci jednoho jazyka, v mém případě tedy je to 1886 mincí v rámci němčiny a 757 v rámci španělštiny), kolik slovíček jste se již naučili a kolik dnů už "jedete intenzivně".

Ovšem ne všechny mouchy jsou vychytané

Bohužel, navzdory změnám v systému větví a lekcí stále nedošlo k tomu, že se učíte použitelné fráze. Doposud jsem si díky Duolingo jen opakoval znalosti němčiny, nově před několika dny jsem se rozhodl začít se učit španělštinu. A první dojmy? Znát výrazy "žena", "muž", "holka", "kluk", vyčasovat v přítomném časem sloveso "být", "pít", "jíst" je zajímavé, navíc Duolingo nabízí mnoho možností, jak si procvičit slovíčka, viz tento obrázek:

Část přehledu naučených slovíček: Slovíčka jsou aktuálně seřazena podle síly znalosti. V pravém sloupečku pak lze kliknout na kategorii slov, kterou si chcete procvičit. Takto vypadá kategorie "Family" (Rodina).

 

Jak je vidět z této podsekce, můžete si procvičit slova i podle kategorie. Slovíček v rámci tématu "Rodina" jsem se zatím mnoho nenaučil, ale procvičit si je okamžitě mohu. Podobně tomu je i u slovíček týkající se jídla.

Slovíček týkajících se jídla už jsem se naučil více, respektive jsem jich více viděl, lze samozřejmě kliknout i na jednotlivé lekce a v rámci procvičování si tak zopakovat slovíčka například v rámci lekce 1...

Vraťme se však k původnímu přehledu slovíček, který také nabízí procvičování. V levém sloupci lze na každé slovíčko kliknout, například jsem kliknul na slovíčko "jugo" a získám následující stránku:

Jak vidíte na stránce týkající se slovíčka "jugo", lze kliknout, že chcete procvičit právě konkrétně toto slovíčko. A pokud budete úspěšní, získáte samozřejmě mince navíc.

Duolingo tedy nabízí opravdu rozsáhlé možnosti opakování slovní zásoby, gramatických jevů. Navíc pokud se zaměříte pouze na jednu oblast slovíček, respektive na jedno méně známé slovo, takové opakování vám zabere méně času než opakování celé lekce. Ideální řešení pro situaci, kdy máte málo času, ale přesto si chcete nějaké slovíčko zopakovat (například jedete autobusem, máte u sebe mobil s Androidem a víte, že za deset minut budete vystupovat, tak vám postačí, když výuka bude krátká).

Jak už jsem ale naznačil, ne všechny mouchy jsou vychytané. Čekal bych, že autoři Duolinga v rámci změn spíš přidají na začátek výukového stromu větev na naučení se základních společenských frází (Jak se máš, Odkud jste, Kdo jste, Těší mne, atp.), ale to se bohužel stále nestalo. Místo toho znám věty typu "Prosím pij více vína", "Ten pavouk jí chleba" (respektive je čas od času překládám v rámci opakování), což jsou naprosto úžasné věty, že...

I přes tento pro mne méně pochopitelný koncept slovní zásoby se mi změny v Duolingo líbí a zatím mne učení se španělštině baví (ačkoliv stále ani nevím, jak se vůbec řekne věta "Já se učím španělsky", ale nevadí, detail). -mir-

Autor: Miroslav Hruška | neděle 19.5.2013 13:28 | karma článku: 9,44 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Netradiční květnový výlet do Polska aneb Polsko (rychlo)vlakem i letadlem - díl druhý

V prvním díle této dvojdílné reportáže jsem s mým kamarádem zkoumal dopravní zajímavosti Katovic. Na závěr jsme se přesunuli polským Pendolinem do Varšavy. V tomto dílu tedy prozkoumáme Varšavu a také se proletíme letadlem ...

17.11.2017 v 13:10 | Karma: 15,63 | Přečteno: 894x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

FlixBus a jeho expanze po České republice aneb divoký zelený kapitalismus v praxi

Už přibližně měsíc se ve světě autobusové dopravy v České republice odehrává konkurenční boj mezi FlixBusem a RegioJetem. Na první pohled by se zdálo, že konkurence je vítaná, ale jak jsem zjistil, FlixBus nehraje podle zákona ...

17.9.2017 v 11:47 | Karma: 30,06 | Přečteno: 2400x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Netradiční květnový výlet do Polska aneb Polsko (rychlo)vlakem i letadlem - díl první

Je sobota 20. května, sedm hodin ráno a já právě vyrážím společně s kamarádem z Brna vlakem do Bohumína a dále do Polska. Co jsme všechno viděli a zažili, o tom už následující reportáž...

12.8.2017 v 17:30 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

České dráhy a jejich snaha o inovaci první třídy ... aneb co není "sexy"?

Aneb co vlastně očekávají České dráhy od první třídy ve vlacích? A co je a není "sexy" v případě první třídy, alespoň podle pana Martina Bělčíka, člena představenstva Českých drah? A co bude spíše "sexy" podle mne?

8.8.2017 v 8:00 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4249x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak jsem vypnul aneb reportáž z druhé víkendovky v Jeseníkách

Jedna víkendovka mi nestačila. Respektive nebude stačit. S tímto pocitem jsem se přihlásil na obě jarní víkendovky Zeměchval. Takže sotva jsem se vzpamatoval z jedné víkendovky, vyrážím v pátek 5. května do Jeseníku znovu.

27.6.2017 v 7:30 | Karma: 12,31 | Přečteno: 553x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.