České dráhy přicházejí s revoluční letní nabídkou na cestování

Minulý víkend jsem na svém blogu psal o možnosti zakoupení si výhodné letní jízdenky pro mládež do 26 let pro cestování vlaky po Rakousku. Je pravdou, že tuto jízdenku, tzv. Sommerticket, České dráhy nabízejí už několik let, na druhou stranu, nabízí se otázka, proč České dráhy nenabízí nějakou podobnou jízdenku přímo pro cestování po České republice. Je fakt, že České dráhy dříve na léto nabízely také určitá zvýhodnění pro mládež, troufám si však říci, že nově představená varianta je doslova revolucí v nabídce Českých drah. Za výhodných podmínek navíc bude možné cestovat i v první třídě!

Jak už jste asi pochopili, půjde o nabídku síťové jízdenky. Nová nabídka, nazvaná poměrně jednoduše "Jízdenka na léto" je cílená na všechny lidi, kteří:

a) používají In-kartu s platnou zákaznickou aplikací (například IN 25) - bez ohledu na věk.

NEBO:

b) Mají ISIC kartu, čili mezinárodní průkaz studenta - platí samozřejmě i pro ISICy vydané na zahraničních univerzitách.

Jízdenku na léto bude možno zakoupit na pokladnách nejdříve 29.6. 2012, platnost jízdenky však bude nejdříve od 1.7. 2012. Platnost jízdenky si však budete moci zvolit sami, nemusíte tuto jízdenku využít už 1.7. 2012. Podstatné je, že Jízdenka na léto platí 14 dní od prvního dne platnosti. Pokud si však koupíte Jízdenku na léto až v druhé polovině srpna, musíte počítat s tím, že poslední den platnosti je 31.8. 2012 a i když by jízdenka měla platit ještě např. 5 dnů v září, v září už tuto nabídku využít nemůžete a cena jízdenky se nesníží.

Velmi sympatická je navíc cena: 990 Kč za 2 týdny neomezeného cestování vlakem v druhé třídě hodnotím jako velmi dobře nastavenou cenu. Dříve existovala nabídka ČD Net za 1250 Kč umožňující týdenní cestování v druhé třídě - ano, je škoda, že tuto nabídku České dráhy zrušily, ale i tak - za 990 Kč cestovat vlakem 2 týdny v létě je opravdu dobrá nabídka.
Pochopitelně, platí, že ve vlacích Pendolino je potřeba zakoupit povinnou místenku.

Jak už jsem zmínil na začátku, tuto nabídku může využít každý, kdo má In-kartu s platnou zákaznickou aplikací. Takže, pokud jste se rozhodli si pořídit In-kartu s aplikací IN 25 Start za 150 Kč (například kvůli zvýhodněnému tarifu od Vodafonu), která umožňuje 3 měsíce cestovat se slevou 25 % a už uběhly 3 měsíce od počátku platnosti aplikace IN 25 Start, musíte si dokoupit aplikaci IN 25 například na 1 rok.

K In-kartě se navíc dá pořídit časový doplatek do první třídy. Na jeden týden stojí tento doplatek 250 Kč.

Pokud byste se rozhodli využít doplatek do první třídy na 2 týdny, zaplatíte 500 Kč, což znamená, že za 1490 Kč si můžete jezdit dva týdny neomezezně v první třídě (s vyjímkou Pendolina, kdy je třeba dokoupit místenku do první třídy). Ve vybraných EuroCity vlacích navíc v první třídě dostanete noviny a nápoj zdarma. A v případě cesty vlakem EC 78/79/172/173 si můžete sednout i do Business Abteilu - což je první třída, za kterou se v Rakousku doplácí ještě příplatek navíc. Při jízdě po České republice sice nedostanete žádný servis navíc, ale budete si moci vyzkoušet cestu v kupé pro čtyři lidi (já jsem loni toto kupé otestoval při cestě s RegioJetem a mohu jen doporučit).

Pokud ještě nemáte In-kartu, nabídka Vás však zaujala a nemyslíte si, že byste od 1. září dále jezdili vlakem, doporučuji pořídit In-kartu s aplikací IN 25 Start - stojí 150 Kč na 3 měsíce. Bez doplatku do první třídy (není samozřejmě nutné ten doplatek kupovat, ale pokud si chcete první třídu vyzkoušet, tak je to asi nejlepší nabídka) jsou tedy náklady 1140 Kč. To je pořád solidní cena.

Nicméně, jste-li držiteli ISICa, nabídka doplatku za 250 Kč na jeden týden do první třídy samozřejmě není využitelná.

Samozřejmě platí, že této nabídky můžete využít vícekrát během léta, takže pokud plánujete letos nějaké velké cestování, zvažte tuto nabídku. -mir-

Zdroj: Jízdenka na léto 2012

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hruška | sobota 16.6.2012 10:43 | karma článku: 9,51 | přečteno: 1507x