Obchvat Opatovic

Zítra v 10 hodin bude s velkými fanfárami a za účasti politických elit regionu přestřižena páska na úseku Opatovice - Březhrad. Jedná se o 1/37 neboli vozovku spojující nejbližší krajská města Pardubice a Hradec Králové. Spojnice byla vystavěna v období reálného socialismu a měla být původně čtyřproudová. Postavili se však pruhy dva, s tím že se v selé délce ponechal prostor pro budoucí rozšíření. To se týkalo i vystavěných nadjezdů. Komunikace sloužila motoristům k plné spokojenosti a počty vozidel na hradubické nebyly důvodem k dalším investicím.

V posledním sesetiletí si však zodpovědní našli odůvodnění pro dostavbu třetího a čtvrtého pruhu vedle stávajících. V téměř celé délce kromě úseku původně označovaného "Obchvat Opatovic". Jedná se o komunikaci o délce 3 266 metrů se třemi mosty. Jsou to v podstatě viadukty a nadjezdy, protože úsek je ten nejhorší  možný. Podmáčený terén, ve kterém je nutno několikrát překlenout kanál Opatovický a vodní kanál zásobující elektrárnu Opatovice. Tři kilometry stávajícího dvoupruhu se stává nepotřebným. Na novém úseku lze vidět kilometr protihlukových stěn, leč obytné domy za nimi nenaleznete.

To nejpodstatnější je však cena. Už bývalý starosta ing. Tikal blokoval výstavbu s poukazem na nehospodárnost a plýtvání financemi. ŘSD dlouho uvádělo rozpočet ve výši přesahující 3 miliardy korun. Zarážející je proto nově uváděná smluvní cena 1,2 mld, zvláště po dodatku že konečnou cenu nelze vyčíslit. Přesto lze doufat, že  veřejnost bude brzy informována o hodnotě celkového vyúčtování.

Na zítřejší otevření bych tak doporučil ztlumit fanfáry, pokud je zřejmé, že vzniklo dílo s maximálně možnými náklady. Další pomník promrhaných finančních prostředků. Kolikátý už v řadě?

 

Autor: Miroslav Hovorka | středa 3.7.2013 17:23 | karma článku: 9,63 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Miroslav Hovorka

Kanál DOL

15.3.2014 v 10:58 | Karma: 8,63

Miroslav Hovorka

Strůha Sezemská nyní Halda

17.2.2014 v 20:58 | Karma: 12,82

Miroslav Hovorka

Exorcismus v Česku

14.1.2014 v 19:51 | Karma: 13,64