Kouzlo nechtěného

Hned dvakrát mi v posledních dnech přišlo na mysl právě tohle slovní spojení pro označení některých až pitoreskních detailů vrcholící předvolební kampaně. Upoutali mne zejména některé souvislosti nápadu již více než dva roky zrušené Romské demokratické sociální strany, která hodlá po celé zemi prostřednictvím 180 delegátů distribuovat 80 000 letáků s textem: ,,Romové, zachraňte Romský národ - volte ČSSD".

To je na fakticky neexistující stranu docela slušný výkon, předpokládající solidní zázemí. Přiznám se, že bych tuze rád znal nějaké detaily. Chtěl bych proto poprosit naše investigativce, kteří tak briskně informace o chystané propagandistické smršti RDSS zveřejnili, aby přinesli reportáž o organizačním zajištění akce. Mně při pouhém vyčíslení počtu plakátů počtem delegátů vyšlo 444 na jednoho. To jich každý do začátku voleb musí denně rozdat zhruba 100. A co teprve, kdyby nějaký delegát vypadl, to by se ostatní museli teprve ohánět.
V této souvislosti by mna také zajímala legálnost celého tak široce medializovaného projektu. Tisk 80 000 plakátů přece něco stojí a jejich distribuce rovněž. Kde na to strana, která nemá ani funkční web, vzala a proč to vlastně dělá? Ony totiž mohou vzniknout mnohé spekulace, zvláště uvážíme-li, že předsedou RDSS je eufemicky řečeno kontroverzní Miroslav Tancoš z Nového Boru. Zajímavé čtení o jeho osobě se nachází zde:
http://www.romanohangos.cekit.cz/clanek.php?id_clanek=1947 . Pro ty, kteří se nechtějí prokousávat textem z webu ,,Romano hangos", vyjímám některé perly:  Během těchto řízených provokací vedených panem Miroslavem Tancošem pod heslem Divide et imperia (Rozděl a panuj) bylo rodině Gorolových vyhrožováno fyzickou likvidací jejich rodiny a v rámci takto rozpoutaného psychického nátlaku ze strany rodiny Tancošových, kterého se zúčastnilo z této strany cca 50 osob, proběhl v rámci zastrašení i útok fyzický, při kterém byly na rodinu Gorolových házeny kameny a mačety, pan Miroslav Tancoš hodil vidle po Petrovi Tancošovi, které se mu zabodly do zad a Robert Tancoš s Janem Tancošem v rámci této zastrašovací kampaně mířili pistolí a pan Robert Tancoš doslovně za přítomnosti pana Miroslava Bořila, příslušníka policie z Nového Boru uvedl: „Dnes vyletíte do vzduchu, my máme zbraně u sebe a všechny vás postřílíme.“ Této akce se zúčastnili též Martin a Alexandr Holubovi z Varnsdorfu, osoby s Tancošovými sešvagřené
Pikantní na celé věci rovněž je i minulost novoborských Táncošových. Byli to právě oni, kdo 9. května 1998 napadli na mítinku v Novém Boru Miroslava Sládka. Bude zajímavé sledovat, jak ČSSD zareaguje na ,,pomocníky" s podobnými móresy, jako jistý p. Luboš Dvořák, který se proslavil knokautováním Bohuslava Sobotky.
Vážný problém vidím také v neoprávněném použití fotografie Natálky z Vítkova. Zajímalo by mne, zda se již tímto případem začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů, který byl tak aktivní kvůli šíření fotografií zbitého chlapce v okolí Krupky a novináři v této souvislosti spekulovali až o pětiletém trestu odnětí svobody.
 Nebo že by to bylo všechno jinak a za celou akcí stál nějaký sociálně-demokratický aktivista? Nebylo by to poprvé, stačí vzpomenout manipulaci volebními lístky v Chánově při volbách v roce 2002 -  http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?c=A020613_222328_zpr_volby_nad.
Ať se věci mají, jak chtějí, panu Táncošovi se, myslel-li svou akci vážně, povedlo něco, co asi neměl tak úplně v plánu, spojit svou velkohubost s velkohubostí ing. Paroubka ve stylu ,,svůj k svému". ČSSD teď má problém, jak si se vzniklou situací poradit a neurazit přitom z jedné straně Romy, ani si z druhé strany nepohněvat voliče, z nichž většina při příjezdu delegátů-agitátorů do místa jejich bydliště příliš nadšena nebude(alespoń dle výzkumů vztahu občanů k menšinám).
Tím se dostávám k druhému příkladu kouzla nechtěného, který je spíše obecnější a jeho stálou přítomnost si den ode dne více a více uvědomuji při čtení článků politickou korektností nezglajchšaltovaných blogerů věnovaných romskému etniku. Manipulátorům veřejného mínění se dle mého povedlo něco, co věru nechtěli: udělat ze způsobu informování o soužití majoritní společnosti s Romy lakmusový papírek určující míru svobody slova a rovnosti před zákonem v zemi. Sledovat, jak se s tím v tomto konkrétním případě manipulátoři v médiích vypořádají, bude patrně ještě zajímavější, než totéž v případě ČSSD.

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 24.5.2010 16:16 | karma článku: 17,16 | přečteno: 976x