Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiná pohádka_5 (Na co je dobrý PLK?)

Omlouvám se  za dlouhou pauzu. Jak říkáte, milé děti, i vy: Už to nikdy neudělám. Jak to tedy bylo dál?  Králík spokojeně ležel na měkké kožešině a užíval si dobrého, i když trochu tvrdého jídla. Bylo ho dost. Bylo tu teplo, i když smrádek. PLK ho dnes bavil víc než obvykle. Možná to bylo tím, že teď, když byl (jako) pohřben žehem, uvolnilo se psaní. Nepsalo se jen o něm a život se vracel, nebo se to aspoň zdálo, k normálu. Co to ale je, normál?

Zrovna se bavil nad karikaturou, kterou Skinny Spiny povolil, ale vlastně to ani karikatura nebyla. Byl tam jako anglický dandy, s tvrdým límcem a buřinkou. Vlastně to vůbec nebyla karikatura,. Někdo přikreslil ke staré fotce jeho hlavu. Stál na ulici a opíral se o krásný litinový kandelábr. Možná to byla reklama na slévárnu, která ten kandelábr vyrobila, možná na buřinku, možná na krásnou hůlku, nebo doutník, co zrovna kouřil. Nebo jen upozornění na to, že je tu někdo jako Skinny Spiny, připraven a ochoten vládnout, jen mu říct. Ne že by se nechal prosit. Bylo to něco jako průzkum trhu. Přece jen nebylo dobré začít s velkým humbukem. A skončit jako ten blbeček Králík (to si ale jen Skinny Spiny myslel, napsáno to tam nebylo).

 

Najednou Králík ucítil ještě horší zápach a křik. Někdo honil po jídelně jakéhosi králíka se špinavým kožichem. Žebrák ze schodů kostela naproti. Fakt vypadal chudě. Měl odepnutou protézu. Tu spolu s listem zelí, na kterém měl další barevné kousky, vláčel za sebou, jak se belhal, aby našel volné místo. Snažil se nevysypat nic, co bylo na listu, protože už dlouho nejedl nic, natož něco teplého. Zakopl o Králíkovu nohu, zaklel, ale protože Králík měl jeden ze svých záchvatů velkomyslnosti, žebráka se zastal, zacpal si nos a pokynul mu ke stolu. Nemluvil, jen pozoroval, co žebrák dělá a poslouchal, co říká. Potřeboval se trochu zorientovat v dění kolem sebe, protože to bylo prostředí, které neznal; tohle byl plebs. A teď k tomu plebsu patřil, jak doufal, jen dočasně, i on. I když dnešní PLK ho nepotěšil a tzv.karikatura Skinnyho Spinyho jeho paranoiu spíš  podpořila. I žebrák si ke stolku přitáhl s jídlem zmuchlaný výtisk PLKu, odložil protézu pod kožešinu. Bylo vidět, že svou zuboženost trochu přeháněl, aby vzbudil větší soucit; jinak by si ho možná nikdo vůbec nevšiml. Konec konců, z něčeho marketing a reklama musely čerpat poučení, možná se učily z bombastických reklam a ty potom uhlazovaly. A kultivovaly. Aspoň v Králíkovství takhle reklama a marketing vznikly.

 

Ze žebráka se vyklubal docela podnikavý chlapík. Měl odkoukáno, jak to na ulici chodí a Králík tak vlastně zadarmo dostal víc užitečných informací, než z celého PLKu. A nejen toho dnešního čísla. Žebrák začal  jíst, roztáhl PLK, prolistoval, nic ho nezaujalo. Ani Skinny Spiny (jen to okomentoval slovy: Takhle bych se taky chtěl mít), utrhl kus PLKu a začal ho chroupat. Králík na něj s údivem koukal; tohle nevěděl. Taky proto si lidi brali PLK. Prostě ho po kouskách snědli, tak jako králík.. Nebyla to sice žádná delikatesa, ale zasytilo to. A hlavně, bylo to zadarmo. Aspoň na něco PLK byl. List zelí a to, co bylo na něm, si žebrák snědl nakonec, jako delikatesu. To bylo teplé. Spokojeně se rozvalil, vytáhl doutník, za který utratil hříšné peníze, co vyžebral. Bylo to trochu gesto, trochu projev momentální pohody, ten doutník. A nejen vůně (pro někoho smrad) doutníku, ale to, že ostatním v jídelně to prišlo jako rozmařilost, začali na něj křičet. Pak se začali ti nejmladší vyhrůžně zvedat. A to už žebrák na nic nečekal, popadl protézu, připjal si ji, popadl doutník a vyběhl ven. Ani nestačil Králíkovi kývnout na pozdrav. Králík mu sice na pozdrav pokynul, ale byl rád, že se ho zbavil. I když, ten objev s PLKem ho překvapil a zaujal. Proto se říkalo novinám list? Pro lidi list papíru, pro králíky list zelený, jedlý. Nejedovatý, poživatelný, dnes dokonce chutný. Jak se později Králík doslechl, nechal do něj tentokrát Skinny Spiny, dříve Spin Doctor, tentokrát přimíchat glutamát sodný, aby spojil obrázek sebe jako dandyho s příjemnou chutí, která zanechala dlouhou chuťovou stopu. No, možná že to byly zbytky předvolebního guláše. I proto ta pohoda žebráka a doutník poté. Jak se Králík dozvěděl ještě později, zaplatil Skinny Spiny tuhle reklamní akci z peněz na Králíkův pohřeb žehem.

 

Pro dnešek na shledanou, milé děti. A protože u nás žádný PLK nevychází, vezměte si nějaký svůj časopis a pěkně si čtěte. Vzdělání je užitečné. Možná se stanete příslušníkem elity. A když se podíváte na naši současnou elitu, kdo by nechtěl?

 

Pokračování příště. To be continued.

 

Autor: Pokorná Mirka | středa 7.5.2014 13:15 | karma článku: 3,94 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.