Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RETRO: Ostrov v mé paměti

Ostrov nad Ohří, sídliště, asi v letech 1958 - 1961. V roce 1958 zbývá už jen dotáhnout poslední detaily. A v roce 1960 může být slavnostně vyhlášena Československá socialistická republika ...

Horníci na těžbě uranové rudy si sami říkali uraňáci, nebylo to nic pejorativního. Uraňákem se člověk obvykle stával poté, co se vyučil, nebo možná i vystudoval, a pak šel na brigádu tzv.na uran. A protože se tam tehdy dalo vydělat víc než všude jinde, obvykle zůstal.

Ostrov bylo uraňácké město, přistavěné ke starému městu. My jsme také rozlišovali staré město a sídliště. Asi proto, že sídliště všechny atributy města nemělo. Bylo to prostě jen sídliště. Bylo rozčleněné na tzv.etapy. Stavěli je vězni po částech, ohraničených na rozích strážními věžemi. To byly tehdy uzavřené dřevěné budky na dřevěných kůlech, asi ve výšce 7 m. Uvnitř seděl strážný, zřejmě s nabitou zbraní. Nevím, jestli vězni byli z okolí Jáchymova (cca 13 km odtud) nebo z Vykmanova (asi 3 km). Na mapě 1: 100 000 je vidět , že nejmenší rozeznatelné části půdorysu města jsou čtverce a obdélníky. Urbanistické členění, které se uplatňovalo už minimálně od středověku, tady mělo ještě tento důvod.

Pamatuju, že v Horním Žďáru byla určitě ještě v roce 1954 pohraniční kontrola. (jen pro zajímavost: Horní Ždár je asi  3 km od Ostrova směrem na Jáchymov. A od hranice s Německem leží asi 13 km). Zastavovala všechna vozidla a museli jste prokázat, že tam bydlíte nebo pracujete. V každém případě, od Horního Žďáru k hranicím byl omezený vstup (a zřejmě i pohyb uvnitř; jako dítě jsem to nevnímala). A to byla tehdy hranice s tou dobrou, spřátelenou NDR, oficiálně Německou demokratickou republikou, lidově zvanou Východní Německo. To jen pro ne-pamětníky.

O uraňácích se říkalo, že jsou to frajeři, že když jedou do Karlových Varů (z Ostrova cca 10 km), jeden taxík vezl klobouk, jeden hůl a jeden uraňáka. V těch letech ještě zdaleka nebyl všeho dostatek a uraňáci měli na příděly kvalitní anglické látky, froté ručníky a šproty. Mohli si nechat ručně šít boty. Což (nejen to) nebylo běžné. A bylo jistou známkou luxusu. Na uranu se dalo vydělat víc, ale nakolik to bylo přehnané, neumím posoudit, byla jsem tehdy dítě. Rizika práce v dole ale, samozřejmě, byla velká. Slyšela jsem, že signalizační dozimetry na výstupu ze šachty byly vypnuté, protože by neustále pípaly. V 60.letech hodně uraňáků, kteří prošli Jáchymovem padesátých let, umíralo. 

Když jsme se do města stěhovali, na tzv.12.etapu, sídliště bylo ještě syrové; 12.etapa byla na jeho okraji. Myslím, že jsem tam ještě viděla prázdné strážní věže. Ještě nebyla zakrytá betonová koryta s potrubím na vodu a topení. Sem tam přes ně vedla dřevěná lávka - prostě jen několik prken vedle sebe.

Samotné sídliště bylo pojato dost velkoryse. Domy byly ještě cihlové, myslím 2-3 patrové, tedy bez výtahu. Byly zdobeny v duchu socialistické renesance čímsi jako sgrafity - pod okny měly pásy asi 30 cm vysoké s červenými (myslím abstraktními) ornamenty.

Společné příslušenství ve sklepě mělo velkou prádelnu s keramickým korytem na namáčení prádla, masivní bubnovou pračkou a samostatnou bytelnou odstředivkou na soklu. Vedle velká sušárna, asi 5x5 m. V další místnosti mandl s asi metr dlouhým válcem. Klíč byl putovní a myslím, že bylo nutno se objednat předem. Ale fungovalo to bez problémů. Pod schody byl prostor na kočárky a kola (nepamatuju, že by se někomu něco ztratilo). Každý byt měl svůj malý sklep, samostatnou zděnou (ne laťkovou) místnůstku, samostatně uzamykatelnou.

Byty měly kuchyň + 2-3 místnosti, s ústředním topením a dodávkou teplé vody. Byty s kuchyňskými kouty se nestavěly. Samostatné WC, koupelna s vanou (sprchové kouty rovněž nebyly). Mělo to ještě lidské rozměry. A domyšlené detaily, třeba zrovna to praní, sušení prádla a mandlování.

Většina rodin byli mladí lidé, otcové pracovali na uranu a zdravili se Zdař bůh. I v naší rodině, když se večer rozsvítilo světlo, říkali jsme Zdař bůh. Život tam byl poměrně přátelský, sousedé za teplých podvečerů sedávali na lavičkách před domem, povídali nebo hráli volejbal. Rodiny se navštěvovaly, televize teprve začínala (viz můj blog Když ještě nebylo kam přepínat), ne každý ji měl a tak se sousedi navštěvovali a koukali na TV společně.

Nový Ostrov tehdy měl málo obchodů.Museli jsme nakupovat v centru, kam jsme, se seznamem na papírku, jezdili na kole. Obchodní dům Brigádník a Kulturní dům ležely na náměstí vedle sebe. Zbytek náměstí tvořily obytné domy s obchody v přízemí. Myslím, že samoobsluhy tehdy ještě nebyly. Restaurace Družba stála kousek odtud. To bylo celé  centrum.

Tehdy ještě nebyla nemocnice, v místech, kde dnes stojí, byla spousta ostružin. Za námi byl kopec Křížek, kam jsme chodili sáňkovat, v létě jsme se koupali na rybnících s pijavicemi, kousek od domu. Cestou jsme šli kolem stavby pekárny, kde hlídal Franta zvaný Šoustek. Starší tělnatý pán. Dráždili jsme ho pokřikováním Franta Šoustek, vzal ubrousek, šel si vytřít prdelku. Mohli jsme si to dovolit, protože nějakou dobu předtím nás vyzýval k tomu, abychom se mu ukázali nazí. Rozběhl se, celkem zbytečně, za námi. Ale kde byl on a kde my ...

O tom, jak jsme se oblékali, jak se pralo, nakupovalo, co se jedlo, jak jsme si hráli, o škole (byly tam děti z celé republiky, z hodně rozdílných prostředí), někdy příště. Aby toho nebylo moc najednou.

A abych nebyla jako ten ježek ve starém českém přísloví Sobě ježek kadeřav. 

 

 

Autor: Pokorná Mirka | pondělí 28.5.2012 8:26 | karma článku: 10,95 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Trochu jiná pohádka_13. Podivná autobiografie

Králík se sice chystal svou situaci vyřešit. Ale znáte to. Dokud není naléhavost tak drtivá, že už nezbývá než problém začít řešit, nic se neděje. Tahle nutnost na něj doléhala hlavně v okamžicích, kdy platil. A viděl, že peněz opravdu ubývá. Ale pořád ještě byly. Pořád ještě to nemělo tu krutou naléhavost. Asi čekal nějakou pomoc shůry.

30.11.2014 v 11:54 | Karma: 4,15 | Přečteno: 192x | Ostatní

Pokorná Mirka

Jak zapatlat kuchyň /1

Zapojte děti, ať si udělají domácí betlém. Můžete už teď, z domácího perníku. Zkoušela jsem i zadělat těsto měsíc předem, aby se rozleželo koření. Tak, jak se to dělávalo dříve.

24.11.2014 v 15:45 | Karma: 5,13 | Přečteno: 231x | Ostatní

Pokorná Mirka

Říše římská a gulag

Jdu pořád na západ a ocitnu se na východě. Může to být nemilé překvapení, pokud jde o povahu režimů a celkovou životní úroveň.

24.11.2014 v 14:34 | Karma: 7,09 | Přečteno: 491x | Ostatní

Pokorná Mirka

Minulý týden. Počtení

Krajánek byl potulný tovaryš mlynářský, jak vysvětluje můj oblíbený Stručný etymologický slovník jazyka českého. Ale i další tovaryši, (vyučení řemeslníci pracující u mistra, tedy nemající vlastní živnost), chodili na zkušenou do světa. A vyprávěli, co viděli, slyšeli a zažili. Mohli si něco přimyslet, přifouknout. A asi to i dělali. Všichni lačně naslouchali, žádná korekce jejich vyprávění nebyla. Tak nějak mi někdy připadají zahraniční zprávy rozhlasu a novin.

19.11.2014 v 13:50 | Karma: 4,57 | Přečteno: 189x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zkušenostní jalovost. Pokračování

Existují lidé, kteří nikdy nebyli (tzv.nepracovali) jinde než v politice. Nevím, jaké mají představy o životě. Ale podle toho, jak vystupují, často dosti jalové. V reálném životě by museli vědět, že existuje riziko, že neuspějí. Nebudou mít na nájem. Budou muset vyúčtovat peníze, které dostali. Pokud by je použili na výstavbu vlastního domu, jistě by jim to neprošlo. Pořád mě udivuje, jak snadno se dají peníze, určené na asistenty, externí práce, nájem, zvýšené náklady na ubytování a dopravu přeměnit na peníze navíc, které přilepší rodinnému rozpočtu. Tohle by v normálně fungující firmě dělat nemohli. Jako samostatně výdělečně činní by se asi neuživili; to by museli myslet jinak. Zřejmě když se jde do politiky, bere se to v úvahu.

14.11.2014 v 15:47 | Karma: 12,06 | Přečteno: 269x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.