Proč jich je tak málo otevřených?

Známe to všichni. Vcházíme do hyper, super, atd marketu. Spousta dveří, celá jedna strana velké budovy. Otevřeny jsou ale jen jedny. Uvnitř spousta lidí. O rychlost jde, ale hlavně ve směru ven z budovy.

Známe to všichni. Vcházíme do hyper, super, atd marketu. Spousta dveří, celá jedna strana velké budovy. Otevřeny jsou ale jen jedny. Uvnitř spousta lidí.

Představím si, co by se dělo, kdyby vypukla panika. Požár, bomba,...Reálná hrozba nebo jen planý poplach. Pouhé nicneříkající hlášení o poplachu č.101 jsem zažila kdysi v supermarketu v brněnské Vaňkovce. Všichni nerušeně nakupovali dál. Později jsem se dozvěděla, že prý šlo o poplach kvůli bombě.

Proč je tolik zabudovaných a tak málo otevřených dveří? Nebo vlezeme všichni dovnitř myší dírou a až se budova naplní lidmi a vypukne panika, zase v klidu touhle myší dírou vylezeme? Plocha dveří jako výstupních otvorů je dána zřejmě požárními předpisy a má smysl pro rychlou evakuaci budovy..Proto je těch dveří tolik.

Proč jsou všechny tyhle dveře zavřené?

Na dotaz proč to tak je (písemný, podaný na řádném formuláři, s kontaktem pro odpověď), nikdo z velkého brněnského supermarketu Interspar ve Vaňkovce neodpověděl. Za celé cca 4 roky. Ptejte se na co chcete, odpovíme na co chceme.A přitom zrovna tady, hned vpravo, když vycházíte od pokladen, je několikero dveří, zamčených. Ale musíte vyjít jedněmi dveřmi, které jsou v tom patře a v tom směru otevřeny.

Až zase někde budou ušlapáni v panice lidé, jak se to občas stává, budeme se divit.

Takže raději zlepšujte svou fyzičku, protože lidé se špatnou fyzickou kondicí měli 3x větší šanci být zraněni při evakuaci WTC 9/11. Amanda Ripley (Time) ve své knize s podtitulem Kdo přežije katastofy a proč, rozebírá otřesné katastrofy v historii 20.století. Z výpovědí očitých svědků, které navštívila, doporučuje co dělat ke zvýšení šance na přežití v různých situacích. Rady jsou jednoduché, řeklo by se, zdravý rozum. Kniha, pokud vím, česky nevyšla.(Amanda Ripley: The Unthinkable. Who Survives When Disaster Strikes - and Why, Arrow Books 2009)

Jak řekl Švejk: „Když už člověk někam vleze, musí vědět vo všem, co se kolem něho děje, aby se najednou neocitnul před nějakou šlamastykou, kterej se říká katastrofa“.

 

 

 

 

Autor: Pokorná Mirka | čtvrtek 2.6.2011 19:50 | karma článku: 8,81 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69