Poodstupte. Možná uvidíte víc

Zkuste poodstoupit a podívat se chvíli někam jinam. Dělá to dobře nejen očím ...

Akomodace okawww.cocky.cz

 

Pokud je čočka elastická a svaly výkonné, oko může akomodovat (to jest vidět ostře předměty v různých vzdálenostech). A správně fungovat. Je to podmínka nutná, nikoliv však postačující. Možná něco podobného platí nejen pro oči.

Když stojíte moc blízko, nemusíte vidět souvislosti. A nemusíte vidět všechno. (Když jste moc daleko, nemusíte vidět detaily). V Čechách se jeden týden diskutuje o hulvátství ministra Kalouska, další týden o olympiádě, ... Prezidenští kandidáti. Prohibice... Jako balon, co vyhazuje zátěž, aby se mohl vznést zase o něco výš a udržet se ve vzduchu déle. Co bude předhozeno k diskuzi příští týden?

"Demokracie má právo odpovídat na otázky, ale nebude-li mít právo otázky klást, bude nám vládnout politická aristokracie, která je klást bude. A ta si dá velký pozor, co nám dá na vybranou... Vládnoucí elita nám předloží jen takovou volbu, jež bude bezpečná pro ni, a uspokojení, že si vybereme, bude jen naší naivitou."  Úžas, radost a paradoxy života v díle G.K.Chestertona, Výbor, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, 2007, str.128-129, (Zvýraznila jsem já)

Zrovna se probírám svým archivem a čtu rozhovor s Thilo Sarrazinem v LN 27.11.2010. Rozhovor je hlavně ke knize Deutschland schafft sich ab (Německo se samo likviduje). Na otázku LN (Daniel Kaiser): "Proč by taková střízlivá analýza budila takové rozhořčení?" Pan Sarrazin odpovídá: "Ale s mými tezemi naprosto souhlasí dobrých 80 nebo 90 procent obyvatelstva. Rozhořčení jsem vzbudil u některých politiků a u mnoha jejich kolegů v novinách a televizi. Tohle jejich rozhořčení se přitom nemůže opřít o jediný fakt, který bych uvedl špatně, ani o moje formulace, protože jsem volil uvážlivý tón. Takže to jejich rozhořčení nemá co dělat se mnou, ale s jejich vnitřním ustrojením. Nechtějí asi, aby někdo podobné otázky kladl, natož aby se hledaly odpovědi." (Poslední větu jsem zvýraznila já).

A výběrem otázek si vymezujeme, co považujeme za podstatné.

Na co budeme odpovídat.  

Re-aktivní je zúženě aktivní. 

 

 

 

Autor: Pokorná Mirka | čtvrtek 20.9.2012 12:09 | karma článku: 8,79 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69