Okurky a staré předsudky

Francouzi tomu říkali španělská nemoc, Angličani francouzská nemoc. Byla to syfilis. A bylo to v minulých staletích. V minulých dnech nejdříve Německo varovalo před španělskými okurkami. Pak varují Angličani před konzumací zeleniny při cestách do Německa.

Ještě později se mluví o nákaze z masa. Bez zmínky o zemi, z níž maso pochází.

Naposledy jde možná o zmutované bakterie „fekálního džihádu“...“Němci spekulují, zda smrtící bakterie nejsou zbraní fekálního džihádu“ (iDNES.cz_4.6.2011, odtud i foto v perexu).

Aniž bych chtěla zlehčovat celou záležitost, není to tak, že se novináři vděčně chytili něčeho, o čem lze spekulovat? Nic není staršího než včerejší noviny.

Že by staré předsudky v novém kabátě? Tentokrát bez pogromů v ghetech.

Stačilo by, abychom věděli, že hrozba existuje a jak se bránit. Jak jsem slyšela i hlavního hygienika ČR, stačí dodržovat základní hygienická pravidla mytí rukou a zeleniny.. Nakonec nám nic jiného nezbývá, protože ani nevíme, za jakých podmínek se ti lidé nakazili. Teorie o příčinách je bezcenná spekulace, pokud se ví tak málo. A pokud bychom takhle postupovali v občanském životě, žaloba by nás neminula.

Rada Collina Powella zpravodajcům: "Řekněte mi, co víte; pak mi řekněte, co nevíte-a teprve pak mi řekněte, co si myslíte. Tyhle věci držte vždycky odděleně." (Jonah Lehrer: Jak se rozhodujeme). To byli ovšem zpravodajci...

Autor: Pokorná Mirka | sobota 4.6.2011 16:03 | karma článku: 12,54 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69