Nečtěte nalačno!

Dříve se lívance z jiné než ječné mouky nedělaly. Kdo jednou zkusí, nechce už jiné. Pomazání je současné. Návod jednoduchý.

1. Zadělej obvyklé řídké kynuté těsto na lívance ječnou moukou (ta je v prodejnách zdravé výživy  běžně k dostání).

Pro ty, kdo lívance ještě nedělali, zde recept na lívance z 1 l vlažného mléka:    

1 l  mléka  

2 kostky cukru

1 balíček sušených kvasnic  

1 žloutek                                                                                                              

Ječná mouka (podle konzistence těsta, viz dále)      

Máš-li, pak bílky a z nich ušlehej tuhý sníh    

Tuk na smažení

 

- Ohřej mírně 1 l mléka.

- Vezmi z toho asi 2 deci vlažného mléka, přidej 2 kostky cukru a 1 balíček sušených kvasnic, nech zkynout na kvásek.

- Zkynutý kvásek přidej k mléku a vmíchej 1 žloutek.

- Pak přidej tolik prosáté ječné mouky, až vznikne řídké těsto.

- Rozbíhá-li se těsto při lití na pánev, přidej trochu mouky, dobře promíchej a nech znovu kynout.

- Případně přidej sníh (máš-li) sníh z bílků, zlehka zamíchej k těstu, které se tím zkypří.

- Na nepříliš rozpálené pánvi, lehce vymaštěné, prudčeji  osmaž po obou stranách.

 

2. Rozmíchej Mascarpone s medem a tím ještě teplé lívance pomaž.

 

 

 

 

 

 

Autor: Pokorná Mirka | pondělí 24.10.2011 9:41 | karma článku: 8,57 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69