Nečtěte nalačno! Kočičí svarba

(neboli kočičí sezdání) a kočičí tanec jsou dvě stará česká jídla. Obojí se dělá z krup nebo krupek (já používám kroupy). Hlavní složky svarby jsou kroupy a  hrách, u tance  kroupy a  čočka. Dříve se jedl hrách tak často, že se říkalo: "Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den."

Kočičí svarba se zelným salátem 

Výborné jídlo, ale vhodné spíše do chýše poustevníka, osamělého letohrádku, (neboli eremitáže, jak definuje  etymologický slovník). Nadýmá. 

Chuťově výborný je k tomu zelný salát. Zde opět nějaký starý recept, upravený a vyzkoušený. Salát je lepší trochu rozleželý. Proto si ho, pokud mám čas,  připravím předem a nechám ho v lednici min. hodinu. Pokud není čas, připravím ho aspoň před začátkem vaření kočičí svarby. Nebo místo něho dám kyselou okurku.

Zelný salát
Suroviny:

  • Kyselé zelí
  • Kmín, podrcený
  • Cibule
  • Jablko
  • Olej, já volím olivový

Postup :

  • Kyselé zelí přecedíme (někdy je hodně kyselé, pokud je vám líto nálevu, vypijte ho) a pokrájíme na drobno
  • Cibuli oloupu a pokrájím nadrobno
  • Podrtím kmín (to jde těžko)
  • Postrouhám 1 jablko (neloupané)
  • Smíchám zelí, kmín, cibuli a jablko
  • Nakonec přidám olej a promíchám
  • Nechám, pokud možno, odležet asi hodinu

 

Kočičí svarba  (Kočičí tanec se liší  jen tím, že místo hrachu se použije čočka. Doba vaření je zhruba stejná).
Suroviny:

  • Hrách (asi 0,5 kg)
  • Kroupy (asi 0,5 kg) ječné nebo špaldové
  • Sůl, majoránka, lze i pepř, čerstvě mletý
  • Cibule
  • Česnek
  • Sádlo nebo olej na osmažení cibule

Postup :

  • Hrách přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody (nabude, takže dejte vody víc)
  • Kroupy přebereme (kámen nebo něco jiného, cizorodého a tvrdého, se sice najde jen občas, ale vzpomenu si vždycky na svého kolegu, který na kameni v kroupách přišel o přední zub). Já je namáčím přes noc taky, jsou pak jaksi chutnější.
  • Uvaříme hrách a kroupy (já je vařím společně), trvá to asi půl hodiny.
  • Mezitím oloupu a nakrájím na drobno cibuli
  • Oloupu a utřu česnek
  • Rozetřu majoránku
  • Když jsou kroupy a hrách měkké, slejeme vodu
  • Osmažímě na tuku nadrobno krájenou cibuli a promícháme se slitou směsí vařeného hrachu a kroupami
  • Osolíme, přidáme česnek a majoránku.

 

Staré přísloví prý praví (kapustou se zde rozumí zelí):

Dokud hrách a kapusta, není chaloupka pusta.

 

Třeba se vám bude recept někdy hodit. Člověk nikdy neví ...

 

 

 

Autor: Pokorná Mirka | pátek 30.11.2012 23:27 | karma článku: 7,79 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69