(neboli kočičí sezdání) a kočičí tanec jsou dvě stará česká jídla. Obojí se dělá z krup nebo krupek (já používám kroupy). Hlavní složky svarby jsou kroupy a hrách, u tance kroupy a čočka. Dříve se jedl hrách tak často, že se říkalo: "Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den."
Kočičí svarba se zelným salátem
Výborné jídlo, ale vhodné spíše do chýše poustevníka, osamělého letohrádku, (neboli eremitáže, jak definuje etymologický slovník). Nadýmá.
Chuťově výborný je k tomu zelný salát. Zde opět nějaký starý recept, upravený a vyzkoušený. Salát je lepší trochu rozleželý. Proto si ho, pokud mám čas, připravím předem a nechám ho v lednici min. hodinu. Pokud není čas, připravím ho aspoň před začátkem vaření kočičí svarby. Nebo místo něho dám kyselou okurku.
Zelný salát
Suroviny:
- Kyselé zelí
- Kmín, podrcený
- Cibule
- Jablko
- Olej, já volím olivový
Postup :
- Kyselé zelí přecedíme (někdy je hodně kyselé, pokud je vám líto nálevu, vypijte ho) a pokrájíme na drobno
- Cibuli oloupu a pokrájím nadrobno
- Podrtím kmín (to jde těžko)
- Postrouhám 1 jablko (neloupané)
- Smíchám zelí, kmín, cibuli a jablko
- Nakonec přidám olej a promíchám
- Nechám, pokud možno, odležet asi hodinu
Kočičí svarba (Kočičí tanec se liší jen tím, že místo hrachu se použije čočka. Doba vaření je zhruba stejná).
Suroviny:
- Hrách (asi 0,5 kg)
- Kroupy (asi 0,5 kg) ječné nebo špaldové
- Sůl, majoránka, lze i pepř, čerstvě mletý
- Cibule
- Česnek
- Sádlo nebo olej na osmažení cibule
Postup :
- Hrách přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody (nabude, takže dejte vody víc)
- Kroupy přebereme (kámen nebo něco jiného, cizorodého a tvrdého, se sice najde jen občas, ale vzpomenu si vždycky na svého kolegu, který na kameni v kroupách přišel o přední zub). Já je namáčím přes noc taky, jsou pak jaksi chutnější.
- Uvaříme hrách a kroupy (já je vařím společně), trvá to asi půl hodiny.
- Mezitím oloupu a nakrájím na drobno cibuli
- Oloupu a utřu česnek
- Rozetřu majoránku
- Když jsou kroupy a hrách měkké, slejeme vodu
- Osmažímě na tuku nadrobno krájenou cibuli a promícháme se slitou směsí vařeného hrachu a kroupami
- Osolíme, přidáme česnek a majoránku.
Staré přísloví prý praví (kapustou se zde rozumí zelí):
Dokud hrách a kapusta, není chaloupka pusta.
Třeba se vám bude recept někdy hodit. Člověk nikdy neví ...