Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/30. Hrozba stereotypu

Ženy, pokud vystrčí nos mimo tradiční oblasti: kuchyň, péče o děti, profesně zdravotní sestry, lékařky (ty jsou brány možná i s respektem), učitelky (často brány s despektem), si vyslouží posměch, podceňování, blahosklonnost, nebo alespoň lehké pobavení a vyčkávání, jak to dopadne (a nemusí jít ani o parkování)
  • Proto některé činnosti ani nezačínají.
  • Pokud začnou, nastavují silnou autocenzuru.
  • Pokud selžou, pak je čeká posměch, který jim vezme chuť pokračovat. Chovali byste se tak, kdyby šlo o chlapa? Žádná jiná skupina není tak zlomyslně posuzovaná. Ani muži, ani děti. Takhle by se nikdo nic nového nenaučil. Vůbec by asi ztratil odvahu začít. Bohužel, ženy se k posměchu popř. šikaně taky často přidávají. Ze škodolibosti, aby se zavděčily mužům; nevím.
  • Tohle platí v našich zeměpisných šířkách obecněji, nejen pro ženy. V začátcích blogu iDnes mělo hodně bloggerů chuť psát, prohlašovali své odhodlání v rubrice Autor info. Ale hodně jich po 2-3-4 prvních příspěvcích přestalo. Samozřejmě se nedá zjistit proč, ale agresivní a sprosté reakce byly v začátcích, kde se diskutovalo pod nicky, běžné.
  • Sledovala jsem diskuzi na Scienceblogs, americkém souboru blogů na různá témata o vědě; nebylo to suché; naopak, živé a vtipné. Jeden autor uvažoval o tom, jestli má nebo nemá  říci svému šéfovi, že trpí depresemi. V době, kdy jsem četla diskuzi (přečetla jsem ji celou, byla zajímavá, mj. se přiučíte současné američtině), bylo komentářů lehce nad 100. Kupodivu, žádný komentář typu Magore, ... lehce pobavené nebo dehonestující poznámky, jak to lze čekat u nás.  Možná to bylo publikem; tady komentuje každý, kdo umí psát. I když nemá co říct. Skryt za monitorem, může si psát cokoli.
  • To je volání po slušnosti. Pokud bude vládnout agrese, potom se proti ní prosadí zase jenom větší agrese. A tiší, i když třeba mají co říct, a mají toho třeba říct víc a závažnějšího, ale bojí se, se neprosadí. Agrese a nejsilnější proud povládne. Podívejte se na některé diskuze, parkrát jsem se podívala na Blesk. Tolik dobře informovaných, co vidí za kulisy, …
  • V jakési diskuzi na Rádiu Plus diskutující řekl rozhodný názor, a to dost sebejistě. Potom se ke stejnému tématu vyjádřil i komentátor, specialista na danou problematiku. Ten hned v úvodu řekl, že on tak jednoznačný názor nemá. To se samozřejmě dá říci i o téhle práci. I vy máte možnost napsat svůj blog, popsat své zkušenosti.

Psychologové ze Stanfordské univerzity udělali v minulých letech množství experimentů, jak některé skupiny pracují pod tlakem. Cituji z [9],  Str.275-278), pro větší přehlednost je text rozčleněn odrážkami:

  • ... zjistili, že když dali skupině stanfordských studentů nějaký standardizovaný test a řekli jim, že je to měřítko jejich intelektuálních schopností, bílí studenti uspěli mnohem lépe než jejich černí kolegové.
  • Ale když stejný test prezentovali jen jako teoretický laboratorní test, který se netýká jejich schopností, výsledky černých a bílých byly skoro stejné.
  •   připisují tuto rozdílnost tomu, čemu říkajíhrozba/nebezpečí stereotypu(stereotype threat); když jsou černí studenti postaveni do situace, kde jsou přímo konfrontováni se stereotypem o své skupině v tomto případě situace, která má co dělat s inteligencí výsledný tlak způsobuje, že jejich výkon utrpí.
  • zjistili, že nebezpečí stereotypu funguje v jakékoli situaci, kde jsou skupiny líčeny negativně. Dejte skupině kvalifikovaných žen matematický test a řekněte jim, že to je míra jejich početních schopností a ony to udělají mnohem hůř  než stejně schopní muži. Prezentujte tentýž test prostě jako nějaký výzkumný nástroj a ony to udělají stejně dobře jako muži.
  • Nebo uvažujte pár experimentů vedených...Juliem Garciou, profesorem Taftovy univerzity. Garcia shromáždil skupinu bílých atletů, studentů, a dal jim bílého instruktora, aby je provedl sérií tělesných testů. Vyskočit co nejvýš, skok do dálky z místa a kolik kliků dokáží udělat za 20 s. Instruktor je potom požádal, aby testy udělali podruhé,  a jak se dalo očekávat, Garcia zjistil, že každý z úkolů udělali studenti podruhé trochu lépe.
  • Potom Garcia provedl  testy s 2.skupinou studentů, tentokrát mezi 1.a 2.pokusy vyměnil instruktora, byl to Afroameričan. Teď se bílí studenti přestali zlepšovat ve skocích do výšky.
  • Udělal experiment znovu, tentokrát nahradil bílého instruktora černým, který byl mnohem vyšší a silnější než předešlý černý instruktor. Tentokrát bílí studenti skutečně skákali méně vysoko než poprvé.  Jejich výkon v klicích se ale neměnil v žádném z pokusů. Konec konců, to není stereotyp, že bílí nedokáží udělat tolik kliků jako černí. Úkol, který byl ovlivněn, byl skok do výšky, protože naše (USA) kultura říká: bílí muži neumí skákat.
  • Tyto věci nejsou nové Problém je, že vždycky se předpokládalo, že tento druh selhání pod tlakem je panika... když se díváte na způsob, jak černí studenti nebo ženy studentky pracují pod hrozbou stereotypu, nevidíte zběsilé chování zpanikovaného účastníka testu... 'Co máte tendenci vidět, je opatrnost a předvídavost' ...Když s nimi mluvíte, máte pocit, že když jsou pod hrozbou stereotypu, říkají si: 'Hele, budu dávat pozor, nezbabrám to.' Poté, co se rozhodnou  pro tuto strategii, uklidní se a projdou testem. Ale takhle se ve standardizovaném testu neuspěje. Čím víc to děláte, tím víc se vyhýbáte intuici, která pomáhá rychlému zpracování. Myslí si, že dělají dobře a snaží se to dělat dobře. Ale nedělají'To je potlačení (choking), ne panika selhali, protože byli dobří v tom, co dělali: jen ti, kterým záleží na tom, jak dobře pracují, vůbec cítí tlak hrozby stereotypu. Obvyklý recept na selhání pracovat usilovněji a brát test víc vážně by jejich problémy jen zhoršila.
  • Potlačení vyžaduje, abychom se zabývali méně účastníkem a více situací, ve které se ten výkon vyskytuje.
  • Potlačení je ústřední částí dramatu atletických soutěží, protože diváci tam musí být a schopnost překonat tlak diváků je část toho, co znamená být šampionem. Ale stejná bezohledná zkostnatělost nemusí ovládat zbytek našich životů. Musíme pochopit, že občas špatný výkon odráží ne vrozenou schopnost účastníka, ale (povahu/charakter) publika a že občas slabý výsledek testu je známkou ne špatného, ale dobrého studenta.

Tohle se tak nějak bere, když jde o hokejisty, do kterých se vkládají velké naděje. A oni pohoří.

„ Alison Boothová z Australské národní univerzity a Patrick Nolen z Univerzity v Essexu došli k závěru, že dospívající dívky na dívčích školách se k riskování stavějí vstřícněji než dívky na školách smíšených, což je pravděpodobně důsledkem absence „kulturou udávaných norem a názorů o vhodném způsobu chování žen."    Ekonom č.15/2014, str.32-33, překlad z The Economist, článek Proč neriskujeme? Kvůli dětství i hororům.

 

Použitá a citovaná literatura:

[9] Gladwell Maxwell, What the Dog Saw and Other Adventures, Penguin Books 2010, str.275-278

 

 

Autor: Pokorná Mirka | neděle 4.5.2014 10:54 | karma článku: 4,96 | přečteno: 185x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.