Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/28. Doma je teploučko a známe to tu

Možná je to pozůstatek vztahu socializmu k ženám. A ten zase pozůstatek vztahu bývalé SSSR k ženám. A jak už jsem dříve psala, často bylo opakováno heslo Sovětský svaz, náš vzor. Bez jakékoli ironie. Navenek, aspoň při oslavách MDŽ, připíjení, květiny, oslavy, řeči, jinak nezájem. Ruské politbyro, prakticky vláda, nemělo žádné ženy. Vysoké postavení v průmyslu zastávaly některé ženy, např. manželky vedoucích straníků. Údajně velmi schopná byla např. Polina Molotovová. Pokud kdy byly v ústředním výboru KSČ bývalé ČR (ať už se po roce 1948 jmenovala ČSSR nebo jakkoli jinak) ženy, byly tam víceméně do počtu. Nikdo je nebral vážně. Ani soudruzi, ani ostatní ženy.  

Mladé ženy

Máte přítele? Byly dotazy, které má mladá kolegyně, vysokoškolačka,  dostávala ve všech podnicích, kde se ucházela o místo (kromě toho posledního, kde jsme se setkaly a kde to bylo trochu jinak). Poté následoval dotaz, odkud přítel je. A tedy, jestliže byl odjinud, předpokládalo se, že se dotyčná odstěhuje a z podniku odejde. Odpovídat nebylo nutno. Dotazy zodpovězeny (tázajícím), důsledky vyvozeny. Pokud jste muž, asi by vás taková otázka pobouřila jako vměšování se do soukromí. Co je komu po tom?

  • Asistentská místa jsou skoro jediná, která může absolventka netechnické školy (SŠ I VŠ) najít. Pokud tedy firma neinzeruje místa speciálně pro absolventy. Můžete to zkusit.
  • Firmy, kde jsou ženy v převaze, nebo mají oddělení s převahou žen. Nejen lehký průmysl, prodavači, zdravotnictví, školství, banky a pojišťovny, ale různé řadové práce v call centrech, továrnách, službách. Stačí je jen projít. Většinou se jedná o různé open space, silně rušivé prostředí. Tam i středoškolačky (což určitě není podprůměrné vzdělání) mají hrubý plat cca 14 000 Kč/měsíc, t.j. Necelých 60 % průměrného platu. Vysokoškolačky cca 16 000 Kč/měsíc. Pokud nenajde absolventka (jakékoli) VŠ práci, bere i tohle. Nemá moc na výběr. Jsou to jiná čísla než to, co se publikuje jako průměrné platy, viz dále. Pro srovnání: inzerované platy prodavaček jsou cca 12 000-13 000 Kč/měsíc.
  • Průměrné platy (ale zdá se mi, že jsou u žen nadsazené) v ČR, muži/ženy, v tisících korun, podle vzdělání: ZŠ 18/12, SŠ 26/20, VŠ a postgraduální studium 45/32. Do 30 let jsou platy skoro stejné. S přibývajícím věkem se rozdíl platů mezi muži a ženami zvětšuje. (Parafrázuji, z vysílání Studia Zet, 27.11.2013 a … 4.3.2014). Pokud znáte jiná čísla, zřejmě se liší soubor, ze kterého byla data zpracována. Jak už říkal Winston Churchill, parafrázuji: Věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuji.
  • Ženy jsou vděčné za to, že vůbec získaly práci. Zvlášť když jsou čerstvé absolventky bez praxe, nebo dokonce po mateřské dovolené (se třemi dětmi je to hodně špatné) nebo před penzí. Tedy prakticky všechny. Nastoupí mezi spoustu dalších žen, různě handikapovaných (děti, nižší vzdělání, …), za nízký plat. Jen polovina žen se vrací po mateřské dovolené do původní práce. MPSV se chystá ke chvályhodnému kroku. Podpořit tyto ženy. Firmy mají být stimulovány daňovými úlevami. Je vidět, že ministrem je někdo, kdo zná situaci, má chuť, nápad a schopnost ho realizovat. Není to jen někdo, kdo to ministerstvo dostal, protože se tak strany dohodly a na něj to prostě zbylo, protože to nikdo jiný nechtěl. Když už tedy nedostal vnitro, finance nebo obranu.
  • Ženy nejsou solidární, většinou jsou kruté a pokud máte smůlu, rády si přisadí. Muž by muži v takových případech pomohl. Muži nejsou tak krvelační a nekladou ony bezduché otázky po slabinách a přednostech, atd.; to jsou typické personalistické dotazy, unifikované a nic neříkající (co asi tak na sebe řeknete?). Obrana před tím, že nevíme, podle čeho vlastně rozhodovat. Pokud je u pohovoru žena (ať sama, jako personalistka nebo přísedící), pak, většinou, si připadáte jako u zkoušky, ne u pohovoru. Klade různé unifikované inteligentní otázky typu Jaké jsou vaše slabé stránky, Jaké jsou vaše silné stránky, atd..., které už jste slyšeli mnohokrát. Pokud řeknete, že něco umíte, hravě vás zadupe nějakou záludností (zvlášť angličtina je oblíbená). Hravě posoudí vaše znalosti a schopnosti, i když o oboru neví vůbec nic. Zasadí se o to, aby nebyl přehlédnut žádný detail  a byla tzv. nejobjektivnější ze všech. Když už se dostala na takovou pozici (jak v personální agentuře, tak přímo ve firmě). Skoro si můžete být jisti, že pokud jste žena, přes ženu neprojdete. Možná je to nejspolehlivější ochrana před přijímáním žen do práce. To vylučování si zařídí ženy samy (Poturčenec horší Turka /Pane profesore, ale on přeřízl šlachu). 
  • Když jsem byla mladá a bez vzdělání, okolí mi ukazovalo, že nic neumím. Když jsem byla mladá a absolvovala jsem VŠ a poté postgraduální studium, dokazovali mi to taky. Teď je mi 66 a pořád mi někdo dokazuje, že mé vzdělání, zkušenosti, znalosti a schpnosti jsou pod míru. Je to mnou nebo je ten systém tak nastaven? No, snad se dostanu bez problémů aspoň do pekla. Tam snad žádné personalistky (ale občas i personalisté) nebudou a budu hodna vstoupit. Třeba do oddělení pro neschopné. A bude mi dovoleno těm schopným posluhovat.
  • Nedávno jsem slyšela v rádiu pořad o šikaně. Roste, jak by se dalo čekat. Údajně se s ní setkalo asi 27% všech zaměstnanců. Zaměstnanci si kradou nápady, podráží nohy apod. Většinou jsou obětí čerství absolventi škol, ženy po mateřské dovolené a lidé 50+.
  • Dříve šlo chudé děvče do služby a vydělalo si na výbavu.   Dnes by ani plat středoškolačky na výbavu nestačil. Pokud by tedy nechtěla šetřit do pozdního stáří.
  • Jsou firmy, kde jsou zaměstnaní jen mladí muži a ženy. V některých spíš jen mladí muži. Některé pobočky velkých zahraničních firem, s českým vedením. Tam se nedostanete. Tam stačí poslat tu fotku. Svou personální politiku nezveřejňují. Ale v některých se hodně dá na osobní doporučení zaměstnanců, jak tak slyším okolo. Tedy něco jako uzavřená společnost. A možná je hranice 45 let, kterou prozradil někdo z personální agentury, příliš vysoká. Není tedy nic, co by cokoliv porušovalo. Existuje ústava, kde jsou deklarovaná rovná práva, tedy i právo na rovné příležitosti; nedodržuje se to. Stát to určitě něco stojí na vzdělání, zbytečně to ukrajuje z částky, která jde na podpory v nezaměstnanosti. O tak efemérní a zanedbatelné záležitosti jako uplatnění žen ani nemluvě. A přesto se nic nemění. Ukažte nám důkaz. Není třeba exkomunikovat, stačí nevpustit. Četla jsem kdysi v Time článek o indických firmách (v Indii), kde pracují právníci, specializovaní např.na daňové předpisy státu Kalifornia. V Indii. Podle fotografií samí mladí lidé.  Jsou rádi, že mají stálou práci. Co tak vidím a slyším kolem sebe, jsme možná v outsourcingu taková Indie Evropy. Co se týká práce, zvláště služeb.
  • V některých oborech, které jsou feminizované, znamená pronikání jednotlivých mužů:
    • Naději na zlepšení podmínek a platů. Pokud jsou to třeba zdravotní bratři (zažila jsem v nemocnici dva), ti dělají stejnou práci jako zdravotní sestry. Moje sestra v USA je zdravotní sestra a takhle to tam sestry berou. Asi jsou to hlavně cizinky. Vzpomínám si, jak jsem viděla královnu Alžbětu II. na návštěvě londýnské nemocnice. Kromě ní samé tmavé tváře.
    • Žádnou změnu, protože jsou sice na stejné úrovni, ale počítá se s nimi jako s potenciálními šéfy- řediteli (laboratoře, školství, banky, … ), tedy na funkce spojené s vyšším platem. Někteří muži už při pohovorech suverénně deklarují, že takhle rutinní práci nebudou dělat pořád. Když jdu občas do své banky a vidím mladé muže, říkám si, že na těch místech, kde jsou vidět v otevřeném prostoru, dlouho nezůstanou. Pro ženy znamená práce v takových oborech nízký plat a mizivou naději na postup. 25.3.2014 jsem slyšela, že ve finančnictví jsou vedoucí posty obsazeny ze 40% ženami. Vzhledem k tomu, že je to feminizovaný obor, číslo neřekli, nezdá se mi to moc.
  • Mužské profese – když tam přijde žena s požadovanou kvalifikací, je:
    • Buď brzy vypuzena (nejde dokázat)
    • Není vůbec vpuštěna (Proč ženskou? Co má navíc, co nemá chlap?)
    • Sama odejde, protože … prostě neví, je tam divná atmosféra
    • Nebo zůstane a je jí tam dobře. Byla tedy přijata. Jsou tam jednodušší a jasnější vztahy, nepomlouvá se tam tolik jako v čistě ženských společnostech.

 

Starší ženy

Nevím, kde je ta hranice, ale 60 tam už snad patří.  Meryl Streep kdysi řekla, že v Hollywoodu není o herečky přes 40 zájem.

  • Není co hlásit, nezajímavá kategorie (sarcasm).. Vhodné jako babičky. Jinak nikoho nezajímají. "Mlýn, jak ze starých bab mladé nadělat" je název nějaké staré písničky. Tak nějak.
  • Kromě toho babičkovského se teď našlo nové uplatnění. Díky tomu, že hlavně kosmetický průmysl potřebuje prodávat krémy, barvy na vlasy, zákroky estetické (dříve plastické) chirurgie, inkontinenční pomůcky, lepicí pasty na protézy, ... uplatní se i ženy 60+. Jak by reagovali muži, kdyby byli na reklamě na protézy a inkontinenční pomůcky? Ale to asi oni nepoužívají. V reklamě na to jsem viděla jen ženy. Kde není poptávka, není nabídka. Nebo Kde není nabídka, tam není poptávka?  Jak kdy. V každém případě, muži nestárnou (nebo si to alespoň myslí a říkají to dál).

 

Pokračování příště. To continued.

 

Autor: Pokorná Mirka | pátek 2.5.2014 15:31 | karma článku: 6,26 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 744x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.