Drobná úvaha o zákonech

Všichni jezdí v autech, proto se nikam nedostaneme. Na všechno jsou zákony. Je jich nepřehledně mnoho. Proto si každý dělá, co chce. A ti, kteří nemají dost peněz na fikané právníky, budou občas potrestáni. Lépe nahodile. 

Na tohle ... nejsou zákony.

Alespoň se to, podle potřeby, občas tvrdí.

Při obhajobách nějakého porušení, přečinu nabo zlého činu (zločinu)..

Zákony jsou daná pravidla. Obecně formulovaná. Tak, aby obsáhla v dané době představitelná potenciální ohrožení. Jak by např.měla být formulována pravidla v zákoně o ochraně zdraví? Zákon skutečně existuje, není to cvičný případ.

Když budou zákony šité na míru momentálním problémům, budou vždycky pozadu za realitou. Budou jen REaktivní, nikoliv PROaktivní (tedy předvídající a v tomto smyslu konající). Nebo dokonce, což je asi nejhorší případ, RETROaktivní. Viz současné dění kolem zrušení amnestie (nikoliv pro) prezidenta Klause. A navíc: bude jich nepřehledné množství. Za jejich nedodržování budeme snadno postižitelní. Raději tedy nebudeme dělat nic. A tak to má být.

Není přece problém zkusit domyslet (aspoň nějaké), důsledky. Např. jestliže bude alkohol drahý, bude se nějakým způsobem falšovat. A proto by tedy měl být jeho původ dohledatelný. Tak, jak je to u léků a potravin. Obsah léčivých složek v lécích je v miligramech, potravin jíme ve srovnatelném čase minimálně o jeden řád víc (jak kdo). Ten alkohol jsem zmínila proto, že tenhle článek jsem začala psát v době prohibice (dočasné české).

Ale zákony jsou výsledky boje různých lobby. Pro a proti. Tedy materiálních požitků. Tedy peněz. Nikoliv zdravého rozumu. Zvítězí kompromis, což, jak někdo řekl, je řešení, které nevyhovuje nikomu. No, v tomto případě, někomu ano. Tomu, kdo měl víc peněz, tedy větší influenční potenciál (termín mě právě napadl a zalíbil se mi).

Všude jsou kamery. A když se něco stane, záznam, bohužel, není k dispozici.

Všichni jezdí v autech, proto se nikam nedostaneme. Na všechno jsou zákony. Je jich nepřehledně mnoho. Proto si každý dělá, co chce. A ti, kteří nemají dost peněz na fikané právníky, budou občas potrestáni. Lépe nahodilý výběr. 

 

Autor: Pokorná Mirka | středa 6.9.2017 15:12 | karma článku: 11,15 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69