Černá labuť. Vliv vysoce nepravděpodobného

" Hluboce inteligentní, provokativní kniha" doporučuje  Economist na obálce anglického vydání Penguin. Kniha nemá nic společného s filmem, v UK a USA  byla poprvé publikována v roce 2007, tedy dříve, než byl film natočen. Kniha vyšla teď česky. Obálka je nenápadně černobílá, anglické vydání přidává ještě provokativní červenou. Partnerem českého vydání je dánská Saxo bank, Praha.

 

Včera jsem prošla celé velké brněnské knihkupectví, které spoustu knih zlevnilo, a to i na třetinu původní ceny. Prošla jsem i prodejnu Levné knihy. 

A tak nechci ke spoustě písmen a slov přidávat moc dalších, navíc zbytečných. A nechci opisovat. Takže jen stručně.

Znáte to, různé bulletiny typu Nové knihy mají hodně barev, hodně knižních titulů, ale ...Knižní poradci (zatím) nejsou a podle čeho se orientovat? Já se orientuji podle titulu, doporučení  Respektu, The Time, předevčírem HN, .... A občas projdu očima anglické tituly v brněnských knihkupectvích (není těch vystavených titulů zase tak moc), případně zajímavé knihy prolistuju. Nebo zadám na Amazon.com titul knihy. A určitě na něco zajímavého narazím. A v anglických knihách jsou hned odkazy na další tituly autora, doporučení autorů knih s podobnou tematikou, něco podobného jako na Amazon.com...A vzniká něco jako síť.

Ale někde musíte začít.  Takže předkládám své doporučení na jeden titul.

Nassim Nicolas Taleb: The Black  Swan, vydalo Random House 2007, já vlastním vydání Penguin 2008.

Česky vyšlo nedávno jako Černá labuť, vystaveno bývá v novinkách. Nassim Nicolas TALEB rozhodně není nudným profesorem, i když profesorem je. Kniha je nápaditá, autor má široký rozhled a smysl pro humor. Stačí prolistovat obsah.

"Logika černé labutě dělá to, co nevíte daleko důležitější než to, co víte. Uvažte, že mnoho Černých labutí může být způsobeno a zhoršeno tím, že jsou neočekávané."

Anglické vydání doporučuje magazín Wired, The Times, , Daily Telegraph, Guardian,... Ve Velké Británii vyšla už min. dvě vydání,...

 

Autor: Pokorná Mirka | pátek 18.11.2011 13:33 | karma článku: 7,15 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69