Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To je tak, když spíte

Spíte, spíte a něco se vám zdá. Většinou samé nesmysly, ale co když o vás ty nesmysly něco prozrazují. Co když vaše podvědomí volá o pomoc?

Já jakožto pověrčivá osoba mám ke snům a jejich výkladům velice blízko. Mám doma několik snářů, a když se mi zdá něco zajímavého, hned to heslo vyhledám. A pak se nestačím divit. Jednou mi totiž snář řekne, že se budu vdávat a podruhé, že budu navždycky sama. No kdo se v tom mám ksakru vyznat, že? Určitě každý, kdo vzal snář do ruky aspoň jednou, zažil něco podobného. Jednoduše to nejsou žádné faktem podložené studie, ale pouhé výmysly našich babiček.

            Proto tedy není divu, že jsem byla docela skeptická, když mi pod ruku přišla knížka s názvem Řeč snů – snář s výkladovým průvodcem, kterou napsal nějaký Michael Lennox. No žádný nějaký, je to klinický psycholog, který se studii snů věnuje už přes dvacet let. Za tu dobu mu rukama prošly stovky, ba tisíce subjektů – jeho klientů, dobrovolníků, zkrátka všech, kterým se zdají sny. Michael Lennox je jedním z nejžádanějších vykladačů snů ve Spojených státech, vystupoval v mnoha televizních show a své články publikoval v nejednom předním časopisu a magazínu.

Za tu dvacetiletou praxi pan Lennox vypracoval komplexní studii snů, která zahrnuje stovky hesel, každé přesně popsané, a s vysvětlením, co to znamená pro nás. Nic si neprotiřečí, nic se nevylučuje a nic nevěští budoucnost. Řeč snů nám novým způsobem poodkrývá hlubiny našeho podvědomí a učí nás pochopit, co které výjevy z nočních zážitků ve skutečnosti znamenají, jak je máme pochopit a jak na ně reagovat.

V první části knihy se dozvídáme něco o snění, spánku a jeho procesech, o tom co máme dědičné, jak nás ovlivňuje okolí, a jak sny vlastně fungují. Pak se seznamujeme s jednoduchým třístupňovým modelem snů. Tato Lennoxova metoda spočívá v obecném výkladu symbolů a výjevů z našich snů, poté je rozebrán jejich obsah a nakonec přichází zpřesňující výklad vztahující se na snícího – tedy na nás. Touto metodou se dostáváme k rozsáhlejší a přesnější interpretaci snů, která nám poodhaluje naše nitro, nevědomí a podvědomí. Díky Řeči snů se dostaneme hlouběji pod povrch běžných snů, ale i těch komplikovanějších, leckdy nepříjemných, nesoucích vize do budoucna, či jen vzpomínky na něco nepěkného. Navíc se díky radám pana Lennoxe naučíme, jak si sny zapamatovat a jak s nimi v bdělém stavu pracovat a vyhodnocovat je. Následně je pak v knize rozsáhlý lexikon hesel, témat a dějů, které jsou všechny systematicky propracované a podložené psychologickým zkoumáním.

 

Květiny

Obecná rovina: Projevy lásky a náklonnosti.

Sny pod lupou: Jaké druhy květin se vám objevily ve snu? Dostali jste je jako dárek? Bylo to luční kvítí, nebo šlo o kupované řezané květiny? Šlo o květiny ze skleníku, nebo z přírody?

Osobní vztah: Květiny jsou jedním z přírodních potěšení. Ztělesňují výraz krásy, který neumí nic jiného než lahodit oku. Jejich přitažlivost má zajišťovat přežití daného druhu, takže právě svou existenci spojují přímo se svou nádherou. Dáváme-li je, spoléháme na ně jako na důkazy lásky a náklonnosti. Ostatně existuje květomluva, která se váže k významu různých květin. Ačkoli už dávno vyšla z módy, nemění se, jednotlivé květiny se snadno dají vyhledat a prozkoumat, co který druh znamená ve snu.

Květiny, jež vyrostly volně v přírodě, se vážou k jiným významům než ty, které vypěstoval člověk. Všechna vyobrazení, která mají přírodní prvky, zrcadlí výraz nevědomých myšlenek, jež pronikají do vědomí. Ovšem pěstované květiny jsou k tomu přímo úmyslně určeny vzhledem ke kráse, kterou mají vzbuzovat. V přírodě volně rostoucí květiny jsou důkazem toho, že krása je přirozenou součástí jejich života, i když je nikdo nevidí; láska si vždycky najde způsob, jak se vyjádřit prostřednictvím krásy a pro krásu samotnou.

Nejčastěji se květiny dávají z lásky, jako poděkování nebo jako omluva, proto se zaměřte na to, které téma se týká vašeho života. Pokud se člověku zdá o květinách, prověřte ho osobnostní stránkou a zjistíte, ve kterých hájemstvích své vlastní osobnosti cítíte volání po lásce a ladu. (Viz též Zahrada.)

 

Tohle je malý příklad toho, jak je s hesly v knize nakládáno. Skutečně svědomitě a důkladně. Květy jsem nevybrala náhodně, zrovna včera se mi zdálo, že jsem dostala kytici rudých a bílých růži. Byl to milý sen.

Já sama mohu říct, že jsem z téhle knížky nadšená. Prvotní rozpaky rychle vystřídala zvědavost, neboť jak to tak bývá, já se o svém podvědomí dozvídám nové věci ráda.

Autor: Mirka Karásková | úterý 14.5.2013 13:10 | karma článku: 9,59 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Jokerovy proměny

Není zvykem, že bych sem, a vlastně vůbec, psala recenze na filmy. Nicméně moje poslední návštěva kina ve mně zanechala takový hluboký zážitek, že to ze mě musí ven!

8.10.2019 v 13:29 | Karma: 12,16 | Přečteno: 424x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Sexuálně se identifikuju jako okurka

Nebo cedník, lenochod, papírnictví, nebo cokoliv, co vás napadne. Anebo taky nic. Fantazii se meze nekladou a je úplně jedno, jestli jste se narodili s pindíkem nebo pipinkou, je jen na vás, co si vyberete.

10.9.2019 v 11:33 | Karma: 32,45 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Mýtus o kašpárkovi aneb na velikosti záleží!

Ano, mluvím o tom malém kašpárkovi, který může zahrát velké divadlo. Možná může, ale vždycky bude malý a co naplat, na velikosti záleží.

29.8.2017 v 14:26 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Všudypřítomné penisy

Teď nemám na mysli kult penisu, který je protkán různými kulturami po celém světě, ale fyzické, hmatatelné penisy.

17.8.2017 v 15:33 | Karma: 26,66 | Přečteno: 3388x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jsem tlustá a je to tak správně

Ale byly doby, a není to tak dávno, kdy jsem si myslela, že někdo mých rozměrů nemá právo existovat. A jak bych si to taky nemyslela, když mě v tom skoro všichni z okolí přesvědčovali.

8.8.2017 v 13:50 | Karma: 30,00 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.