Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Avatare, Avatare, jen ty to můžeš být!

Aneb proč by mi měl vadit „modrý“ prezident jen proto, že je modrý? Pan profesor Vladimír Franz je pro mě jasným favoritem. 

Dnes nám domů konečně dorazily obálky s hlasovacími lístky všech devíti kandidátů. U nás to máme naštěstí celkem jednoduché, všichni z naší rodiny, včetně dědečka kterému je osmdesát jedna, jsme se už rozhodli, že jediným možným kandidátem je pro nás Avatar, tedy pan profesor Vladimír Franz.

Pan Franz mě zaujal již dříve, než vůbec začal sbírat podpisy. A proto když jsem se dozvěděla, že svou kandidaturu nakonec bere vážně, svůj podpis jsem mu velmi ráda věnovala. Vladimíra Franze budu volit proto, že je to umělec a intelektuál a hlavně také proto, že v politice není tak moc zběhlý. Připadá mi to jako velká výhoda, zvláště pro nás občany, neboť mu to dodává ten jistý nadpolitický nadhled a nestrannost – to co by pravý prezident měl zastávat. Jeho vyjádření, že není ani pravičák a ani levičák, že jako každý normální člověk má sociální cítění, ale zároveň věří ve svobodu, mě velmi oslovilo. Jsou to totiž podobná slova, která často používám já, když se mě někdo zeptá na můj politický náhled. A zlý jazykové, kteří chtějí tvrdit, že není vhodný, právě pro jeho jakousi politickou neznalost, ať zauvažují, jak moc znalý byl pan Václav Havel, když šel po revoluci na hrad.

Když jsem shlédla volební spoty všech kandidátů, musela jsem, a i kdybych předtím snad nechtěla, dát zase přednost panu Franzovi. Genialita ukrytá ve skromnosti, jakou se ve spotu prezentuje, je až zarážející, nebo lépe řečenu velmi milá a důvěryhodná. Co si mám pak myslet o takové Janě Bobošíkové, která mele přes minutu, leč třeba tvrdí věci mě celekm sympatické, a potom vše zakončí větou: Volte mě, volte Janu Bobošíkovou! Pak takový mlčící Vladimír Franz zní jako člověk, který konečně nemyslí na sebe, ale na to, na co by jako opravdový prezident myslet měl – tedy na stát a jeho občany.

Jeho hesla „Návrat státu občanům“ a „Slušně, nebo vůbec“ myslím stojí za uvážení také – zvláště v dnešní době a v naší zemi. Jistě, dá se namítnout, že jsou to jen slova před volbou, a že všichni nejdříve slibují a pak skutek utek, ale způsob jakým to pan Franz prezentuje, mě víc a víc přesvědčuje o pravosti jeho úmyslů.

A v neposlední řadě se mi líbí právě proto, že je modrý. Vždycky jsem byla pro nové a neotřelé věci, a proto je evidentí, že jeho zjev na mě působí pozitivně. Ovšem jeho vizáž má pro mě mnohem hlubší význam, než jen estetický. Myslím, že my, jako stát bychom ukázali neskutečnou toleranci a vyspělost, jaká by v jednadvacátém století neměla chybět a myslím, že by nás to v celosvětových očích posunulo o pár příček výše. Potetovaný prezident není nic špatného, pokud má totiž potetovanou jen kůži – je prostě zajímavý, důležité je, když má čistou mysl a duši. Všichni ti, kteří říkají, jaká by to byla ostuda a hanba, že je to nereprezentativní a další hromadu blbostí, by se nad sebou měli zamyslet, neboď budou asi tak povrchní, že by se za to mohli stydět. A odpověděla bych jim znovu slovy pana Franze, tedy že před nějakými šedesáti lety, by si někde na jihu Spojených států taky nedovedli představit, že dnes budou mít černého prezidenta.

Pan Franz je inteligentní, studovaný a velmi, velmi kreativní – což mě osobně velice imponuje. Je to člověk tolerantní (jeho vizáž tomu napovídá), který, myslím si, nebude dělat rozdíly mezi chudými, bohatými, barevnými... ale mezi dobrými a špatnými. A opět těm zlým jazykům, co začnou vytahovat, že pan Franz je nácek, a jak moc byl propojen s Orlíkem, doporučím, aby si otevřeli wikinu a vyhledali si heslo: Vladimír Franz a něco si o něm přečetli, než začnou papouškovat jakási echa z éteru.

Neříkám, že všíchni kandidáti jsou špatní a k zahození – takový pan Schwarzenberg nebo Táňa Fischerová jsou mi také sympatičtí, ale pan Franz pro mě vede na plné čáře.

A teď jsem docela tak přemýšlela, kolik z lidí, co se o panu Franzovi posměšně vyjadřují jako o Avatorovi, vědí, že mu tak vlastně skládají poklonu. Mě kdyby někdo nazval Avatarem, tak si toho budu velmi vážit. Nejen kvůli filmovým Avatarům, kteří byli mírumilovnými bytostmi, ale zvláště kvůli tomu, že slovo avatar je ze starého sanskrtu a znamená převtělení božské, či jiné duchovní bytosti do hmotné podoby. Takže všichni, kdo se mu chtějí vysmívat, by nejdříve měli vědět, jak se správně vysmívat.

Autor: Mirka Karásková | pondělí 7.1.2013 18:56 | karma článku: 18,75 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Jokerovy proměny

Není zvykem, že bych sem, a vlastně vůbec, psala recenze na filmy. Nicméně moje poslední návštěva kina ve mně zanechala takový hluboký zážitek, že to ze mě musí ven!

8.10.2019 v 13:29 | Karma: 12,16 | Přečteno: 424x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Sexuálně se identifikuju jako okurka

Nebo cedník, lenochod, papírnictví, nebo cokoliv, co vás napadne. Anebo taky nic. Fantazii se meze nekladou a je úplně jedno, jestli jste se narodili s pindíkem nebo pipinkou, je jen na vás, co si vyberete.

10.9.2019 v 11:33 | Karma: 32,45 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Mýtus o kašpárkovi aneb na velikosti záleží!

Ano, mluvím o tom malém kašpárkovi, který může zahrát velké divadlo. Možná může, ale vždycky bude malý a co naplat, na velikosti záleží.

29.8.2017 v 14:26 | Karma: 26,48 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Všudypřítomné penisy

Teď nemám na mysli kult penisu, který je protkán různými kulturami po celém světě, ale fyzické, hmatatelné penisy.

17.8.2017 v 15:33 | Karma: 26,66 | Přečteno: 3388x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jsem tlustá a je to tak správně

Ale byly doby, a není to tak dávno, kdy jsem si myslela, že někdo mých rozměrů nemá právo existovat. A jak bych si to taky nemyslela, když mě v tom skoro všichni z okolí přesvědčovali.

8.8.2017 v 13:50 | Karma: 30,00 | Přečteno: 2773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.