Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

„Musíme být optimisty. Zvládneme to,“: byla slova majitelky papírnictví, které jsme objevili „pootevřené“ díky prodeji vánočních ozdob. Když si musela vybrat, jestli dostane podporu od státu na zaměstnance nebo na sebe, vybrala si zaměstnance. Ona už to nějak zvládne díky manželovi a synovi, kteří jí podpoří.

Byla plná optimismu. Její papírnictví má desítky let dlouhou tradici a teď se přece nevzdá. I přes všechnu nepřízeň, kterou jí opatření koronakrize přinášejí.

Došlo mi, že by se v této výjimečně nelehké době slušelo vzdát hold nejenom lékařům, sestrám a zdravotnickému personálu, ale také všem, kterým lockdowny sebraly na několik měsíců práci, příjmy, naděje a vystavily je hluboké existenční nejistotě. Všem, co sice propadají mnohdy beznaději, ale přesto se stále nevzdávají.

Určitě i vy některé znáte a často chodíte kolem nich. Mají obchůdky, bistra, restaurace a kavárny nebo jsou to umělci či trhovci. Mají fitness centra, masírují, stříhají nás, nebo jinak zkrášlují naše zevnějšky. Jejich produkty nebo služby nám zpříjemňují život a ani si neuvědomujeme, že bez nich by život byl neskutečně chudý a šedivý.

Těch vysmívaných a podceňovaných živnostníků a podnikatelů je mnoho. Svou aktivitou tvoří 58% HDP, právě z jejich daní si můžeme dovolit platit učitelům, zdravotníkům, policistům, politikům a dalším profesím, které vlastní aktivitou žádné příjmy nevyvářejí. A z valné většiny jsou to poctiví a slušní lidé. Jen státní propaganda se je snaží všechny očernit.

Doufejme, že konečně budou zase moci otevřít obchody, provozovny, kina, divadla i restaurace a začít zase plnit státní pokladnu penězi ze svých daní a odvodů, které platí za sebe i své zaměstnance. Protože úřední rozhodnutí, jež je vyřadilo z provozu, způsobilo ve státním rozpočtu několika set miliardovou díru, na jejíž zalátání si teď vláda musela půjčit od další generace.

Chtěl bych poděkovat všem živnostníkům a podnikatelům, co neztrácejí naději, a jejichž nadšení a kreativita v budoucnu tento stát pomůže vytáhnout z koronabryndy.

Mirek Vojáček

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Vojáček | středa 2.12.2020 8:47 | karma článku: 18,95 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67

Mirek Vojáček

Sbohem Anno!

27.11.2017 v 20:21 | Karma: 24,01