Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nemedituje s námi, medituje proti nám!

Myslel jsem si, že svazáctví zmizelo jednou provždy koncem roku 89. Že jsem tehdy v listopadu naposledy viděl nadšené zapálené mladé lidi, schopné pro pokřivené ideály škodit druhým. Jsou tu však stále. A jsou to třeba buddhisté.

Meditace je jednou z nejstarších, jestli ne úplně nejstarší, lidskou psychohygienickou technikou. Používá se minimálně desítky tisíc let. Na jejích základech lidé založili mnoho filosofií a systémů víry. Jenže filosofie, náboženství a systémy víry pokřivují pohled na skutečnou podstatu meditace a začnou z meditace dělat objekt vlastnictví. A o ten je třeba bojovat!

Meditace jsou mojí přirozeností. Něčím, co nepotřebuji dělat. Meditace se jen děje. Možná je to nadání, možná předlouhá zkušenost. Ale co je podstatné, nikdy by mě nenapadlo, že je meditace moje. Že ji vlastním. Ani nápad. Rád se o ni podělím se všemi.

Ať je technika jaká chce, je meditace dědictvím lidstva, na které nemá nikdo soukromý nárok. Zvláště když si uvědomíme, že tyto techniky jsou od toho, aby pomáhaly. A jestli chce někdo techniky meditace vlastnit, znamená to, že chce upírat ostatním lidem tento nejzákladnější princip pomoci. A to se může dít jen pro nějakou víru ve výjimečnost.

Právě kvůli meditacím, které pořádám v létě pro pár přátel a jejich rodiny, jsem se dostal do konfliktu s chlapci a děvčaty z největší meditační školy tibetského buddhismu u nás. Ani nevím, kdo to spískal, protože jsou všichni ukrytí za organizací a svým jménem nevystupují. Ale jde jen o obyčejnou šikanu a nátlak, který je veden ve jménu víry. Na sociálních sítích se plácají po zádech, lajkují se a notují si stále dokola omýlanými frázemi plnými nepravd.

Zaslepenost s jakou všichni vystupují je hodná obdivu. Hrdí by na ně museli být i soudružky a soudruzi z SSM. Tolik zapálených a všehoschopných mladých lidí, aby pohledal. Díky této žabomyší kauze, která v myslích některých lidí, nepopírám, může přerůst do galaktických rozměrů, se ukázal jasně jeden zásadní fakt: Že kdo nemedituje s námi, medituje vlastně proti nám! A s tím je třeba rázně zatočit.

Přesto zas a znovu vyzývám, i když na mé výzvy reagují jen najaté advokátní kanceláře: „Vylezte z křoví své organizace, zahoďte luky a šípy chatrných právních zbraní a pojďte si popovídat osobně. Bez advokátů v zádech. Jsme lidé.“

Já se tedy jako člověk cítím. A vy? Cítíte se být lidmi, nebo u vás už převládl pocit, že jste něco víc? Že vaše hodnota díky buddhismu a meditacím je větší než hodnota ostatních? A co by mohlo být víc než být člověkem? Jestli si začneme myslet, že je nadřazena všemu ideologie a filosofie, víra nebo sounáležitost s jakoukoliv organizací, jsme jako lidi v pytli. Vytratí se rychle lidství a osobní svobodu zaměníme za anonimitu a bezpečí organizace. Jsme pak schopni ztratit soucit, být bez svědomí a začít škodit ostatním. Chceme vlastnit a ovládat. Přikazovat a rozdělovat role. Ve jménu ideologie, kterou jsme přijali, jménem organizace, jejíž jméno nosíme místo svého. A to je velká škoda.

My sami vytváříme náladu ve společnosti. Divíme se, jak se k sobě chovají politici, úředníci, podnikatelé i obyčejní lidé. Že si nadávají, podávají na sebe žaloby, že se snaží jeden druhého zničit nebo alespoň ponížit. Ale vždyť i my se tak už chováme. Když přistoupíme na tento odlidštěný princip komunikace, kdo to zastaví? Nějaké ministerstvo, které nám to zakáže? Úředník, který vydá oběžník, vzejde z toho nová vyhláška a pak nový zákon? Právně závazný předpis: Buďte zase lidmi? Toho se nedočkáme.

Všechno se přece dá vyřešit setkáním. Člověka s člověkem.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | středa 15.11.2017 20:53 | karma článku: 22,33 | přečteno: 1170x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zabíjí nás exekuce – otevřený dopis ministrům a předsedům vlády a parlamentu

Někdy nestačí jen tak sedět, ale je potřeba udělat alespoň něco. Tohle je první krok k tomu dát vědět našim politikům, že exekuce jsou skutečný problém, a že s tím budou muset něco dělat. Protože problém mají voliči.

23.2.2017 v 19:34 | Karma: 37,07 | Přečteno: 2626x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Zemřel jeden z nás aneb Smrtící exekuce

Dostali jste se někdy do neřešitelné životní situace? Nervy na pochodu, reagujete zkratkovitě. Možná je to jen okamžik, a vše se pak uklidní. Ale někdy vás okolnosti – tady exekuce – dovede až ke krajnímu řešení. K sebevraždě!

23.2.2017 v 18:22 | Karma: 41,08 | Přečteno: 3338x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Exekutor vrací úder! Ale za co???

Představte si, že jedete po městě trochu rychleji. Kamery jsou na každém rohu. Přestupek. 300 korun nikoho nezabije. Ale úředníci vám (náhodou?) nedají o pokutě vědět. A po čase vám exekutor zablokuje účet. Že je to absurdní?

20.2.2017 v 13:37 | Karma: 38,25 | Přečteno: 1995x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Až vás dostane exekutor

Jen si to představte, že zdědíte podíl na domě po vaší babičce. No, dnes spíš na ruině. Ale s tím kusem ruiny i nějaké ty dluhy po strýci. Je pátek odpoledne a najednou vám přijde smska, že máte zablokovaný účet. A vaše žena taky!

17.2.2017 v 18:10 | Karma: 45,22 | Přečteno: 6352x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Temná strana voličů

Zdá se, jako by se voliči zbláznili, že volí takové politiky, kteří jsou jen přehlídkou nectností. Podvádějí, lžou, manipulují, kradou, jsou pohrdaví, sobečtí, arogantní, namyšlení... A přesto je budou podporovat zas a znovu. Proč?

10.2.2017 v 17:38 | Karma: 17,13 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz