Ať zaplatí, kdo udělal chybu – A co Babiš?

Ministr financí řídí nekompromisně své podřízené. Vede úředníky k zodpovědnosti za chyby. Za chyby se přece platí. Mělo by nás to těšit, protože to znamená, že ministr zaplatí miliardy za chybu. Tou je zavedení předraženého EET.

Nakoupil jsem jídlo na víkend a všimnul si, že nákup je dražší než jindy. Kupujeme pořád to samé dokola a tak mě změna ceny zaskočila. Lámal jsem si s tím hlavu, čím to je. Až mi to došlo. Vždyť já i vy platíme za zavedení EET.

Jak se ukázalo, všichni v tomhle státě platí. Když uděláte chybu, bude vás to stát peníze. Hodně peněz. A to i když jste chybu neudělali. Jen jste nevěděli, že za něco hrozí postih. Je to vlastně takový přirozený trest a český sport. Děláš chyby? Zaplať! Je jedno, jestli jsi v tom nevinně, nebo jen nejsi schopen dodržet nesmyslné předpisy a zákonné normy.

Naše peníze jsou tu od toho, aby nás někdo nutil je odevzdat. Když nezaplatíte hned, za pár týdnů bude z tisícikoruny sedminásobek a za pár let třeba padesát tisíc. To se nedá nic dělat. Jsou tu úroky z prodlení, odměny za zastupování atd. A kdybychom neměli peníze, nikoho to nezajímá. Budou za nás platit naši příbuzní. Ti určitě ještě peníze mají.

Dnes už není možné vyjmenovat, jaké pokuty a za co nám všem hrozí. Tím pádem máme problém, že už můžete udělat chybu úplně všude a kdykoliv. Stačí velmi málo k tomu, abychom se dostali do rozporu s vyhláškami a zákony, které zákonodárci dovedli k absurdní dokonalosti.

Ale pozor, ani úředník nemá úplně klidný život. Za chyby v řízení, kdy úřad nevymohl co měl a přišel o peníze, budou úředníci nově platit. Výběr sankcí na úřednících se každým rokem zlepšuje a jednotlivá ministerstva vybírají až stovky tisíc korun ročně. Nechtěl bych být dnes úředníkem. Aby jim vůbec zbylo na živobytí, když některé přehmaty mohou vést ke statisícovým „ztrátám“.

Když už tedy někdo nastavil systém tak drsně, jak funguje, a za všechno je potřeba zaplatit, měli bychom chtít po ministrovi financí, aby zaplatil za zavedení EET. Je třeba si přiznat, že výběr daní se díky této technologii zvýší jen nepatrně a peníze se do státního rozpočtu nevrátí. Ani za šest let. Třicet miliard, které nás jeho nápad stojí, jeho chyba, kterou prosadil přes nesouhlas velké části lidí, přece nebudeme platit my. Nebo ano? Nepřijde vám to nemorální?

Jestliže je ministr financí důsledný vůči svým podřízeným a nechá je pykat za jejich chyby, měli bychom být důslední tentokrát my a chtít vrácení peněz, o které nás jeho hloupý nápad připravil.

Ministr financí nám vnutil představu, že bude řídit stát jako firmu, a protože je šéf, může všem poroučet. Ale on není šéf. Jeho šéfové jsme my, lidé, občané, voliči. A uvědomte si, že je nás většina, kdo jeho stranu nevolili.

Vystavme mu účet na třicet miliard za jeho pochybení. Věřím, že se mu to nebude líbit. Ale měřit se musí všem stejným metrem. Jinak za jeho chyby budeme zase platit my. Lidé, kteří mají nejnižší platy v celé Evropské unii.

A to se mi nelíbí. Vám snad ano?

Mirek Vojáček

P.S.: Jestli nechce zaplatit ministr, můžou se na něho složit jeho voliči. Že ANO?

Autor: Mirek Vojáček | čtvrtek 2.3.2017 12:52 | karma článku: 34,44 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67