Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nalhávání a lhaní

Stálí návštěvníci tohoto blogu si toho dozajista všimli. Na čas jsem se odmlčel. Vysvětlení je prozaické. Málo času. Nejen česká vláda plnila povinnosti, plynoucí z našeho předsednictví Evropě. Tak, jako v posledních měsících a týdnech jsem se nenacestoval už dlouho. Naposledy o prodlouženém víkendu, kdy jsem pro prezidentovo zaneprázdnění a proto, že se u nás právě střídali premiéři, odjel reprezentovat republiku při inauguraci nového jihoafrického prezidenta.

Závidět není na těchto cestách co. Dlouhé přelety, hotelové pokoje, časově omezená jednání v kongresových sálech a kancelářích politiků různých úrovní. Nasát skutečný život, který probíhá za okny jednacích síní v podstatě není kdy. A přesto se po mnoha návratech zdá, že u nás doma žijeme problémy, prezentovaná médii coby osudové, byť v porovnání s chodem světa jen kousek za našimi hranicemi velmi rychle chřadnou na úbytě.
Příkladů je řada. Nejnovější. Kontroverzní výtvarník demontuje v Bruselu svou ještě kontroverznější obří plastiku. Prý ji stvořil pro Topolánkovu,  nikoliv Fišerovu vládu. Měl jsem za to, že dílo mělo reprezentovat naši  republiku. Asi jsem si jen něco nalhával. S onou ostudou přepřáhnutí vládního spřežení se to má podobně. Ani na minutu nepochybuji o tom, že nové vládní seskupení dokáže nahradit předchůdce i v jejich evropských rolích. Stále dokola opakované stesky nad neseriózností vyslovení nedůvěry bývalé vládě v takový čas nemá s evropskou, nedejbože světovou realitou nemá co dělat. S čím má co dělat, je spíše sílící předvolební kampaň. Proč se to takto otevřeně nepředloží nevím. K čemu to lhaní a nalhávání o celoevropské ostudě, za kterou, kdo jiný, nesou prý vinu sociální demokraté a prezident návdavkem. Marně jsem hledal komentáře, ve kterých by byla byť jen malá zmínka třeba o tom, že reprezentuji-li Evropu, neznamená to, že doma se mohu chovat arogantně a přezíravě a že mi takové chování projde. Místo těchto úvah je nám ještě dnes nalháváno, že v zájmu řízení Evropy se mělo nad domácími vládními kroky přivřít ne jedno, ale hned obě oči.
Také jsou za námi významné májové dny. Už pár let po sobě se účastním oficialit s nimi spojených. Pozoruji, jak rok od roku klesá počet obyčejných lidí, kteří se vzpomínkových akcí účastní. Je to jejich chyba? Není. Vůbec se jim nedivím. Historii spojenou s koncem války v našich zemích se nám politikům, ale především médiím za posledních pár let podařilo natolik zamotat, že lidé pomalu nevědí, co a proč by měli slavit. Zavedli jsme oslavy konce války, jenže ta u nás prokazatelně pokračovala i po 8.květnu a i po tomto datu umírali lidé. Podařilo se téměř zamlčet fakt, že podstatnou část naší země osvobodila Rudá armáda, stejně tak dobře, jako skutečnost, že i v té Plzni za svobodu padli především čeští povstalci, kteří Američanům umožnili vstoupit do už v podstatě osvobozeného města, řízeného českým revolučním výborem. Zkrátka se mi nelíbí takovéto nalhávání, ba i přímé lhaní. Není výrazem dneška. Bylo tu už i v minulosti, ale nikdy nic dobrého nepřineslo.
Ještě jeden fakt mne dneska zaujal. Tažení předních umělců proti bulváru. Osobně jsem hlasoval pro zákon, jemuž se říká náhubkový. Opravdu si myslím, že by do médií neměly pronikat věci z nedošetřených kauz. Navíc jsem přesvědčen, že by média, hovoří-li o právu na informovanost, měla přece jen nést za obsah svých informací odpovědnost. Protestující umělci, když hovoří, že bulvár u nás otevřeně lže a že si vymýšlí, mne jen utvrzuje v myšlence, že zdaleka ne vždy přináší zcela pravdivé informace ani tzv. seriózní tisk. Ale jsem pro diskusi, možná i pro novelu daného zákona. Jsem pro absolutní svobodu tisku za předpokladu, že tu tíhu média sama unesou. Co tím myslím? Prostou a obyčejnou odpovědnost za to, že nebudu publikovanými informacemi veřejnosti něco nalhávat, či ji přímo lhát! Jak prosté.   

Autor: Miloslav Vlček | úterý 12.5.2009 18:43 | karma článku: 18,77 | přečteno: 2498x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Každá iniciativa musí být přece po zásluze potrestána

Dívám se kolem sebe. Prezident Havel tomu kdysi říkal blbá nálada. Mě se spíše zdá, že to negativismus číhá za každým rohem a kolemjdoucím sedí pevně za krkem. Skoro bych se bál zeptat: Umíme ještě něco ocenit? Umíme se ještě z něčeho těšit? A odpovědět si musím: Asi ne. Co by se u nás neudělalo, co by se nenavrhlo, vše je špatně. Mistrovství světa, snaha řešit poslanecké absence, exekuce dávek neplatičům, kritika mezinárodních finančních a ratingových institucí. Pokračovat by se dalo a že by to byl dlouhý seznam!

3.3.2009 v 13:13 | Karma: 23,20 | Přečteno: 2713x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

"Agronom" a jeho plán

Žiji v domnění, že někoho zesměšnit není to samé, jako si z někoho v dobrém utahovat. Ale kdo ví, třeba můj smysl pro humor není tak vytříbený, třeba ho postrádám. Možná ale ne, protože i ministr Langer mi minulý týden jistou míru pro humor přiřknul, to když televizním kamerám řekl, že usmát se mě viděl snad třikrát. Tak tedy, aby bylo jasno. Umím se smát. Je-li čemu a je-li kde. Kousku ministra vnitra jsem se nezasmál. Snad kdyby byl pronesen kdesi v soukromí a po desátém panáku, pak dejme tomu. Ale žertu ve stylu poněkud zastydlého puberťáka za stolem kantora před zahájením vyučování se mohli smát jen poněkud stejně zastydlí „spolužáci“.

23.2.2009 v 17:51 | Karma: 18,99 | Přečteno: 2531x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Je na čase zvednout prestiž učitelů

Učitelé si naší podporu a pomoc zaslouží. A měla by přijít co nejdříve. Nejlépe hned. K celospolečenské podpoře jejich autority nejsou třeba nové zákony. Vyžádá-li si následná pomoc legislativních opatření, jsem pro.

5.2.2009 v 15:29 | Karma: 15,98 | Přečteno: 2597x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Proti krizi jinak. A hlavně společně

Cítíme, že je to potřeba, ale neděláme s tím nic. Chceme vést Evropu a chováme se na svém vlastním dvorku hloupě. Místo toho, abychom dávali nejlepší evropské mozky dohromady, i ty domácí oddělujeme pěkně jeden od druhého! Expertů na ekonomiku tu máme podle všeho spousty. Má je vláda, má je opozice, vlastními znalci se chlubí také odboráři, a to není výčet konečný. Pravdou však je, že naslouchat chceme jen těm svým. A ještě je navíc nutíme myslet ve vymezeném koridoru a zhusta tak, aby jejich řešení navrátilo předcházející stav, tedy stav, jemuž jsou cyklické krize vlastní.

27.1.2009 v 11:26 | Karma: 15,44 | Přečteno: 2240x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Česku chybí Obama

Spojené státy mají svého 44. prezidenta. Inaugurace sice proběhla na můj vkus až příliš v hollywoodském stylu, na druhou stranu však, jak se pokusím vysvětlit níže, právě tohle USA, jejich obyvatelé i nový prezident nyní společně potřebovali. Dokonce bych dodal, že to potřeboval celý svět, který se díval v přímém přenosu.

23.1.2009 v 10:51 | Karma: 21,51 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik