Potopí prasata Evropu?

PIGS v angličtině znamená prasata. V aktuelní bankovní hantýrce evropských bankéřů  ale tato zkratka, aniž by skrývala pejorativní význam , byla vytvořena ze začátečních písmen skupiny zemí Portugal, Irland,Greece, Spain.

Prasečí země Portugal, Irland,Greece, Spain.

PIGS jak známo ohrožují  svými dluhy finanční stabilitu EURA a Evropy jako takové. A většina investičních bankéřů už má tyto čuníky na černé listině s poznámkou „PIGS = nepůjčovat“!!

První prase které tak půjde na porážku, bude zřejmě Greece (Recko). V březnu bude muset najít 30miliard!  EUR aby splatilo část svých dluhů,  v opačném případě vyhlásí insolventnost se všemi důsledky pro všechny ostatní prasata i neprasata.  Stručne řečeno,  pokud toto „prase“ neuplatní  svůj úpis dluhopisů, nebude schopné dostát svým závazkům,  tak většina bank v Evropě, které drží miliardy v dluhopisech „Greece“,  je přesune do odpisů se všemi důsledky. Ceny akcií bank půjdou do chlívku a banky na porážku. Euro a s ním spojené měny půjdou do kelu a dolar nahoru. Za této situace neuplatní dluhopisy ani ostatní čuníci, jako je např. Spanělsko, a že je to čuník pořádný,  už asi brzy uvidíme. A to si pište, že Spanělsko  vydání dluhopisů k refinancování svého dluhu bude určitě potřebovat. 

Jak známo relativně nesilnější ekonomiku má Německo, které je jediné schopno půjčit, ale chce mluvit do toho co s půjčenými penězi řecký čuník udělá.  Poslední antiněmecké nálady v Recku nedávají moc optimismu na řešení, protože jak známo i z českého příkladu, socialista si nevidí ani na konec svého nosu.

S pocitem masochismu můžu říct: Ceská republika z toho může  jen těžit, protože v monster chaosu který vypukne,  už bude celkem jedno,  koho v květnu zvolíme, protože náš státní  dluh už nebude nikoho zajímat.  Jediné štěstí máme, že naše písmenko C (Czech) mi do žádné zkratky nezapadá.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Doubrava | sobota 27.2.2010 21:40 | karma článku: 22,27 | přečteno: 1647x
  • Další články autora

Miloslav Doubrava

Bajka z moderní domácnosti

22.3.2016 v 16:48 | Karma: 14,96

Miloslav Doubrava

Zaragoza

27.5.2014 v 23:41 | Karma: 15,09

Miloslav Doubrava

marné naděje

5.6.2012 v 11:30 | Karma: 8,99