Namibia, vodopády Epupa

V dnešní zimě, doporučuji malý výlet do Afriky. Severní hranici Namibie tvoří řeka Kunene, takový skoro Dunaj, o kterém asi moc lidí v ČR neví, přitom je to řeka dlouhá 1500km a teče podél Angolsko Namibijské hranice do Atlantiku. Pro turisty je to většinou velká zajížďka, ale kdo ji podstoupí nelituje. Posuďte sami.

Cesta na sever Namibie je dlouhá ale krásná. Toto je hlavní silnice, potkáte na ní tak 20 aut za den, většinou turistů, místní mají tak akorát oštěpy.

Po cestě jsme náhodou zahlédli nenápadnou odbočku do stepi s nápisem School, tak jsme neodolali a po několika kilometrech jsme uprostřed absolutně ničeho našli skupinu dětí v jakési boudě, která byla regionální školou. Děti v ní bydlely, protože to měly několik dní pěšky do svých vesnic. Nevím to určitě, ale myslím,  že na ditě se vždy složila vesnice, zaplatila školu, něco dá vláda a jeden vyslanec osady mohl "studovat".

Pro děti byla návštěva bíleho muže a ženy asi úžasná událost. Pro nás taky, protože děti nám ve třídě zazpívaly písničku, za kterou by se nemusel stydět přední jazzový vokal, fázově posunuté mnohohlasy byly samozřejmostí.... na oplátku jsme jim zakňourali dvě naše lidovky, asi nevěděli, jak mají správně znít, tak se jim to taky líbilo. Furt lepší než hodina matematiky.

Ale musíme dál, čekají nás vodopády Epupa, na řece Kunene. Tvoří hranici mezi Angolou a Namibií...Je večer a fotit se to prostě musí....

měli jsme štěstí, nedávno pršelo a vodopády mají hodně vody....

V této oblasti žije kmen Himba, myslím,  že zbývá posledních pár roků vidět je v jejich prostředí žít tak, jak žijí asi tisíce let. Bohužel, časté navštěvy turistů, podmíněné bakšišem pro náčelníka zřejmě povedou k jejich kulturní záhubě.  Navštěvu organisují místní černoši, kteří si Vás většinou sami najdou a za poplatek pro sebe zprostředkují fotosafari ve vesnici. Náčelnikovi se ovšem musí přivést naturálie, v našem případě jsme moc nesmlouvali a tak to byl pytel kukuřičné mouky, nějaký rostlinný olej, asi 10kg cukru a tabák.

....

odměnou je pohled na místní krasavice. Krasavci asi někde v savaně pásli dobytek, ve vesnici byly jen ženy a děti. Mně to nijak nevadilo.

Dívky, pokud jsem posunkům rozumněl mají asi tak 14 let, jsou namazané směsí hlinky a hovězího loje, smrad je to strašnej, (k vodě daleko.)

děti jsou všude stejný, tyhle už asi věděly, že turista chce vidět pořádný divochy.

Na závěr nás místní průvodce pozval do své vily, kde žije s manželkou a 2 dětma. Ve předu vidíte kuchyň a vzadu je z větví obývák. Kolem ouhor... Tak buďte rádi, kde jste.

....

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Doubrava | čtvrtek 2.2.2012 16:50 | karma článku: 19,59 | přečteno: 2243x
  • Další články autora

Miloslav Doubrava

Bajka z moderní domácnosti

22.3.2016 v 16:48 | Karma: 14,96

Miloslav Doubrava

Zaragoza

27.5.2014 v 23:41 | Karma: 15,09

Miloslav Doubrava

marné naděje

5.6.2012 v 11:30 | Karma: 8,99