Jak si stanovím kurs EUR v jakýkoliv budoucí den (návod pro prostý

Experti České spořitelny nedávno zveřejnili jaký kurs KČ versus  EUR bude za 6 měsíců: Je to 25.10. Tato zpráva mne zaujala a jsem přesvědčen,  že většina obyvatelstva by si chtěla  umět určit kurs i třeba za 5 měsíců, nebo za 8 měsíců.

miloslav doubrava

To jistě jde,  ale museli bychom znát matematický vzorec,  který tito  experti použili a nebo dokonce matematický model,  kterým tuto vědeckou prognózu vymodelovali. Po krátkém pátrání jsem zjistil,  že tyto aparáty jsou natolik složité, že pro normálního a zejména nepřizpůsobivého občana jsou nepoužitelné a stávají se nástrojem pro úzkou vrstvu elit z MatFyz, která z ní profituje a nepřizpůsobivé občany  tím diskriminuje. 

Viz  malá ukázka úvodu k  modelu:

rst= m0 . rsi-1 +(1-mo) . [rrt eq + Etx.PI.4t+4 + m1 . (Et .PI4t+4 -PItTar) +m2 . ygapt1] + epst

Laxton and Scott  summarize this as follows: "Perceptions of reasonable ranges for parameter values will gradually be refined over time. This should be done judgementally after reviewing available evidence,  such as: (1) unrestricted estimation; (2) more-restricted estimation; (3) empirical evidence from other sources (estimation of disaggregated models and information from Input-Output Tables would be an example); (4) information from Input-Output Tables; (5) a thorough analysis of system properties; and (6) an evaluation of potential Type I and Type II policy errors."

Prostí lidé a  hlavně nepřizpůsobiví občané potom neví,  kdy je výhodné sociální dávky směnit na EUR a odkočovat do EU.  Rád bych proto zveřejnil vzorec, který je značně jednoduší a použitelný  i pro nepřizpůsobivé vrstvy obyvatelstva. Tento vzorec sice používal Cimrman pro výpočet rychlosti koněspřežky, ale co se  s nim počítá,  není v tomto okamžiku podstatné, pro naše potřeby je důležitejší , že je jednoduchý a výsledky kursu dává stejně spolehlivé.  Po určité transpozici proměnných původního vzorce,  vypadá vzorec pro stanovení kursu takto:´

Kurs_love = (Rvk + Rts)/LOG1000

Vysvětlivky:                        

Love_kurs je kolik korun musím dát za 1 EUR.

Rvk = max rychlost větru na Klínovci v km/h, 6 měsíců před datumem ke kterému chci znát kurs. Údaj lze zjistit na http://www.chmi.cz/

Rts = rychlost tramvaje ve Spálené ulici, na dni nezáleží, je to prakticky konstanta 5km/h

Log1000 = dekadický logaritmus čísla 1000. (Nepřizpůsobiví občané mohou pro zjednodušení použít číslo které representuje jejich známku z chování na posledním vysvědčení které obdrželi. Výsledek bude prakticky stejný).

Pokud vám  kurs  vyjde mimo rozpětí 19.10 až 33.20  a ve škole jste se chovali vzorně, jedná se pravděpodobně o nepravděpodobný výsledek a je třeba udělat korekci:

  1. buď si   v knize „Miloslav Valouch  Tabulky konstant" místo log1000 najdete logaritmus jiného čísla, metodou pokus omyl. Hledáte  a dosazujete do jmenovatele  tak dlouho,  až je výsledek kursu pro Vás výhodném. Pozn. Pro nepřizpůsobivé: knihu lze snadno čornout v jakékoliv Městské knihovně.  (V Chomutově a Sokolově  už ji nemají)
  2. nebo, místo rychlosti větru pro daný den  na Klínovci Rvk použijete rychlost svého vlastního větru. Rvv, ale POZOR v cm/s! Pokud jste si vítr ten den neměřili, udělal to za vás Microsoft  přes zabudované čidlo ve Vistách a údaj lze zjistit na:  http://www.mywind.microsoft.com/ , Password: datum ve tvaru ddmmyy ,  ID: Vaše rodné číslo.

      Pokud rodné číslo nevíte, nebo neumíte s internetem, poradí Vám tisková mluvčí        Vašeho ministerstva.  Pozor: na počítači musí být legální kopie Windows.

Uvedený postup dává stejně spolehlivé výsledky jako matematický model expertů České spořitelny, avšak je evidentně jednodušší.

Přeji Vám všem příjemné cesty po EU.

Main literature:

- Schlag, Ch., Branger, N.: Zinsderivate - Modelle und Bewertung. Springer-Verlag, Berlin, 2004.

- Brigo, D., Mercurio, F.: Interest Rate Models - Theory and Practice. Springer-Verlag, Berlin, 2001.

- Rebonato, R.: Volatility and Corelation. John Wiley, Chichester, 2004.

- Björk, T.: Arbitrage Theory in Continuous Time. Oxford University Press, Oxford, 2004.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Doubrava | úterý 24.2.2009 15:45 | karma článku: 14,42 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Miloslav Doubrava

Bajka z moderní domácnosti

22.3.2016 v 16:48 | Karma: 14,96

Miloslav Doubrava

Zaragoza

27.5.2014 v 23:41 | Karma: 15,09

Miloslav Doubrava

marné naděje

5.6.2012 v 11:30 | Karma: 8,99