Zloději vašich životů

Když před osmi lety natočil režisér Daniel Caruso thriller Zloděj Životů, jistě netušil, že v Čechách vyroste politik, který si děj tohoto filmu vezme jako svou marketingovou bibli.Děj filmu je prostý. Americkým středozápadem se potuluje kdosi, kdo vraždí tak, že na sebe bere identitu své nové oběti, takže policie je vždy o vraždu pozadu, neboť odhalí totožnost jen té předchozí.

Obávám se, že právě touto cestou se snaží vydat i nejvyšší guru politicko-obchodního projektu, zvaného poněkud eufemisticky „věci veřejné“. Do své maršálské torničky tu přibalil huránárodovecké křepčení a´la Bátora, tu sociální citlivost konzervativců chtějících školné, tu nejlepší tradice kmotrů naoko bojujících s korupcí a není divu, že začal pošilhávat i po programu nejsilnější politické strany. Neboť na co jiného by císaři Napoleonu I. Bonaparte, používajícího nyní identitu Víta Bárty z Prahy, byl institut přímé volby, a to včetně přímé volby prezidenta.

Sociální demokracie dlouhodobě preferuje institut přímých voleb a institut referenda jako jeden ze základních pilířů občanské společnosti. Byly a jsou to pravicové strany, které se tomuto vždy bránily. Není mi proto jasná dedukce, kterou faktický šéf Věcí veřejných použil v nedávném rozhovoru pro deník Právo, když tvrdil, že ČSSD v Senátu odmítne přímou volbu prezidenta proto, aby si  - spolu s komunisty – prosadila svého kandidáta. Zamýšlím se, kdo by asi byl oním kandidátem. Že by Bobošíková, na níž se posledně shodli komunisté s částí pravice? Nebo že by už příští pravicový prezident, nemusel být vděčný poslancům KSČM, jako se to stalo při volbě minulé?

Osobně si myslím, že si asi vládce VV ve svém ataku spletl stranu, když jedním dechem říká, že nás, senátory ČSSD, opakovaně žádá o vyjádření, jakým způsobem naložíme s návrhem přímé volby, a druhým dechem dodává, že pokud si dovolíme do poslaneckého návrhu sáhnout, tak přímá volba nebude. Říká se tomu vydírání naruby, neboť přímá volba prezidenta by nebyla až poté, co by koalice odmítla případné změny, které bychom do zákona o přímé volbě prezidenta navrhli v Senátu. Neupírejme Senátu využívání legislativních pravomocí při tvorbě zákonů. Je to pojistka vůči slepencům, jaké občas opouštějí Sněmovnu. (Viz příklad nedávné doby, kdy Senát zabránil tomu, aby si u nás loterijní firmy udělaly daňový ráj.) Na bezduché kývání slouží jiné instituce - například Rada Věcí Veřejných. Až bude Senát projednávat tento citlivý zákon, měnící Ústavu ČR, učiní tak s veškerou odpovědností vůči svým voličům i politickým proudům, které reprezentujeme. Bez ohledu na střílení od boku jednoho vrchního detektiva.
Když „hrdina“ filmu Zloděj životů dokonal své dílo, převzal novou identitu se vší důkladností. Není divu, že i kandidát VV do „stranických primárek na Hrad“, jak řekl V. B. v rozhovoru (mimochodem jako by se na Hradě vůbec měly nějaké stranické primárky konat…) by se měl jmenovat stejně jako minulý kandidát ČSSD. Profesor Jan Švejnar.

A co bude následovat příště? Jste proti privatizaci zdravotnické péče? Pak volte VV. Máte dost koaliční vlády národní nezodpovědnosti? Ovšem, Věci Veřejné jsou tu pro Vás.
Dokonalý plán podivného lidského chameleona v americkém filmu zastavila až krásná agentka FBI Angelina Jolie. U nás bude skutečnost asi méně krásnější, ale o to průraznější. Konečnou stopku hnutí, které tak rádo mění barvu svého dresu, dají voliči. Zatím VV nevolí pouze 98 % z nich.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Janeček | pondělí 23.1.2012 18:03 | karma článku: 11,62 | přečteno: 815x