Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je vlastně pirát?

Když policisté provedli před rokem v úterý 11. prosince na studentských kolejích ČVUT na pražském Strahově zátah na počítačové piráty byl jejich zásah prezentován jako likvidace počítačových pirátů. Při akci Premiéra zadrželi v celé republice sedm osob. Dva zadržení skončili ve vazbě. Byl takový zásah opodstatněný? O tom rozhodnou právníci. Zákony jsou jedna strana mince, druhá strana je v otázce morálních a etických hodnot.


O co na Strahově vlastně šlo?


Šlo o další zásah proti tzv. warez scéně (předchozí proběhl například v srpnu). Na ní působí skupiny lidí, kteří prolamují bezpečnostní kódy k programům, filmům na DVD či hudebních nosičích. Ty pak dál poskytují přes FTP server k dalšímu kopírování, například přes sítě peer-to-peer (P2P).


Co to je warez ? Skupina získá kopii softwaru, například filmu nebo počítačového programu, předá ho programátorovi, který z něj odstraní ochranu proti kopírování. Tuto podobu pak předá dál lidem, kteří ji umístí na FTP server, kde k ní mají přístup další lidé. Skupina ze svého počínání nemá většinou žádný zisk.


Jde o peníze


Přesto jde právě o peníze (a ne malé) a zdá se, že začíná přituhovat. Normálně bych i já tvrdil, že každý, kdo chce něco získat, musí za to zaplatit. Jenže v tomhle případě a hlavně pokud se týče autorských práv, to tak zřetelné není. Málokdo totiž ví, že hudebnímu průmyslu platíme výpalné i z toho, co od něj nenakoupíme. Také jsem o tom neměl tušení, až jednou při prohlížení jednoho z množství letáků jsem si všiml odkazu na dvě zkratky. Symbol PHE zná už snad každý (Poplatek za Historická Elektrozařízení), vedle něj se však krčila zkratka jiná (je odlišná v různých letácích) - poplatek za autorská práva. Když jsem si šel koupit balík čistých CD i tam stálo: včetně autorských poplatků. Jak může někdo vybírat autorské poplatky za něco, co je čisté a na co si nahrávám například já fotky z cest? Ono nejde jen o CD, jde o tiskárny, paměťová média, prostě vše, na co dosáhla úhradová vyhláška č. 488/2006 a autorský zákon č. 121/2000 Sb., novela 216/2006 Sb. (viz tabulka dole). Ačkoliv je oproti ostatním zemím Evropské unie šíře poplatků nebývale vysoká (mnoho zařízení, nyní uvedených ve vyhlášce, v civilizované Evropě zpoplatnění nepodléhá), nezbývá prodejcům než dodržet dikci zákona a poplatky přenést na koncového uživatele.


Takže studenti si vlastně soubory stáhli na média (kromě softwaru policisté zadrželi i paměťová média, na nichž byly desítky terabajtů dat), která si u autorských svazů předplatili. Je v pořádku po někom chtít za jednu věc dvakrát zaplatit? A kdo vlastně stál za uvedeným policejním zásahem? Mezinárodní asociace hudebního průmyslu. Takže další dobrá zpráva, zatímco státní zastupitelství u nás řídí Čunek, Severa (který vynesením tajných dokumentů měl možná spáchat jen přestupek) a Bursík. V jeho případě státní zastupitelství zrušilo jeho šetření, protože policie vlastně nemá dost důkazů, na druhou stranu státní zastupitelství dává podnět Finančnímu úřadu pro Prahu 1 - takže buď si dělají legraci, nebo tam něco je a u státních zástupců se pohnulo svědomí?


Pokud však někdo ukradne písničku, nastoupí policejní komando a dotyčného zavřou - protože policii u nás řídí nějaká Mezinárodní asociace! Tomu se musím smát. Někdo ukradne písničku, jde do vazby, ale někdo ukradne miliardy a ještě se směje...


Ombudsman se k tomu také vyjádřil: Ochránce v této souvislosti zdůrazňuje, že způsob zpoplatnění, především co se týče tzv. flashdisků a přenosných harddisků, by se mohl časem dostat do rozporu s principem přiměřenosti. Je totiž zřejmé, že v této oblasti techniky dochází k prudkému zvyšování kapacity paměťových médií. A nepomůže ani ve zdejší kotlině obvyklé zaklínání se Evropskou unií: Veřejný ochránce práv oproti předběžnému posouzení předmětné materie nedospěl k závěru, že povinnost zavést systém zpoplatňování nenahraných nosičů ukládá České republice Směrnice 2001/29/ES. V tomto směru jde o jistý autorskoprávní mýtus , přičemž i sám ochránce byl překvapen tím, že ne všechny členské státy ES mají zavedeno zpoplatnění nenahraných nosičů (kopírovací techniky) a že i Evropská komise vyjadřuje vůči některým formám zpoplatnění své výhrady. Přes námitky se však ombudsman proti vyhlášce nepostavil, ale bude vše nadále sledovat (zřejmě Mezinárodní asociace dýchla i na jeho krk).


Síť autorských poplatků přituhuje


Platit za něco, kde nic není, a co použiji pro svou potřebu, své duševní vlastnictví, mi připadá nejen nemorální, ale silně mi to připomíná desátky, ale ty snad u nás už byly zrušeny. Nebo se pletu? Nějak tak si představuji naplnění pojmu vykořisťování.


Přeji klidné a tiché Vánoce. Proč tiché? Protože veřejná prezentace hudby musí být v Čechách ohlášena Ochrannému svazu autorskému. Takže vánoční koledy zpívejte potichu, nejlépe v koupelně, abyste dárky nemuseli rozbalovat v policejní cele... Ale vážně. Je načase odstoupit od principu presumpce viny , popřípadě zvýšit dohled nad zájmovými organizacemi, které poplatek vybírají.


Výpalné pro hudební a zábavní průmysl: z inkoustové tiskárny 45-900 Kč, z jiných tiskáren 120-6750 Kč, z kopírovacího přístroje 120-13 500 Kč, nosič zvuku (např. kazeta) 1,50 až dvě koruny za kus, nosič obrazu (např. VHS) tři až čtyři koruny za kus. CD, CD-RW 0,40 až dvě koruny, DVD, DVD-RW jedna až pět korun, minidisk čtyři koruny.


A dále nezabudované paměťové médium - flash paměti šest korun za každých započatých 512 MB kapacity. Nezabudovatelný pevný disk 10 Kč za každých započatých 40 GB, tedy např. u 320 GB disku se jedná o 80 Kč + DPH. Zpoplatněny jsou pak všechny přístroje a nosiče záznamů (pevné disky), např. tři procenta z prodejní ceny externích CD/DVD mechanik a při kopírování sazba za každou stránku 0,10 Kč za černobílou a 0,20 Kč za barevnou. Odměny jsou uvedeny bez sazby DPH (i stát nechce přijít zkrátka).

(využity podklady prodejce MacZone)

Autor: Zdeněk Milata | neděle 23.11.2008 20:38 | karma článku: 22,14 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Zdeněk Milata

Povolební šachovnice

Výsledek voleb mnohé překvapil. Lidé i politici můžou na ně nadávat, lomit rukama, konat vnitrostranické převraty, stěžovat si, ale to je tak asi vše, co s tím mohou dělat. Opakuje se situace z roku 2010, kdy pravice po katastrofálním Topolánkově působení opět drží moc v naší zemi a je jedno pod jakou barvou či ideologií vládne. Vezmeme-li jako základ výsledek voleb v roce 2010, pak dojdeme k závěru, že dva milióny voličů zde získaly strany jako ODS a TOP 09. Z toho je zřejmé, že to jsou zastánci pravicových názorů i toho co pravice dělá. Vemme si v úvahu, že to bylo po všech skandálech pravice, po tom, co zavedli například krajně nepopulární zdravotnické poplatky. A nechme stranou programové předvolební sliby - postavy hlavních aktérů byly a jsou jasné. I tehdy také pravice utvořila uskupení, které se holedbalo bojem s korupcí a vysálo nespokojené hlasy. Klasická levice v podání ČSSD a KSČM získala o čtyřista tisíc hlasů méně než pravice - jeden milión šestsest tisíc hlasů.

28.10.2013 v 9:29 | Karma: 5,82 | Přečteno: 278x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Milata

Dá Praha 1,9 miliard pro potřeby mateřských škol?

V médiích se objevil návrh radního Prahy pro sociální záležitosti Petra Dolínka (ČSSD) - http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=720038#utm_medium=newsbox&utm_source=centrumHP, kterým chce nějakou formou účtovat za pobyt bezdomovců v Praze ostatním krajům, podle toho odkud tito lidé pocházejí. Jeho návrh připouští návrat jisté formy domovského práva. Podle údajů z magistrátu míří do Prahy nejchudší lidé z Moravskoslezského, Ústeckého a Středočeského kraje. Mají tvořit minimálně třetinu všech lidí bez domova v Praze. Na jednu stranu jde o posun opouštějící předchozí názory Jiřího Janečka (ODS), jenž přišel s návrhem bezdomovce odvézt za město do speciálního městečka. Teď naopak vedení města zkusí lidi bez domova rozptýlit do většího počtu městských částí Prahy. Pořád se toto vše však točí kolem postojů poslankyně za ODS Ivany Řápkové.

6.11.2011 v 16:58 | Karma: 6,33 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Milata

Milovice jsou náš domov

Komunální volby 2010 se nám blíží mílovými kroky. Kandiduji i já do našeho zastupitelstva. Proto jsem tak trošku tvořil. Naše menší prezentace je o Milovicích, co na ni říkáte?

9.10.2010 v 12:47 | Karma: 6,68 | Přečteno: 976x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Zdeněk Milata

I já tam byl

V úterý jsem se i já zúčastnil demonstrace odborů proti asociální politice vlády. V tuhle chvíli nejde jen o nějakých deset procent, jde o to, že je na čase se ozvat, zatáhnout za ruční brzdu. Reakce pravicových politiků mě nepřekvapila. Kolik arogance a zpupnosti dokážou vyplodit, to se jen tak nevidí. Nicméně tím přilévají jen olej do ohně a riskují, že lidem dojde trpělivost a třeba celá republika se zastaví. Rozdělit mezi finanční kapitál na nízkých daních 80 miliard a půlce miliónu lidí vzít "uslintaných" miliard sedm, to vyžaduje hodně drzosti!

22.9.2010 v 14:45 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1923x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Milata

Takhle si pane Johne představujete přímou demokracii?!

Musím souhlasit s prezidentem Klausem co se týče jeho slov o nových stranách. V tom mě utvrdila účast v pořadu Otázky Václava Moravce ze Středních Čech. Ukazuje se, že pro demokracii je nejhorší, když o moc bojují strany, které nejsou složeny z občanů, ale organizované jako bezpečnostní agentura. Mluvím o Věcech veřejných. Již před vstupem do Divadla na Kladně bránili organizovaně zástupci této strany (firmy) vstupu sociálním demokratům, kdy blokovali levou část čekajících, kteří byli ze soc. dem. Obdobně organizovaně postupovali v sále. Jednak si chtěli přivlastnit jednu řadu v sále, ale i jinak se chovali na základě příkazů. Stačilo si sednout mezi ně a hned přišli jejich organizátoři, vyhrožovali, došlo i na osobní dotyky a nátlak.

13.5.2010 v 8:52 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
V současné době jsem krajským zastupitelem Středočeského kraje, místopředsedou Komise pro bezpečnost a IZS a členem Výboru regionální rady regionu soudružnosti Střední Čechy. Jsem členem Komunistické strany Čech a Moravy. Vystudoval jsem řádně magisterský studijní program učitelství pro střední školy historie v kombinaci se společenskými vědami.
Jako člověk, kterého od devíti let zajímá politika, chci psát převážně o politice a věcech s ní souvisejících. Jsem přístupný všem názorům, které odpovídají podstatě člověka. Nemám rád předsudky a lidi hodnotím především podle toho jací jsou uvnitř a zda myšlenky jsou jejich vlastní a zda mohou lidstvo posunout dál, nebo mu nastavují zrcadlo. Nemám rád papouškovače nebo příslušníky stád. Člověk je jedinečná bytost a každý má právo být slyšen a hodnocen podle kvality názoru, který prezentuje.
src="http://toplist.cz/count.asp?id=874217&logo=mc" border="0" alt="TOPlist" width="88" heig

Seznam rubrik