78| Příběh sestřičky Terezy I. - díl 8.

Vypadá to, že vztah Terezy a Michala skončil. Ona odjela k moři - on na chmelovou brigádu. Že se tam seznámil s jinou sestřičkou? S Petrou? To je možné, ale rozhodně už jiný příběh. Ale něco mi říká, že tenhle ještě nekončí...  

POHLED OD MOŘE

Ve čtvrtek, po návratu z chmelu nalézám v pokoji na stole pohled s motivem moře! Hned mi je jasné, kdo ho od Baltu poslal ... nemám zase tak moc známých, co jezdí na dovču k severnímu móóři!  Přesto ho ještě snad půl hodiny neotáčím a napínám se v radostném očekávání (jak malé děcko nad vánočním dárkem). Nakonec mě zrazuje vlastní zvědavost a já už hltám něžná slova mé ... teda už bohužel ne mé, Terezky...

      Milý Míšo,

posílám ti hřejivý pozdrav z rodinné dovolené. Asi mě vezmou na lékařskou fakultu! Bráška letos maturuje, musí omezit závody. S tátou bude tedy jezdit Ivan, má dost času, dostal rentu. Posílám ti 1 000 pusinek, vzpomínám na tebe a věřím, že se brzy uvidíme! Buď šťastný, aspoň tak jako jsem já!!!                                Tvoje(?) oddaná Tereza

No tak vida, jak jsem to všechno pěkně trefil: školu, rodinu … i Ivana! Už tu chybí jen ta svatba! Nevím přesně, co je to ta renta, zřejmě nějaká forma vojenské výsluhy. Měl bych být spokojený, že se má Tereza dobře, ale nejsem. Chtěl bych být teď s ní! Stejská se mi. Moc! Jsem sám, tak mohu i brečet … tak brečím!

Nevím, jak dlouho, ale ulevilo se mi, je mi sice zle, nedobře, ale ta svírající obruč na hrudi polevila svůj stisk. Vzpomínám … přemýšlím … a zase vzpomínám… Na chmelu bylo fajn, Peťula je takové sladké, hravé koťátko! Ale Tereza, to je děvče pro život, žena do nepohody! Pro ni není nic problém, vždycky najde dobré řešení … v klidu, pohodě a ještě s úsměvem! I když vlastně vždy ne! Rozhodování o emigraci dobré řešení nemělo – alespoň ne pro mne. Chtěl bych se s Terezou ještě 1x vidět ... ještě jednou v životě mluvit! Moc se toužím dozvědět, co si vlastně opravdu přála!

Prohlížím si pohled, otočím a čtu jej znovu a zase znova! Po kolikáté? Po desáté? Ne! Jistě už nejmíň po padesáté, možná po sté. Už ho ani nečtu, koukám jen na písmenka – vždyť text už umím nazpaměť! Fakt by mě moc zajímalo, co myslí tím brzkým setkáním? Tereza nemluvívá do větru, ale taky to může být jen rafinovaná lest ... a tato větička není určena mým očím. Anebo … že by tam svatbou zlegalizovala svůj pobyt, že by přijala cizí občanství? To by sem pak zřejmě mohla jezdit bez obav. Mohla ... jenže to už by pak byla ženou úplně jiného muže! Najednou si už nejsem zase tak moc jistej, zda bych o takovou návštěvu tolik stál. Když jsem tak rozhozenej z pouhého pohledu, jak bych se asi cítil po osobním kontaktu s ní a jejím mužem? Nevidím žádné dobré řešení … nevidím vůbec žádné řešení! Nezbývá, než vyčkat...

 

09 / 1994 (o 13 let později!)

(krátká vsuvka: Michal je 8 let ženatý s Aničkou, mají 2 děti a bydlí na druhém konci republiky. Je už 5 let po revoluci a on nemá o Tereze nejmenší zprávy. Ano, žije si svůj život, ale na Terezku myslí. Denně? Obden? To jistě ne … ale nezapomněl, vzpomíná, stále. Občas na Lenku, ale mnohem, mnohem častěji na Terezku. Občas jezdí do rodného města, navštívit kamarády, potěšit rodiče, poslední dobou i na pracovní školení... jako právě dnes!)

****

... probírám mně došlou poštu ... mou zvědavost zaujal dopis psaný úhledným písmem, evidentně ženskou rukou! Přemýšlím, která ze známých žen mi může psát na adresu, na které již 9 let nebydlím. Ať se té myšlence bráním, stále mi v hlavě bliká pouze jedno jméno. Jméno Terezino! Pokud to nebude ona, budu hodně zklamán – i tak jí to trvalo neskutečně dlouho!

Ano! Ano! Jóóó!!! Je to Tereza! Co píše? Že má dole ve městě pronajatý byt ...  o ten na sídlišti emigrací samozřejmě přišla. A dále?

… Míšo, jak budeš číst tyto řádky, zavolej nebo mi napiš – viz kontakty níže. Nechci jít k vašim, je mi jasné, že máš svoji rodinu ... nechci, aby měli tví blízcí pocit ohrožení…

Ha a co teď? Jasnou prioritou je setkání s Terezou. Pak se uvidí. Vytáčím číslo, telefon vyzvání – marně! Po chvíli volám znovu, leč se stejným efektem. Už musím do hospody, slíbil jsem to klukům. Terce zavolám později.

****

„Těbůh Libore, tebe je taky slyšet až ven, už prosím tě mlč a raději pij,“ vítám se s dávným spolužákem, dneska už především místním štamgastem. Otočen zády ke vchodu, takže jsem jej překvapil! Jenže trumfy v rukávu má tentokrát on!

„No, že jdeš! Nazdááááar Michale! Hádej, s kým jsem včera mluvil na Staráku?“ a tváří se tak tajemně, že jsem si správnou odpovědí víc než jistý.

„Co já vím, tam je lidí jako smetí. Že by s Terezou?“ evidentně jsem se trefil. Blahořečím osudu, že jsem před chvílí prohrabal poštu. Teď bych tu stál jako svatý na mostě já. Jenže mě stejně dostal.

„Správně, seš dobrej! Ale že sem dnes přijde, to nevíš, co?“

Nevím, ale vidět to na sobě rozhodně nedám: „Už je na cestě, nebrala mi telefon,“ usadil jsem ho! Jenže na víc není čas ... hospoda najednou ztichla, když do dveří vstupuje Tereza!!! Chlapi se nezmůžou ani na pochvalné mručení - jsou zaražení jak vidle do hnoje!

****

... pokračování příště...

 

Autor: Milan Vít | neděle 18.12.2016 20:00 | karma článku: 13,26 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?