41| Jak to dobře nedopadlo!

Taneční kurzy skončily – rozejděme se? Ne! Ještě jedna akce tu je: večerní plavba lodí, s hudbou a tancem. Jasně, že v ležérním letním oblečení tu nebude mazurka, polka ani valčík těmi trháky, co se právě naučili!!

Výběr hudby a tanečních variací však nechává Michala zatím klidným. Má v tuto chvíli úplně jinou, zato však zásadní starost. V kurzech partnerky střídal, takže ... kterou má pozvat na plavbu? Ne, on ví moc dobře, s kým by chtěl plout – a nejen toho večera po řece. Drobné dívky s mohutnou hřívou nazrzlých vlasů se zvláštním jménem … Elena – má od závěrečného plesu plnou hlavu! Co však nemá? Její telefonní číslo ani adresu! Jak to? Elena byla stálou partnerkou našeho kolegy a souseda z domu Miloše. Ten musel spáchat jistě něco ošklivého, když v termínu 'závěrečné' musel ulehnout s bacilem do postele. Ve snaze uchránit svou vyvolenou, požádal Michala o záskok. Nebyl to jeho nejlepší nápad! Jenže i Michal je pako! Než stihl od Elenky získat kontaktní data – opustila ho i taneční sál. Důvodem bylo předávkování se ‚dodávačem odvahy‘ – ukrytým pod stolem v igelitce. Místopisně byl nápoj v pořádku – jmenoval se ‚pražská‘, pouze jedno písmeno navíc, jedno malinké ‚k‘ způsobilo katastrofu!

14 dní se Michal trápí a přemýšlí, jak zvrátit osud, když … potkává před domem Miloše.

„Nazdar, mám ti to předat, prý si Eleně něco nevrátil. Co to bylo? Prachy?“ zajímá se.

„Netuším. Promiň, spěchám!“ nedává najevo překvápko a mizí ve výtahu. Tam se snaží otevřít důkladně izolepou zapečetěné psaníčko. Pak už jen dychtivě čte: pozdrav, požadavek vrácení sponek – vůbec netuší, oč jde? Důležitá informace je až na konci: sejdou se! Už zítra!

Jenže zítra je už dnes! Takže opravdu spěchá, za 3 hodiny má být umytý a navoněný ve městě?! Sice uhoněný a zpocený … ale stíhá, je tu první. Ale o chlup ... už ji vidí přicházet. Jak je malinká, Elenka, snad budoucí milenka? Bez podpatků a s běžným účesem!

„Ahoj Elenko, moc rád tě vidím,“ určitě nelže, jenom stále netuší, zda ztracené sponky jsou pouze záminkou, „doufám, že nebudeš zklamaná…“

„Nechceš mi tím říct, že mé sponečky nemáš, že ne?“ zeptá se však ona docela vážně.

„No … nemám a popravdě … ani si nepamatuju, že bych je kdy vůbec měl…“ koktá, rudne, ale víc už říci nestačí. Ona se rozesměje, obejme ho a spustí, jeho uším libě znějící, vodopád slov…

„Pokud jsi Mišáku, ztratil mé nejmilejší sponečky, tak máš velikááánskou smůlu! Budu tě muset potrestat, a to velmi tvrdě! Jenže jak? … Áááa, už to mám! Budeš se mnou za trest 100 let chodit a každý rok mi koupíš nové sponky! Ale ne dvě, to by bylo moc mááálo! Koupíš mi čtvero sponek! Celkem osm, víš?“ smějí se Eleně i oči a pokračuje, „a co jsem … co jsem to ještě chtěla? Nikdy se už se zalíbením nepodíváš na jinou holku! To bych ti musela vyškrábat oči! A jí taky!“ prohlásí tvrdě a … spokojená s dojmem, který na něj svým monologem udělala, už jen docela mile dodá, „tak na mě nekoukej jako telátko a … dej mi už konečně pusu!“

Tak teleti dnes Elenka hodně křivdí. Pohled mladého hovězího vyzařuje zcela jistě násobně více inteligence. Zato jeho nenapadá nic duchaplného, v hlavě má vymeteno jak na 1. máje! Co zkusit počasí, své únikové téma. Jasně, parník! Jenže pozdě…

„Míšo, počítáš příští týden s parníkem?“ jde Ela přímo k věci.

„No, počítám … to je silné slovo, přál bych si, moc bych chtěl s tebou jít, ale to Miloš jistě taky.“

„Proč ten? Nemáme spolu nic, kurzy už skončily. Ale jeden problém, docela velký tu je. Pojďme si sednout do parku, jo?“

Po půlhodině neverbální komunikace se Elena vymaní z objetí a velmi rázně prohlásí: „Jak jen ti to mám říci? Asi takhle: na závěrečné ses Michale, ‚pěkně‘ zřídil! A já opravdu nesnáším opilé chlapi! Takže je jasné, že pokud se nedokážeš vzdát alkoholu, budu se muset vzdát já tebe! Myslíš si, že je opravdu tak těžké se na parníku neopít? Neříkám, nedat si pivo nebo skleničku vína, ale fakt tě nechci vidět chlastat vodku rovnou z flašky!"

Pane Bože, měl by reagovat, vysvětlit to – on přece skoro nepije! „Promiň Eluš, na plese to byla blbá náhoda. Já alkohol vlastně nepiju! S klukama dám občas jedno, dvě piva – líp se potom povídá. Ale tebe … tebe se já určitě nevzdám!“ a víc už neřekne, nemůže … zamkla mu ústa polibkem. Cítí, že našel tu pravou, osudovou dívku, že našel svou osudovou lásku!

Chodí spolu už 8 dní! Dnes se koná plavba. Michal nikomu z ‚taneční party‘ neprozradil, s kým přijde! Má rád překvapení … a tuší, že dnes bude jeho příchod hodně překvapující. Čekáme na něj už na lodi, když slyšíme Miloše: „Tak a je to v prdeli!“ víc nedal, jen ukázal na pravé schodiště, kde vidíme Michala s nádhernou dívkou v černých minišatech a s bohatou hřívou, v zapadajícím slunci se lesknoucích, rusých vlasů – no úžasný pohled! Jaktože jsem si jí v kurzech nikdy nevšiml?  

„Ať nepřepadnete přes zábradlí,“ směje se Michal a oba mávají. I my, s jedinou výjimkou máváme. Je jasné, že situaci mezi sousedy je potřeba vyjasnit co nejdříve! „Mám to s Milošem vyřídit?“ ptá se Elena.

„Ne, to je chlapská záležitost. Teda, pokud jsi mu nic neslíbila.“ Její úsměv, zavrtění hlavou a nepřehlédnutelná, dlouhá pusa jsou pádnými argumenty – určenými nejen jemu! Nakonec se dohodli a dohodu Michal stvrzuje zaplacením tří piv. Sám zůstává u kofoly, ostatně vyhnout se dnes alkoholu nebude problém, obsluha baru důsledně kontroluje občanky.

Po 2 hodinách plavby kapitán obrací loď a přiráží ku břehu. Přestávku využívá náš romantický pár k romantické procházce po romanticky měsícem ozářené louce. On si drží svůj poklad v objetí, noční ticho ruší jen neromantické bublání lodního motoru a hnusné kvákání asi miliónu žab. Cítí se skvěle! Asi jako filmový hrdina ve chvíli, kdy už běží titulky, kdy po překonání všech úskalí zaslouženě spočívá v objetí své milé s vědomím, že jest dobojováno. Jenže to je jeho velikánský omyl, dobojováno totiž zdaleka není!

My se samozřejmě neobtěžujeme couráním v mokré trávě. Zvlášť když nás Miloš seznámil se svým starším a úplatným bratrancem Oldou. Ten nám za mírnou provizi alkohol kupuje, proti čemuž barman nemá námitek. Kšeft je kšeft! Po návratu romantiků z romantické vycházky mizí Ela v útrobách lodi a my se konečně vrháme na Michala s milionem otázek a nutkavou potřebou si s ním na jeho nový vztah připít! Jednou ... dvakrát ... třikrát! Jé, to je to dobré! Čtyřikrát...

Elena stále nejde – dívek je tu mnoho a toaleta pouze jediná. A ‚opička‘ na lodi? Sakra, ta je rychlá! Na vodě se všechno houpe už samo o sobě – loď, strop i paluby. Michalovi se točí hlava, dnes vlastně nic nejedl a najednou vidí všelijak, jenom ne ostře. Opírá se zády o sloup, když ji spatří! Chce jí vykročit naproti, jenže tělo náhle odmítá poslušnost a Michal padá v tu nejblbější chvíli!  Vědomi si podílu viny na jeho stavu, mu sice pomáháme na nohy, leč to už jeho milá, mizející na horních palubách, nevidí. A on rychle zjišťuje, že v tomto stavu, se po příkrých schůdcích připomínající žebřík, na horní palubu jen tak nevyšplhá!

„Kruci! Kruci, kruci!!! Tak kde máte tu vodku? Teď mi už klidně nalejte, když jsem si všechno posral!“ řve vztekle. Nohy mu sice nepatří, ale hlava je zatím funkční. Bolet bude až k ránu, ale už teď se mu v ní honí jediná myšlenka: že svůj životní vztah si právě podělal!

 

Autor: Milan Vít | neděle 18.9.2016 21:26 | karma článku: 17,08 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?