40| Trable s pubertou!

Mirek Černý a jeho geniální ... spíš říkanka, než písnička „Zatím co ty spíš“. Jo, tak tady smekám, funguje u mé první (24 let) i u druhé (8 let) dcery! 100%, vždy mě rozbrečí. Takže povídka pro všechny táty, co ty trable zažili..

Po třech dnech volna nastupuji do služby! Čím delší volno, tím méně se mi do práce chce! Kolega Štěpán dnes také není v pohodě! Jindy vysmátý, fórek za fórkem – dnes protivný jak činže! Minulý týden se zařekl, že už pít nebude – prý se dostává do let, kdy tělo odbourává alkohol pomaleji … a je mu tedy déle blbě.

„Čau Štěpánku! Cos zase slavil? To ti závazek nepít … moc dlouho nevydržel. Ti bylo beze mne tak smutno?“ snažím se ho rozveselit. Absolutně mimo! Moci jeho pohled zabíjet, kácím se k zemi! Brzdím. V průběhu dopoledne se opakuje minimálně 3x tato scéna…

„Michale…! Něco se stalo, ale strašného! Musím ti to říct.“

„Tak se svěř Štěpo, svěřená bolest = prý poloviční bolest,“ snažím se ho povzbudit. Jenže chvíli na to prohlásí, že mně teda rozhodně nic neřekne a se svými problémy se nebude kdekomu svěřovat.  Načež se zasmuší, půl hodiny se trápí, dumá a drmolí cosi o hadovi na prsou, či dýce v zádech. Slova o dýce mně připomněla starej fór: ‚Chlápek s kudlou v břiše se z posledních sil doplazí krátce po čtvrté hodině odpolední na chirurgii. Jenže pozdě, je už zavřeno! Tak mu sestra vytáhne nůž z břicha a zapíchne jej do oka s tím, že na očním mají do pěti!‘

Ani tento fórek nezabral, jdu do kantýny. Jenže ani po návratu se Štěpánův stav evidentně nelepší: vzteká se, mlčí, pak se vzteká do mobilu … poté je zas skleslý a čumí do ‚blba‘. No to je šichta! Zkusím to ještě jednou – naposled…

„Kurňa, chlape, tak už to vysyp! Co se stalo tak strašného? Přišel jsi o dědictví, žena má jiného, zdravotní trable či dcera chodí s běžencem? Tak vo co go?“ jsem drsnější, než bych chtěl, ale to je záměr. Potřebuji, aby se ten tvrdý chlap, už konečně sebral! Na pláč tu máme jiné kolegy! Třeba mě.

„Ty, Míšo, já ti to teda řeknu, protože mě to strašně sere, ale jestli někomu něco pískneš, tak tě fakt zabiju!“ najednou nevím, zda to vůbec chci slyšet … ale již není cesty zpět.

„Michale, ty přece víš, že jsem rodinnej typ (no jasně!), že jsem dobrák od kosti (no jistě!), že bych se pro ženu a především pro holku i rozkrájel (samozřejmě, to všichni dobře víme!) – a řekni: co jsem za to požadoval? Skoro nic!“ (tak tím si už zase nejsem tak úplně jistý!)

„Chtěl jsem za to jen čestné jednání, pravdomluvnost, slušnost, upřímnost, poctivost, učenlivost, vstřícnost …“ (dost, dost – to už stačí!)

„Chtěl jsem být s holkou kamarád (to nejde, k čemu by pak byly maminky?), bral jsem ji do kroužků, na sport…“ (někdo na to není!)

„Brával jsem je – ženu i holku, na výlety, na koncerty, na dovolenou k moři (to je chvályhodné!), dostávala, kolik potřebovala (je to ale dobře?), má mobil, tablet, počítač…“ (zřejmě nejnovější verze?)

„Dcera má svůj pokoj (to je príma!), volnost pohybu, mohla si kámošky vodit domů, přespat u nich… (jistě po domluvě, že?) … tak proč? Proč mi to udělala? Řekni mi proč?“ a až teď jsem se docela polekal: že by učinila Štěpána opravdu v blízké době dědečkem?

„Počkej, Štěpáne, chceš mi snad naznačit, že čekáte malé ‚bejbátko‘?“ chci si ujasnit situaci. Konečně kolegy dnešní chování by na to ukazovalo. To musím uznat – by bylo fakt na zabití!

„Ježíš! Si magor? Ještě toho trochu!“ děsí se Štěpán.

„Tak co máte za kardinální problém?“

„No, neodhlásila se z pošty!“

„Hmm … a to je hřích?“ nechápu nic.

„Přečetl jsem si, co psala,“ dí dcery otec.

„Jó, tak to je trestný čin – porušení listovního tajemství!“

„Jdi do prdele!“

„S horní sazbou do 3 let – paragraf ti najdu!“

„Chráním dceru!“ namítne.

„Jak se to projevuje?“ zajímám se.

„Chystala se na mejdan?“

„Věděli jste o tom?“

„Jak se to vezme. Měla jít na noc ke kámošce, co známe!“

„Tak v čem je problém?“

„Byla to jiná kámoška!“

„Co neznáte?“

„Co kouří, pije a možná i fetuje! Co má 20 letého bráchu a ten stejně staré kámoše! Chápeš to? Měla donést zápisné: vodku a cigarety! Myslíš si, že by pak hráli jen karty nebo domino?“ ptá se mě jízlivě Štěpán.

„To asi ne, vidím to spíš na tu flašku…“ přikláním se k jeho verzi.

„A jak by to pokračovalo?“ další nepříjemná otázka.

„Bejt mi 20 a hrát flašku s 14 letými děvčaty, tak … jo, máš pravdu, to by dopadlo asi blbě!“

„A nejhorší je, že mi lhala!“

„Tak to zase ne Štěpo, to ti prostě říci nemohla, buď soudný, vašim bys to taky neřek. Ale víš, co mohla, když si nevěděla rady?“

„Ne!“

„Mohla nechat ‚schválně‘ otevřenou poštu a doufat, že na to přijdeš a zasáhneš!“ rozvíjím nepravděpodobnou, ale ne nemožnou variantu. Třeba se jí tam ani nechtělo, ale nemohla se shodit v partě. Sám víš, že parta je vůči vyčnívajícím nemilosrdná. Co myslíš?“

„Pokračuj!“ vybídne mě Štěpán bez viditelných emocí. Pokud nepočítám v dlani přelomenou propisku.

„Hlavně buď v klidu a uprav si přísloví: ‚3x měř a raději dnes nic neřež!‘ Ona je tvůj klon, je to nejbližší, co na světě máš! I kdyby šla tajně na mejdan, i kdyby se tam opila a zfetovala, i kdyby souložila a otěhotněla … vždy to bude kus tebe, kus tvého já! Nemůže být jiná!“

„A v každém případě tě potřebuje! Ne, ona nepotřebuje zmlátit, nepotřebuje zasypat horou výčitek! Nepotřebuje ani pohladit, polaskat – na to má maminku. Ona potřebuje vědět, že za ní stojíš! Že i kdyby šlápla vedle, což není tak jisté … že má v tobě oporu, že nejsi jen nemilosrdný soudce, který umí jen trestat. Potřebuje vědět, že za ní stojíš nejen v době pohody, ale i v plískanici, v okamžiku, kdy jí není dobře – a to jí zrovna teď není. Uvědom si, že ji parta možná odvrhne!“

Štěpán mlčí. Co jsem to ještě chtěl? Jo, lhaní!

„A to lhaní? Neříkám, že ji za to máš snad chválit, ale je blbost kvůli malému prohřešku zničit vše hezké, co jste spolu prožili: ‚Nevylij s vaničkou i dítě!‘. Jsi silný, ale buď milosrdný, spravedlivý … a hlavně buď vlídný. Nezapomeň, že soudíš-li dceru … tak soudíš sám sebe! Sám se můžeš odsoudit do samoty a zatracení. Když ne hned, tak za rok, za 3 nebo za 5 let…“ zmlkl jsem. Očekávám výhrady, protesty – jenže ony nepřichází. Že bych ho uspal?

Tak ne, otáčí se ke mně a čeká. Což jsem neřekl už dost? Bůh snad ví, co se mu honí hlavou. Hlavou otce, který se do dnešního rána domníval, že je otcem dítěte, 14 leté dcery. Dcery, pro kterou chce to nejlepší! Neuvědomil si však, že už je otcem osobnosti – 14 letého partnera, ze kterého vyroste slušný člověk jen tehdy, pokud s ním bude slušně jednáno! Tak to dokončím…

„A ta malá lež? Nedramatizujme to! Kdo z nás nezalhal rodičům, kdo nelže ženě, kolegům, kdo nelže sám sobě? Neplatí díky Bohu, že kdo lže, ten krade. Spíš platí tvrzení, že lže, kdo se bojí. Kdo je sám. Domluvil jsem!“

Což už ten člověk nikdy nepromluví? Nebo mně rovnou odkrágluje? Vstává … podává mi pravici a mocně s ní potřese.

„Michale, děkuji ti! Děkuji ti za sebe … i za ni!“ řekl a odešel hlavu. A já bych přísahal, že to byla slza, co se zalesklo v jeho chlapské tváři. Nevím proč, ale mám dobrý pocit i ze sebe. Jenže budu ho ale mít i za 6 let? Až zjistím, že se moje nejmladší tajně chystá na mejdan? Kdo ví? A kdo mi do duše promluví? Možná hrdý dědeček Štěpán?!

Autor: Milan Vít | neděle 18.9.2016 2:01 | karma článku: 19,90 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Policie řešila na Václaváku podezřelé kufry, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:44

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Farageovi kandidáti chválí Hitlera. Může za to prověřovací firma, čílí se lídr

18. června 2024  14:33

Kandidáti britské nacionalistické strany Reform UK vedené Nigelem Faragem čelí kontroverzím. Jeden...

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?