24| TOP kvalita ... přislíbená!

Skvostný měsíc! Strašný měsíc! Vyčerpávající měsíc! Nekonečný měsíc! Bolestný měsíc! Půlmilionový měsíc! Přelomový měsíc! Únavný měsíc! Měsíc = 30 dní, pocitově spíše 2x tolik! Proč tolik charakteristik? Protože dnes je to měsíc!

Před měsícem ... jsem ... totiž ... dostal ... klíče! Klíče od svého bytu. Teda od bytu; buďme přesní, jsou to klíče od garsonky, 30 metrů i s balkonem. I tak je vše naráz jinak: jen se za realitním agentem zavřely dveře ... začíná období přestavby. Na první pohled čistá místnost, ano, čistě vymalovaná místnost s barovým pultem, nad ním světelná rampa a zatepleným balkonem! To jsou pozitiva. Na pohled druhý? Prošoupané, místy chybějící lino, ztrouchnivělé umakartové jádro, nechutně odporné skříně v předsíni.

Prvotní představa? Dost naivní: něco přemaluju, něco vyčistím. Cosi natřu ... a je to hotové, sláva! Už bydlím! Do týdne hotovo! Koupím jen postel. Postel a ledničku. A možná v akci - vyjde i na pračku! Do 30 tisíc - to přece sfouknu. Jen 30 tisíc - a je to v suchu! 

Jenže v suchu to není ani náhodou! Pokud tu chci bydlet - na výběr nemám - tak musí zmizet umakart. Máme už 20 let volný trh: "plevel" snad odpadl, zůstala kvalita. Zadávám poptávku, v mžiku mám v písíčku nabídky 2! Přestavba slíbena TOP firmou "Petrom". Cena? Ne zrovna lidová, ale ta rychlost! Do týdne hotová, bude ta TOP firma! A v jaké kvalitě? Málem se urazí, manažer Mazura. Kvalita? Jasně ta nejvyšší! Jsme přece TOP firma. Na stěně v kanclu - nevisí prezident, jen ISO diplomy - záruka kvality! Nejvyšší kvality, anglicky TOP! Tvrdí mi manažer, manažer z Petromu. Času moc není, píše zadání: za co si připlatím! Za světla, zrcadla, jaké chci obklady? Do metru dvacet? To musí stačit? Ne?

Tak pozor, zpomalme. Copak jsem hobit? Ne! 120 cenťáků opravdu nestačí! A co dál? Zrcadlo za trojku? Děkuji, nelpím. To si i se světlem levněji koupím. Cena konečná cena - zdá se být strašná! 86 tisíc! Za rychlost příplatek - zřejmě je navíc.

Za týden vidím: zase jsem naletěl. Termín je dodržen? Mohu se koupat, však budu muset sám mnohé dodělat. A co cena? Dodržena? Bohužel ne! Nový trik tu zas funguje: faktury dostávám 2! Petrom cenu drží, co tu chce ten elektrikář? Stovek svých, přesně padesát? Ale proč - vždyť už jsem platil. Jenže on není Petrom - jen pro ně dělá, z faktury Petromu prostě nic nemá! Diskuze hodina, výsledek je nula. Na stole pět tisíc, zmizí, než řekneš "švec". Zatím si nezoufám , protože doufám, že mi je Mazura, z TOP firmy vrátí? Ale už začínám, jak blbec se cítit.

Aspoň, že "Petromu kvalita" sedí. Nikoliv - sedím já u stolu, postup si píši! Místnost nevymalována, omítky nezačištěny, hrany nelícují, nestejné jsou spáry. Odtok ve sprše není funkční moc, voda neodtéká,cítím jen bezmoc! Slíbena kvalita, dodán jen šlendrián, zítra tam zavolám, a stížnost hned podám.

"Klidně ji napište, stížnost nám pošlete ... my už ji pak za vás, do koše hodíme. Ostatně Petrom, je přece TOP firma, vše máme kvalitní: služby, práci i materiál, zahraniční!  Ale teď popravdě: co byste pane, chtěl? Za tyhle prachy? Velmi mě těšilo, opravdu těšilo! S pozdravem manažer!" Pro světa neznalé, dodám i překlad: "Pane Čech, copak tu, na firmě, chcete? Vždyť jste už zaplatil, tak domů jděte. Už jste nám zaplatil, pro nás jste mrtvola... už nejste pro nás cíl, sháním kšeft, kde se dá! Vy si nás těžko kdy objednáte, chápete, co chci říct? Jo? Tak vypadněte!

Naletěl jsem - už to vím! V Baumaxu po práci se večer stavím a koupím: barvu i sádru, váleček, štětce, kýble dva, dvě špachtle, mřížku i smirek.Silikon, pistol, igelit, penetraci - takže u kasy dám málem 3 tácy! Doma se převléknu, najím a napiji ... jdu na to: škrábu, tmelím, brousím a maluji...

I "obtížný hmyz" má spát svých 8 hodin. A co já? Tak polovinu? Šetřit však nebudu, páteř mám jen jednu! Objednávám krásnou, z výroby skládací. Za 15 000 Kč - toť bez matrací. Ale to spaní! Myslíte spaní s paní? Prodavač je vtipný a všechno slíbí: o výrobě vám povíme, do 2 týdnů dovezeme, až do bytu odneseme ... vaše spokojenost = naše priorita. Máte štěstí - jsme TOP firma!

Realita? Opět jiná. Informace měsíc žádné, pátý týden mobil zvoní, dodávka už pod oknami (já vím, že pod okny), šofér bere moje prachy, spěchá - 7 beden na chodníku nechá. Beru návod, čas složení: 2 osoby do dvou hodin! Realita? 3 osoby se 6 hodin nad postelí vzteká!

PVC? je v bytě strašné! V Baumaxu za 2 stovky v akci, 20 metrů spolu s prací? To se vejdu i s odvozem do 6 tisíc? V pohodě. Jenže ... zase natrefil jsem ... na TOP firmu s vlastním linem. K tomu lišty, práce, dojezd - za půl dne je práce konec! 14 tisíc dneska platím a tím už s TOP firmami končím. 

Skříně v předsíni jsou hnusné, s tím si neporadí čistící prostředky běžné. Beru tedy speciální: pilu, kleště, kladivo. Za hodinu je hnus pryč, v předsíni čisto! Takže jedu do nábytku pro mladé. Skříně mají jen částečně, police snad do týdne! Za skelety 7 000, mini linka do kuchyně? Za maxi-cenu bez dřezu a baterie, celkem za desítku to máme! Přejdu parkoviště a jsem v jiném světě. Mají všechno, tak kupuji: pračku, vařič, mikrovlnku? Ledničku a vysavač. S konvicí a toustovačem ... je to za 22 tisíc káčé! Jenže problém, za dovoz chtěj tisícovku! Zdarma dovoz u výrobků - nad osmičku! Nemám žádný, diskutovat není možný. Jsou největší na trhu, chtějí po mně 100% zálohu! Tak dost! Nechcete-li moje prachy, nekoupím si tady nic! Vydělá v městě mém firma - co zboží doveze mi zdarma.

Dnes kupuji drobnosti: knihovnu, stůl, polici. K tomu ještě malý tepich - za 5 000 korun českých. Žehličku a hodiny, nádobí a záclony ... takže druhá pětitisícovka je už také v pr...! Zas ušetřím na nábytku ... je jak nový - z bazaru: 2 stoly, křesla, šest skříněk - zaplatím jen sedm stovek! Prachy zbyly - vezmu tedy tapetu a stropnice. A sobě radost udělám, LED pásek do bytu si dám! Cena mi vypadla z hlavy, myslím, že 4 tisícovky to spraví. 

A co dál? Poličky, skříň do koupelny. K tomu dveře (jasně, dvoje) a 4x žaluzie. To je přesně za 8 tisíc, cena dobrá je, dnes nemám s sebou víc. Takže zítra do Ikea, koupím sufitku, věšák, dekorace do zelena. A potřeby do kuchyně, čistící prostředky, léky ... a barovou židli, zelenou chci taky! Poslední tři tisícovky mě nadobro opouští, židli reklamuji, sedák hned sjíždí. Koupena je u výrobce, v TOP firmě, kdes v Krnově ... jenže čekám třetí týden - zatím se nic neděje!?!

Ich brauche ein kleines Auto!

Hallo! Und welches Auto Sie brauchen?

Auf dem Weg zu Arbeit. Täglich.

Kaufen Sie dieses C3. Es hat einen guten Preis!

1 800 Euro, es ist nicht teuer, kaufen! 

Jasně, cena dobrá, ale ještě benzín, přihlášení, pojištění a slída, škrabka, dálniční známka – tak to je další "pětitisícovka"! Kolik už jsem zaplatil celkem? Nevím přesně. Kde je byt a poplatky? To jsou však jen peníze! Drahý měsíc ... ale jak vyčíslit moji práci a můj čas?

Makám na bytě jak otrok, sám: vše škrábu, lepím, tmelím, brousím - natírám. A pak zase tmelím, čistím, leštím, utírám. Vytírám, drhnu a … též vrtám! A pak zas šroubuju, tahám, zvedám, tlačím - jednoduše stěhuju! Jo a taky – tapetuju! ... Práce jde mi pomalu – jsem sám. Sám, ne mlád a nemocen! A chodím také do práce! Jenže mám termín! Měsíc! Pouhý měsíc! Do té doby – musím stíhat: postavit a sestavit, natřít, všechno vybílit. Potom umýt, uklidit, zaplatit a převést. A pro přesnost též: převézt! Měsíc už končí, času málo. A práce? Té zase hodně je. Nespím, nejím, moc nepiji  - ledviny se vztekaj, třísla vzpouzí, páteř? Protestuje.

"Bereš vůbec tablety?"

"Ale jo. Pokud je najdu, pokud si vzpomenu – a pak také - pokud se k nim náhodou dostanu."

Usínám v práci, v busu i ve stoje, směna mi končí, nesnáším prostoje. Přemýšlím, co budu dělat, co musím stihnout? Natřít a nalepit, uklidit, vytřít! Už je po půlnoci! Že měl bych jít spát? Ne, ne, ne! Vybílit koupelnu! Chci ještě dvakrát - pomalu svítá... Je už půl čtvrté, když si jdu lehnout. V půl páté vstávám, na denní autem dnes, do města spěchám. Šichta je v pohodě, chce se mi děsně spát! Není čas na spaní - termín se blíží! Po směně uháním, oči se klíží. Jenže musím spěchat, předsíň dnes dodělat, pak čeká mě sprcha!

Blížím se k domovu, tma je jak v pytli! Prší, vše leskne se, nic moc nevidím... Spát, spát, spát! Ještě pár set metrů, už vidím svůj dům … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … jenže copak je to? Taková rána! Náhle nic nevidím – dům ani ulici, nevidím město! Nic mě však nebolí, a spát se mi nechce. A ani tma není, což vyšlo slunce? Ne, to není slunce, silné však světlo: volá mne, láká mne … je mi tak lehko! Kam jsem to tak spěchal? Co jsem chtěl udělat? Nevím a je mi to jedno. Vím jen, že nemusím! Zapomněl jsem všechno! Tak si představuju ... na dovolené ráno!

„Ba ne chlapče, tohle dovolená není. Tohle je smrt, končí ti shánění, honění...“

„Pché! Slovo vám nevěřím. Kdo vy jste? A kde jste? Já cítím se skvěle! Jako už dlouho ne! Tak uvolněně...“

„Však jsi jen myšlenka! Myšlenka pouhá, myšlenka bez těla, myšlenka bez světa! Já jsem tvůj průvodce, já jsem to světlo, v kterém se  vyhříváš, kde ti je lehko! Za chvíli vyprchám, ty zůstaneš tu sám! V temnotě, v samotě..."

"Nechci být v temnotě, sám kdesi bez těla, práci mám v garsonce, vzpomněl jsem si zcela."

"Nemáš už vůbec nic, nic taky nemusíš! A tvoje garsonka? Už jiným patří, každý den v kuchyni se droga vaří! Ty si však užívej lehkosti bytí - promiň, to beru zpět, myslím: nebytí! Stejně jak tělo tvé, které už není, i ty se rozplyneš ... myšlenko! I ty navždy zmizíš.“

"Ty víš, kdo je v mé garsonce? Nech mě se podívat. Jen jednou - pak  půjdu. Rozplynu se, zmizím – jak dříve tělo v dým..."

"Jak chceš, ale já jsem tě varoval, myšlenko ztrápená..." 

Ach, proč jsem se dívala, proč byla jsem zvědavá? Je to fakt příšerné: garsonka zničená, mladí tam fetují,  na zemi si kálí. Není jim pomoci? Vím, že všechno je marné. Proč za mnou spěchají? Co je sem tak žene?

 

Autor: Milan Vít | úterý 26.11.2013 17:31 | karma článku: 12,34 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?