17| Ani bezpečnost, ani iluze!

Není to tak dávno, co jsem tu psal, jak jsem naletěl podomnímu obchodníčkovi s neodolatelnou nabídkou bezpečnostních zámků, dveří a kování. Oč měl méně seriózních argumentů, o to víc mu jela huba. A jak to bylo vlastně dál...

Poté, co jsem se vrátil domů a uviděl vedle nového zámku, tedy vedle nové bezpečnostní vložky, také „nový“ otvor ve dveřích (dle vyjádření bezpečnostního experta je chyba v jejich konstrukci a je proto třeba instalovat nové. Čím dřív, tím líp, na stole po něm zůstala nová nabídka s neodolatelnou cenou 8 500 kaček - tentokrát jsem odolal) jsem se rovněž dozvěděl, že vyřízení reklamace je očekáváno ode mne, jenžto jsem vpustil „díry tvořícího“ vetřelce dovnitř. Vzdal jsem už předem prohraný boj a místo večeře zasedl k pc a jal se napsat reklamační dopis...

     1. krok: první dopis píši vždy slušně, vstřícně  a nepoužívám sprostých slov. Pouze jsem Černíka upozornil na celou řadu chyb a nedostatků jichž se u nás při své exhibici  dopustil včetně vrcholného závěru – přeměny původních plných dveří na dveře „ementálské“. Jak se na slušného zákazníka sluší, nabídl jsem mu vstřícně i několik variant řešení a poštu odeslal s pocitem dobře vykonané práce.

     2. krok: nečekal jsem sice odpověď hned druhý den, přesto ráno neodolám a dychtivě se vrhám na došlou poštu. Zbytečně. Jenže když odpověď nepřichází 2. ani 3. týden a já ... večer, co večer naslouchám ironickým ženy poznámkám: jakže jsem s tou reklamací vlastně daleko – rozhoduji se pro rázný čin. Následující den po noční nejedu domů, ale do sousedního města, když jsem si „vygoogloval“ adresu zámečnické firmy. Nakonec jsem si sice vizitku a papíry vztahující se k „operaci: bezpečnost nade vše“ zapomněl doma, ale předpokládal jsem, že se na vrátnici na ty správné dveře doptám. Mám totiž naprostou důvěru k nekonečným znalostem vrátných a recepčních – ostatně sám jsem vrátným.

Mimochodem oblíbený bonmot mého kolegy: „Nevidíš? Neslyšíš? Ničemu nerozumíš? A do všeho kecáš? Jo, tak to jsi tu správně, vítej na vrátnici!“ je nutné chápat jako náš vzácný smysl pro humor.

Překvapení číslo 1 – na udané adrese žádná firma není. Je tu jen úplně normální panelák. 12 pater – čtu si jména na zvoncích, ale žádné mi není povědomé. Vypadá to, že má dnešní mise skončí fiaskem.

     3. krok: otáčím se a nevěřím svým očím – po parkovišti se plouží starší človíček, prohýbající se pod tíhou dvou tašek s potravinami. Pohled na něj není směšný, spíš tristní – obrýlený, potící se chlapík v šortkách od Vietnamce. Už ho slyším: „Dobrá cena, pane, moc ti slušet, nechce pan dva trenky? Akce! Sleva 200 %!“ Košile řádně zakasaná a samozřejmě sandále s neodmyslitelnými bílými ponožkami (prý se tento módní doplněk znovu vrací  - říkala v rádiu Miss Diana). A už mě vidí. Nevypadá, že by měl ze mne radost, dívá se vpravo, vlevo – ne, ne! Mně neutečeš, kamaráde. Už to pochopil! Už nasazuje profesionální úsměv a už mě vítá: „Ahoj Petře! (Ne, opět se netrefil, nejsem Petr. ) Co ty tady? Nezvonil jsi u nás, že? Žena je po noční, to bych měl průser.“

 Ten budeš mít i tak, pomyslím si. Ale nahlas se vracím k vykání a úředně vážným tónem mu oznamuji: "Pane Černíku, nepřišel jsem k vám na kafe, ostatně po noční není jenom vaše paní, ale proto, že mi neodpovídáte na písemnou reklamaci. Můžete mi říci, jakým způsobem hodláte řešit poškození mých bytových dveří a nesprávně kalkulovanou, tedy předraženou cenu vaší služby, neslužby?“

Ale už je pozdě. Černík už se vzpamatoval. Převeksloval se na obchodní notu a šveholí: „Ano Petře, vloudila se tam chybička, jenže ty dveře jsou už staré, zámek přesně nepasoval. Je trochu šejdrem, ale paní s tím souhlasila a jak budou nové dveře, překryje to kování a všechno bude OK!“

„Dveře nechci, zatím. A 2 tácy za vložku zaplatí kdo? Lítá tam 9 stovek, odečteme je od ceny kování?“

„No ne, to nemůžu,“ kroutí se červík, vlastně Černík, „to bych na to doplatil, ale jak budou nové dveře…“

„Dveře nechci! A nechci ani díru v těch současných!"

„Tak víš co?“

„Vykáme si Černíku“!

„Jo, vlastně ano, samozřejmě, promiňte. Tak víš co Petře?“ To je marný. Poslouchám, jaký geniální nápad z něj vypadne.

"Já k vám ve středu přijedu a všechno si i s paní vysvětlíme a dojednáme, ano?“

Nevím sice, co chce dojednávat, pokud počítá, že Karolínu ukecá spíš, tak to se setsakra mýlí! Netuší, že za hodného „policajta“ jsem u nás já! Ale víc už nejsem dneska schopen dosáhnout, stejně tu nemám ty papíry. Loučím se a jedu domů – posteli vstříc.

     4. krok: Místo Černíka mi přišla už druhý den smska: „Mám pro vás objednat bezpečnostní dveře a a na kdy blokovat technika? Černík.“

Lapám po dechu! Čipernému človíčkovi Černíkovi se podařilo nemožné: proměnil mě ve „zlého“ policajta! Kde je počítač? Kde je vodka? … Tááák!! Jednoho panáčka na kuráž, druhého na inspiraci … a jednoho na čiperku!

     ---   o hodinu později:

Tak sedmého panáčka na závěr – jak to hezky vyšlo, e-mail poslán, vodka dopita. Ještě, že město už podomní prodeje zakázalo! Dvě, tři podobné služby a stane se ze mne alkoholik. A Karolínce pošleme kopii – ať má v práci co číst. Aspoň mi řekne, zda jsem to s tou výhružkou trestního oznámení moc nepřehnal.

     5. krok: Nepřehnal! Po návratu z Jadranu mě čeká v poště stručná odpověď: „Pane Čech (Bingo! Konečně se mi trefil do jména.), oznamuji vám, že s vámi nehodlám již dále jednat, jelikož smlouvu a zakázku podepsala paní Jonášková, která s cenou i prací souhlasila. Nepřestanete-li však i nadále poškozovat mé jméno a čest, podám na vás trestní oznámení… atd., atd.

Usměji se! Tak to sis chlapče, naběhl! A přeposílám mail Karolíně. Za hodinu mám v poště v kopii její odpověď. Jestli mě chtěl čipera hnát k soudu pro pomluvu, tak na ženu asi okamžitě pošle trestní komando, s rozsudkem v kapse a náboji v zásobníku. Vlastně mi je ho až líto – je to perně vydělaná tisícovka!

     6. krok: čekám, stále čekám. Buď mi přijde pozvání k soudu – na to bych se těšil, ale dávám tomu tak 5 procent – nebo tisícovka, tam to vidím taky za pět procent! Anebo výhružný dopis – 80%? A zbylých 10 procent? Co když má čipera ještě nějaké eso v rukávu, třeba dovleče zánovní dveře? Je-li tomu tak, rád se s vámi o další pokračování „bezpečnostní iluze“ podělím.

P. S. Ještě musím napsat na nákupní seznam, na ledničce visící: koupit VODKU! Sicher ist sicher!  

 

Autor: Milan Vít | čtvrtek 19.9.2013 0:53 | karma článku: 13,49 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?